Het plasma in ons bloed bestaat voornamelijk uit water met daarin opgelost voedingsstoffen, vitamines, hormonen, mineralen en eiwitten. Het plasma zorgt voor het transport van de bloedcellen, bloedplaatjes en stoffen. De kleur van plasma is geel.
Kleur van bloed
Zuurstofrijk bloed is helderrood, zuurstofarm bloed is donkerrood. In je lichaam is de kleur van je bloed dus niet overal hetzelfde. Het bloed in aderen stroomt onder enkele lagen weefsel, hierdoor lijkt het bloed donkerder. Aderen ogen daarom niet rood, maar soms blauw.
Als ijzer met zuurstof in je longen mengt, kleurt het rood. Maar het bloed van sommige dieren heeft een andere samenstelling en dus een andere kleur. Het bloed van spinnen, krabben, kreeften en octopussen is blauw. In hun bloed zit meer koper.
Niet alle dieren hebben rood bloed. Sommige ongewervelden, zoals slakken, inktvissen, krabben, kreeften en garnalen, hebben blauw bloed. Dit is te wijten aan een ander type ademhalingspigment: hemocyanine in plaats van hemoglobine.
Rode bloedcellen
Een tekort aan hemoglobine en ijzer noemen we bloedarmoede. De rode kleur van de rode bloedcellen wordt veroorzaakt door hemoglobine. Hemoglobine bezit een hoog ijzergehalte.
Insecten hebben geen bloed maar beschikken over een vergelijkbare vloeistof die hemolymfe wordt genoemd. Met de vloeistof worden hormonen en gassen door het lichaam getransporteerd, maar geen zuurstof.
Alle gewervelde dieren hebben rood bloed. Hetzelfde geldt voor zoogdieren, vogels, reptielen en vissen. Maar bij de ongewervelde dieren zijn er soorten die geen rood bloed hebben, zoals wormen en inktvissen. Dat komt doordat deze dieren andere eiwitten dan hemoglobine gebruiken voor het transporteren van zuurstof.
Het bloed van zoogdieren, vissen en vogels is rood, net zoals dat van ons. Blauw bloed is niet voorbehouden aan lieden van adel, wel aan o.a. krabben, kreeften, slakken, garnalen, inktvissen en spinnen. Enkele wormen die in zee leven zijn gezegend met paarsachtig bloed en ringwormen moeten het stellen met groen bloed.
In feite zit het bloed bij insecten op alle plekken in de lichaamsholte die niet worden ingenomen door andere weefsels. Er zitten bij insecten geen rode bloedlichaampjes in het bloed, waarmee bij gewervelde dieren zuurstof wordt vervoerd.
Zouden krabben, kreeften, slakken, garnalen, inktvissen en spinnen dan wél adellijke voorouders hebben? Hun bloed kleurt van nature blauw, door de aanwezigheid van koper. Het eiwit hemocyanine, dat in deze ongewervelde dieren zuurstof transporteert, is trouwens te groot om netjes te verpakken in bloedcellen.
Waar komt blauw bloed hebben vandaan en wat betekent het? De uitdrukking blauw bloed hebben betekent 'van adel zijn'. De precieze herkomst van deze uitdrukking is niet duidelijk. De meeste naslagwerken geven aan dat ze terug te voeren is op de middeleeuwse Spaanse aristocratie.
Spinnen hebben blauw bloed
Bij mensen hecht het zuurstof in het bloed aan een molecuul dat ijzer bevat, wat ons bloed de kenmerkende rode kleur geeft. Bij spinnen bevat het molecuul waaraan zuurstof is gehecht echter koper, wat hun bloed een blauwe kleur geeft.
Het Fe-atoom in de heemgroep dat verantwoordelijk is voor de binding van O2 is meteen ook verantwoordelijk voor de rode kleur van hemoglobine en van bloed. Deze kleur komt tot stand door een complex samenspel van dit Fe-atoom en licht.
Afhankelijk van welke vaten zijn aangedaan kan er sprake zijn van een slagaderlijke bloeding of een aderlijke bloeding. Een slagaderlijke bloeding kenmerkt zich door pulserend bloedverlies, waarbij het bloed helderrood van kleur is. Een aderlijke bloeding stroomt gelijkmatig en is doorgaans donkerrood van kleur.
De aders bevatten het meeste bloed.
Donkerrood bloed - tegen het bruin aan - is namelijk oud bloed en ontstaat wanneer bloed in aanraking komt met zuurstof. Het oude bloed komt samen met de restjes baarmoederslijm aan het begin of einde van je menstruatie naar buiten. Deze verkleuring is niets raars en betekent geen enkele reden tot paniek.
Het bloed van insecten heet hemolymfe. Het is kleurloos, of gelig of groenig. Hemolymfe doet hetzelfde als ons bloed: zuurstof en voedingsstoffen naar cellen brengen en afvalstoffen afvoeren.
Elk insect heeft de volgende inwendige organen: hersenen, darmkanaal, uitscheidingsorganen (buizen van Malpighi), eierstok, buisvormig hart, buikzenuwstreng. Het bloed van insecten dient niet voor het transport van zuurstof en is meestal kleurloos. Insecten hebben nauwelijks of geen slagaders, maar wel een hart.
Wespen hebben gevoelige, langwerpige ogen (facetogen) waarmee ze weliswaar geen rode kleuren kunnen zien, maar wel ultraviolet licht. Bovenop de kop zitten drie ocelli, welke eveneens ogen zijn maar minder gevoelig dan de facetogen.
'Er zijn spinnen met blauw bloed. En bijna alle octopussen en krabben hebben blauw bloed.
Hondenogen zijn optimaal afgestemd op de jacht
Honden hebben slechts twee soorten kegeltjes (mensen drie). Het kleurenspectrum bestaat hierdoor alleen uit blauw, violet en geel. Rood lijkt voor honden geelachtig, groen kunnen ze helemaal niet waarnemen en purper ziet er simpelweg grijs uit.
Binnen plassen en poepen is een ruimteprobleem.Je pup/hond heeft geleerd om op de verkeerde plaats zijn behoefte te doen. Het binnen plassen en poepen wordt al gauw een slechte gewoonte omdat honden een sterke voorkeur ontwikkelen voor locatie, ondergrond en geur met betrekking tot een (binnen)toilet.
Bloedzuigers zijn de kampioenen
Dé experts in het zuigen van bloed - de naam zegt het al - zijn echter de bloedzuigers, een groep wormachtigen die op veel plaatsen ter wereld voorkomen. Ze leven in het water of in vochtige gebieden als het regenwoud, en hebben het gemunt op alle dieren die op hun pad komen.
Bloed vervoert namelijk warmte door je lijf en zorgt dat je lichaam op een constante temperatuur van 37 graden Celsius blijft.