In deze bloemsoort zitten weinig vezels, waardoor het ongeveer even gezond is als wit brood. Ook de pizzabodem van bloemkool bevat veel tarwebloem, dat ook gebruikt wordt bij de bereiding van een reguliere pizzabodem. Wie een pizza wil maken, is dus niet per se veel beter uit met een bodem van bloemkool.
Om een pizza met bloemkoolbodem te bereiden worden de ingrediënten aangepast. Hierdoor krijg je meer groente en vezels in je pizza, met minder calorieën en zout. Met zoveel voordelen kun je elke dag wel pizza eten! Zo lekker kan bloemkool zijn!
Een gezonde pizza klinkt natuurlijk heel goed, maar wat is er dan precies gezond aan? Ten eerste is de pizzabodem voor een groot deel gemaakt van groenten. Zo bevat een Magioni bloemkool pizzabodem al 37% bloemkool. Een normale pizza bevat eigenlijk alleen gist, bloem en water.
Toch zijn niet alle alternatieven volgens Seidell slecht. Courgette spaghetti en bloemkoolrijst zijn volgens hem wél gezond. “Maar bloemkoolpizzabodems kun je beter laten staan. Deze bevat veel tarwebloem, dat ook gebruikt wordt bij de bereiding van een reguliere pizzabodem en is ongeveer even gezond als witbrood.”
Het gezondst is een pizza zonder vet vlees en een veelvoud aan druipende kazen. Zo zijn vegetarische pizza's bijvoorbeeld bijna altijd lager in calorieën. Denk aan varianten met paprika, champignons, tomaat en artisjok.
Bloemkoolpizza (100 g) bevat 153 calorieën. Calorieën Verdeling: 54% vet, 13% kolhy, 33% eiwit.
Laag in koolhydraten
Bloemkoolrijst kan een goede vervanger voor normale rijst zijn wanneer u minder calorieën wilt eten. Het bevat per 100 gram namelijk slechts 3 gram aan koolhydraten, wat een heel stuk minder is dan in gewone witte rijst. Daarnaast bevat bloemkoolrijst ook aanzienlijk minder calorieën.
De pizzabodem heeft een neutrale smaak en proeft daardoor helemaal niet anders dan een normale pizzabodem. De bloemkool pizza is na 12 minuutjes in de oven lekker krokant en zelfs de randjes zijn lekker.
Een Pizza Margharita (met alleen tomatensaus en kaas) is het minst calorierijk. Logisch, daar zit het minste op. Hoe vetter de topping, hoe meer calorieen je pizza bevat.
Bloemkoolpizza bodem ingrediënten: ½ bloemkool of een zak (diepvries) bloemkoolrijst (a 450 gram), 1 losgeklopt ei, 50 gram kaas (een handje), peper en zout, 1 eetlepel oregano of Italiaanse kruiden, en 2 theelepels olie. Beleg de bloemkoolpizza vooral met je favoriete toppings!
De vitamines en mineralen uit de oorspronkelijke groenten blijven nog wel voor een groot deel behouden in een pizzabodem. Daarnaast bevatten pizzabodems van groenten meer verzadigde vetten en toegevoegde stoffen zoals als suiker en zout.
“Vooral de kaas is de boosdoener, want daar gebruik je ongemerkt best veel van.” En die saus mag dan lekker licht lijken, maar ook die zit volgens het Voedingscentrum vol met vet en suikers. En ja, dat tikt aan dan. Nou zal zelfs de meest doorgewinterde voedingsdeskundige niet zeggen dat we nooit meer pizza mogen.
We geven een voorbeeld: een persoon die 68 kg weegt, die een uurtje wandelt zonder rugzak en bij een normale temperatuur, verbruikt per uur: aan 4 km per uur = 210 kcal; aan 7 km per uur = 400 kcal; aan 10 km per uur = 640 kcal.
'Over het algemeen bevatten pizza's met salami of meerdere soorten vlees de meeste calorieën. Zo kan een diepvriespizza met salami wel 1.200 calorieën bevatten. ' Maar ook pizza met shoarma (en vergeet de knoflooksaus niet), ham of kip bevat de nodige calorieën.
Een Margherita pizza met gewone bodem bevat al snel zo'n 800 kilocalorieën. De Dr. Oetker bloemkoolvariant zit er met 672 per pizza wat onder. Ook de Magioni variant is met 647 kilocalorieën minder calorierijk.
De meeste pizzatoppings van New York Pizza zijn glutenvrij. Welke producten wel gluten bevatten zijn New York & Italian style pizzadeeg, dönervlees, hete kip/chilli chicken en knoflooksaus.
Een bolletje deeg moet voor een Napolitaanse pizza tussen de 260 en 285 gram wegen.
Italiaanse bloem speciaal voor pizzadeeg heeft vaak een fijnere maling dan gewone bloemsoorten en daarmee zou je dus een betere pizzakorst krijgen. Veel supermarkten verkopen daarom inmiddels type 00 bloem voor pizza. Dat type bloem heeft een hele fijne structuur en is daarom ideaal voor het bakken van pizza.