Het was wennen: voor een brood dat 60 frank kostte, moest je nu 1,49 euro betalen. Cijfers na de komma, daar waren we niet vertrouwd mee. Een pintje van 50 frank zou eigenlijk 1,24 euro moeten kosten, maar in nogal wat cafés en restaurants werden de prijzen naar boven afgerond.
Het populairste brood in Frankrijk is de baguette classique, die in mei 2021 gemiddeld 89 eurocent kostte, en een jaar later 93 cent.
Uit eten gaan
De prijs per persoon voor een maaltijd bij een restaurant is gemiddeld de 15 euro. Voor een cappuccino ben je ongeveer 3,00 euro kwijt en voor frisdrank rond de 2,50 euro. Vooral lekker rondkijken dus naar de mogelijkheden!
“Gemiddeld kost een kilo brood 2,71 euro. Dat kan weleens een bedrag ruim boven de vijf euro worden. En brood is een eerste levensbehoefte.”
Kosten van wonen in Frankrijk
De prijzen in Frankrijk liggen erg dicht bij de prijzen in Nederland. Bijna alle kosten zijn vergelijkbaar met Nederland. Dit verschilt wel erg per locatie. Zo is wonen in Parijs veel duurder dan wonen in een klein dorpje in Zuid Frankrijk.
Ook verse vis, aardappelen, fruit en groenten zijn over het algemeen goedkoper in België. En vlees is hier 8 procent goedkoper dan in Frankrijk en 38 procent goedkoper dan in Duitsland.
Winkelkar in Frankrijk gemiddeld 9% goedkoper
Vooral brood en graanproducten zijn een pak goedkoper bij onze zuiderburen (34%), net als melkproducten (33%). Voor conserven en andere voedingsmiddelen ben je eveneens goedkoper af in een Franse supermarkt.
Globaal zijn in 2022 de kosten van januari tot september gestegen met 9.46% gestegen. Ten opzichte van 2003 zijn de kosten gestegen met 82.66%. Berekend op de toen geldende algemene verkoopprijs betekent dit vandaag € 1,61 + 82.66% = € 2,94 voor een groot wit en bruin brood.
Bakker Juan Manuel Moreno nam dertien jaar geleden de familie bakkerij Pan Piña in Malaga over. Hij richt zich tot een exclusief clientèle, met als uitschieter een brood dat maar liefst 1.480 euro kost.
Een brood kost gemiddeld 3,50 euro en bevat 22 tot 24 sneden brood. Dat betekent dat je per snee ongeveer 15 cent betaalt.
De meeste hotels rekenen rond 10 euro voor een eenvoudig ontbijt met croissant, stokbrood en koffie. Goedkoper kun je terecht in een café, dat scheelt al snel 3 euro. Nog voordeliger is een bezoek aan de bakker: een croissant kost rond 1,20 en een hele baguette 1,60 euro.
Maar traditioneel bestaat een ontbijtje in Frankrijk uit een grote mok koffie met melk (café au lait). Daarbij eten de Fransen dan een stuk stokbrood met boter en jam dat in die koffie wordt gesopt. Soms wordt ook wel eens een croissantje of pain-au-chocolatgegeten.
Eén van de bekendste Franse recepten is Coq au Vin, een stoofschotel van kip in rode wijn met champignons en spekjes. Andere typische Franse gerechten zijn Boeuf Bourguignon, een stoofpot van rundvlees in rode wijn met groenten, en Ratatouille, een groentestoofschotel van courgette, aubergine, paprika en tomaten.
Er wordt wel warm gegeten maar kleinere porties. Ook besteedt men er minder tijd aan. Wel is het zo, dat de Fransman 's avonds veel later aan tafel gaat dan wij: het eten wordt pas vanaf een uur of 19.30 uur opgediend. Eerder kunt u dus in Franse restaurants 's avonds echt niet terecht.
In 2022 stond volkorenbrood voor het derde jaar op rij op de eerste plek als populairste broodsoort. In Nederland eten we per persoon 45,1 kilogram brood. Bijna de helft hiervan is volkorenbrood. Daarmee is volkoren de populairste broodsoort.
De volkorenboterham is op dit moment de meest favoriete broodsoort van Nederland. Dit blijkt uit recent onderzoek van onderzoeksbureau GfK in opdracht van het Nederlands Bakkerij Centrum. De volkorenboterham vervangt hiermee de bruine boterham (tarwe boterham) die jarenlang het meest gegeten broodproduct was.
Volkoren- en bruinbrood bevatten veel goede voedingsstoffen. Volkorenbrood is de meest gezonde keuze omdat het de meeste vezels en andere gunstige voedingsstoffen bevat. Brood wordt gemaakt van graan, meestal tarwe. Bij het maken van witbrood wordt alleen de kern van de graankorrel gebruikt.
Niet alleen de prijs van tarwe schiet het dak uit, ook andere voedselgrondstofprijzen stijgen. Op het moment is de prijs van gas waarmee bakkersovens draaiende worden gehouden, ook erg hoog. 'Gemiddeld kost een kilo brood 2,71 euro. Dat kan weleens een bedrag ruim boven de vijf euro worden.
CBS-cijfers
Het CBS heeft ook een staatje met broodprijzen, waaruit valt af te lezen dat brood altijd een relatief goedkoop product is geweest en gebleven. In 1970 kostte een brood €0,36, in 1980 €0,79 en in 2002 €1,38.
Laten we beginnen bij de kosten van het kopen van een brood. In de supermarkt kost een heel fijn volkorenbrood van het huismerk op dit moment gemiddeld ergens tussen de € 1,20 en € 1,50.
Een paar jaar geleden was de koffie echt beduidend goedkoper in Frankrijk. Inmiddels zijn de prijzen daar best wel aan het stijgen en zijn ze niet eens meer allemaal goedkoper. Maar een paar varianten zijn qua prijs echt nog heel interessant zoals de cappuccino, espresso intenso, grande en lungo.
Leclerc eigenlijk de goedkoopste is. Net geen tien procent goedkoper dan Auchan. Intermarché is de op één na goedkoopste. Auchan zat zelfs samen met Carrefour en Casino bij de duurdere.
De prijzen liggen aanzienlijk lager dan in Nederland. Ook leren jassen, lederwaren en kleding zijn er goedkoper dan hier. De prijs-kwaliteitsverhouding is over het algemeen erg goed. Afdingen is meestal wel een vereiste, omdat de 'vraagprijs' vaak afgestemd is op toeristen.