Bloed bij de ontlasting verdwijnt vaak vanzelf. Gebeurt dit niet of maakt u zich zorgen, neem dan contact op met uw huisarts. In eerste instantie bekijkt de huisarts of er sprake is van aambeien of een scheurtje in uw anus. Als dit niet het geval is, is verder onderzoek noodzakelijk.
Vindt u helderrood bloed op het toiletpapier of aan de buitenkant van de ontlasting? Dit heeft meestal een onschuldige oorzaak, zoals een klein kloofje in de anus of aambeien. Hebt u strepen of klonten bloed, vermengd met de ontlasting? Dit bloed komt uit het maagdarmkanaal.
Onder normale omstandigheden zit er geen bloed in ontlasting, maar het slijmvlies van de maag en de darm is gevoelig en kan snel bloeden. Wanneer er zweertjes, poliepen, ontstekingen of tumoren aanwezig zijn in het maag-darmkanaal kunnen lichte bloedingen optreden.
Als u helderrood bloed heeft, bel dan uw huisarts. In deze gevallen wijst het vaak op aambeien of een scheurtje in de anus. Als uw bloed zwart of donker is, wijst dit vaak op een ontsteking van het darmstelsel, maak dan snel een afspraak bij de huisarts om een onderzoek te laten doen.
Vaak gaan mensen van het ergste uit. Bloed bij de ontlasting wil echter niet zeggen dat er sprake is van darmkanker. Bloed bij de ontlasting kan ook komen door bijvoorbeeld zweertjes in de darm of een aambei. Maar een vervolgonderzoek is dan wel belangrijk.
Darmkanker kan verschillende klachten geven, zoals een veranderde ontlasting of bloed in de ontlasting. Om vast te stellen of u darmkanker heeft, krijgt u een kijkonderzoek in de darm (coloscopie). Er wordt ook een stukje weefsel weggehaald en onderzocht. Ziet de arts poliepen, dan haalt hij die ook weg.
Vaak kunt u het bloed niet met het blote oog zien. Vooral wanneer de tumor al aan het begin van de dikke darm zit. Uw ontlasting kan door het bloed heel donker van kleur zijn, bijna zwart.Soms is het bloed juist helderrood van kleur.
Als er bloed is gevonden in de ontlasting is er aanleiding voor een vervolgonder zoek, de coloscopie. Als 1.000 mensen meedoen aan het bevolkingsonderzoek, onder gaan 50 mensen een coloscopie. Bij 4 van hen wordt darmkanker gevonden.
Mogelijke klachten bij een maag- of darmbloeding
Patiënten kunnen bloed braken en/of zwarte teerachtige ontlasting hebben. Ook kan er zichtbaar helderrood bloed bij de ontlasting te zien zijn. Welke kleur de ontlasting heeft, hangt af van de plek waar de bloeding zit.
Ongeveer 12.000 diagnosen dikkedarmkanker in 2022
Het aantal nieuwe patiënten bedroeg 0,74 per 1.000 mannen en 0,63 per 1.000 vrouwen (absoluut ongeveer 6.500 mannen en 5.500 vrouwen). De kans op dikkedarmkanker is het grootst in de leeftijdsgroep 80 tot en met 84 jaar en neemt daarna weer af.
Niet iedereen met darmkanker heeft pijn. De pijn kan meerdere oorzaken hebben: pijn door de tumor zelf, als de tumor ergens tegenaan drukt in het lichaam. buikpijn of buikkramp als de tumor zorgt voor verstopping.
Als poliepen groeien, kunnen ze gaan bloeden. Onregelmatig of tussentijds bloedverlies (spotting), hevig menstrueel bloedverlies en bloedverlies na de menopauze zijn de meest voorkomende symptomen. Poliepen kunnen vruchtbaarheidsproblemen geven.
Helderrood bloed bij ontlasting betekent dat het bloed nog vers is. Dit kan wijzen op bijvoorbeeld aambeien of een anusfissuur; dit is een kloofje in de huid rond de anus. Soms zit het bloed niet op of aan de ontlasting, maar erdoorheen vermengd. We hebben het dan over bloed in de ontlasting.
Een aambei is een bobbeltje aan de binnenkant van uw darm, vlak voor uw anus (poepgat). Aambeien kunnen jeuken, bloeden en pijn doen. Ze komen vaak door hard persen bij het poepen. Zorg voor zachte poep: drink 1,5 tot 2 liter per dag, eet genoeg vezels en beweeg elke dag.
U kunt bloed van aambeien zien op het toiletpapier na het afvegen, in de ontlasting of in het toilet zelf. Bloeden is heel gewoon tijdens de stoelgang en de hoeveelheid bloed is meestal niet erg veel.
Aanhoudende pijn, krampen of een opgeblazen gevoel in de buik. Loze aandrang. Aanhoudende vermoeidheid. Het gevoel alsof de darm niet volledig wordt geleegd na de stoelgang.
Over het algemeen kan het wel tot wel 5 jaar duren voordat darmkanker voor klachten zorgt en/of gaat ontwikkelen. Uit onderzoek wordt geadviseerd om elke 2 jaar een ontlastingstest te doen. Door een ontlastingstest te doen kunnen groeiende tumoren op tijd worden gevonden.
Bloed bij de ontlasting verdwijnt vaak vanzelf. Gebeurt dit niet of maakt u zich zorgen, neem dan contact op met uw huisarts. In eerste instantie bekijkt de huisarts of er sprake is van aambeien of een scheurtje in uw anus. Als dit niet het geval is, is verder onderzoek noodzakelijk.
Uit onderzoek zijn deze cijfers bekend: 48 van de 100 mensen met uitgezaaide darmkanker leven na 1 jaar nog.19 van de 100 mensen met uitgezaaide darmkanker leven na 3 jaar nog. Mensen die chemotherapie of doelgerichte therapie (of allebei) krijgen bij uitgezaaide darmkanker leven gemiddeld 2 jaar langer.
Klachten en symptomen bij dikke darm poliepen. Poliepen in de dikke darm geven niet altijd klachten. Klachten die voor kunnen komen zijn. Bloed in de ontlasting, verandering inhet ontlastingspatroon, erg onregelmatige stoelgang, buikijn en onverklaarbaar gewichtsverlies.
Onderzoek naar de tumormarker CEA bij darmkanker
CEA is de afkorting van carcino-embryonaal antigeen. CEA is een tumormarker. Gezonde mensen hebben ook CEA in het bloed. Maar als er meer CEA in het bloed zit dan normaal, kan dat door darmkanker of een andere soort kanker komen.
Veranderende ontlasting kan door darmkanker komen.Bijvoorbeeld vaker of minder vaak naar de wc moeten dan normaal.Of de ene keer diarree, daarna verstopping en dan weer diarree. Ook als je ontlasting er anders uitziet dan je gewend bent, kan dit door darmkanker komen.
Bij dikke darmkanker kunnen eventuele afwijkingen, bijvoorbeeld een leverafwijking op de CT-scan, beter met een echo in kaart worden gebracht. Ook kan er tijdens de echografie een punctie worden genomen, waarbij met een naald enkele cellen worden opgezogen om vervolgens onder de microscoop te onderzoeken.
Vroege opsporing van dikkedarmkanker of colorectale kanker
Elke twee jaar wordt middels via een test die je thuis kan uitvoeren gezocht naar bloedsporen in de stoelgang. Die test heet de immunochemische Fecaal Occult Bloedtest (iFOBT).