Bloemkool is uitstekend voor de lijn: hij bestaat voor meer dan 90% uit water. Hij bevat slechts 24 kcal per 100 g en draagt eraan bij dat u sneller het gevoel krijgt dat u voldoende hebt gegeten. Bovendien bevat bloemkool veel voedingsvezels die de darmen stimuleren, van zowel groot als klein!
Per dag wordt geadviseerd om 30 à 40 gram voedingsvezels binnen te krijgen. Havermout, of andere vezelrijke voeding zoals, sperziebonen, broccoli, bloemkool, pompoen en fruit, zoals bananen helpen bij het bevorderen van jouw stoelgang. Ook noten en zaden, zoals chiazaad en lijnzaad bevatten veel vezels.
Kruisbloemige groenten zoals broccoli, spruitjes en kool (bloemkool, boerenkool, …) zijn supergezond: ze bevatten veel vezels, vitamine C en K, ijzer en kalium, maar helaas kunnen ze ook buikpijn en winderigheid veroorzaken.
In bloemkool zitten de vitamines B1, B2, B6, B11, C en K. Tevens bevat deze groente ontzettend veel mineralen zoals kalium, calcium, zink, fosfor, magnesium en ijzer. Mineralen zijn goed voor ons: we krijgen er bijvoorbeeld een mooie huid van, meer energie, sterke tanden en glanzend haar.
Tip 2: kies voor groente met groene bladeren (o.a. spinazie, andijvie en rucola). Hierin zitten veel vezels. Andere licht verteerbare groenten zijn wortelen, asperges en alfalfa. Belangrijk om te vermijden: ui, paprika en prei (lastig om te verteren).
Wat je wel en niet kunt eten als je PDS hebt
Bij PDS is er een duidelijk verband tussen voeding en klachten. Sommige producten kunnen triggers zijn voor PDS-patiënten en zorgen voor vervelende buikpijn. Knoflook, ui, koolsoorten en zuivelproducten bijvoorbeeld. Deze voeding kan gasvorming in de darmen veroorzaken.
Beweging is goed voor de darmwerking. Gebruik voldoende vezels, deze helpen mee aan een goede stoelgang. Vezels zitten in groenten, fruit, (volkoren) brood- en graanproducten, aardappelen, volkoren pasta, zilvervliesrijst en peulvruchten. Drink voldoende, zeker bij een vezelrijke voeding.
Bloemkool bevat veel vezels en water. Beide zijn belangrijk om constipatie te voorkomen, een gezond spijsverteringskanaal te behouden en het risico op darmkanker te verlagen . Onderzoeken hebben aangetoond dat voedingsvezels ook kunnen helpen bij het reguleren van het immuunsysteem en ontstekingen.
Bloemkool bevat immers niet alle vitamines en mineralen die je nodig hebt. De andere vitamines en mineralen haal je uit fruit én andere soorten groente die je eet. Daarom is het gezonder om niet elke dag bloemkool te eten. Per dag heb je minimaal 250 gram groente nodig.
Zo bevat bloemkool vitamine C, dat goed is voor je weerstand en de opname van ijzer in je lichaam. Te lang verhitten kan wel ten koste gaan van deze belangrijke vitamine. Zorg daarom dat je de bloemkool niet langer kookt dan nodig: 5 tot 10 minuten is genoeg.
Kool, broccoli, bloemkool, spruitjes, boerenkool en andere groene bladgroenten bevatten superveel vezels en dit kan allemaal wat te veel zijn voor je lichaam om te verteren. Maar de bacteriën in je darmen gebruiken het graag voor energie, en dit resulteert in gas .
Voedingsmiddelen die mogelijk triggerend kunnen werken en klachten kunnen veroorzaken zijn bijvoorbeeld: ui, knoflook, bonen, peulvruchten, bloemkool en spruitjes.Er is ook fruit zoals appels, peren en gedroogd fruit, dat zeer rijk is aan fructose en bij sommige mensen klachten kan uitlokken.
Bloemkool en broccoli zijn koolsoorten maar worden over het algemeen goed verdragen, waardoor deze wel passen binnen het licht verteerbare dieet. Vermijd volkorenproducten, deze bevatten grove vezels. Vermijd te vers brood.
Wat is het voedingsadvies voor bloemkool? Voor volwassenen geldt het advies om 250 gram groente per dag te eten.
Bloemkool is uitstekend voor de lijn: hij bestaat voor meer dan 90% uit water. Hij bevat slechts 24 kcal per 100 g en draagt eraan bij dat u sneller het gevoel krijgt dat u voldoende hebt gegeten. Bovendien bevat bloemkool veel voedingsvezels die de darmen stimuleren, van zowel groot als klein!
Bloemkool en broccoli zijn dus beide erg gezond. Ze bevatten weinig calorieën en veel gezonde voedingstoffen. Toch is broccoli net wat gezonder dan bloemkool, het bevat namelijk meer calcium, vezels en vitamine K. Een extra voordeel van broccoli is dat het goed is voor het geheugen.
Naast diverse fruitsoorten die je kunt nemen als je te maken hebt met obstipatie, zijn er ook laxerende groenten die jou kunnen helpen gemakkelijker naar het toilet te gaan. Het gaat hier om uien, broccoli, kool, bloemkool, spruiten, boerenkool, asperges, artisjokken, wortelen, bieten, knoflook, zuurkool en tomaten.
Broccoli en bloemkool bevatten beide veel tryptofaan, een aminozuur dat het lichaam nodig heeft om de hormonen serotonine en melatonine aan te maken . Melatonine is essentieel voor gezonde slaap-waakcycli en serotonine helpt bij het reguleren van stemming, gedrag en cognitie. Ze zijn ook geweldige bronnen van vitamine K, waarvan wordt aangenomen dat het de geheugenfunctie verbetert.
Het is belangrijk om bloemkool, net als broccoli en spruitjes, rauw te serveren of zo kort mogelijk te verwarmen door ze bijvoorbeeld te stomen of te roerbakken. Hun bijzondere werking gaat dan niet verloren. Door de hoge concentratie vitamine K in bloemkool heeft deze ook een ontstekingsremmende werking.
Beweging: Regelmatige lichaamsbeweging, zoals wandelen, yoga of zwemmen, kan helpen om de spanning in je lichaam te verminderen en de doorbloeding van je darmen te verbeteren.
Eieren zorgen ervoor dat het onze spijsvertering en de doorstroom in onze darmen stimuleert. Als je last hebt van obstipatie neem dan eens een eitje en wellicht heb je een betere stoelgang.
Eet voldoende voedingsvezels
Bij diarree zorgen vezels ervoor dat de ontlasting dikker wordt. Ook stimuleren vezels de darmbeweging. Vezels zijn er in twee soorten. Het is het beste om een combinatie van deze vezels te eten.