De probiotica in blauwe kaas kunnen helpen bij het bevorderen en in stand houden van een gezonde darmflora. Het regelmatig consumeren van blauwe kaas kan een positief effect hebben op de spijsvertering en kan problemen zoals een opgeblazen gevoel, constipatie of diarree helpen voorkomen.
Goudse kazen, cheddar (gerijpt), Emmentaler en andere harde Zwitserse kazen en Parmezaanse kaas zijn geschikt om te eten. Vermijd heel jonge kazen en bijvoorbeeld kaas als feta, die bevatten juist veel lactose. Koopt u de kaas in de supermarkt, controleer dan het etiket.
Blauwe kaas is gezond
Blauwe kaas, vooral de Stilton, is erg gezond omdat het in vergelijking tot normale kaas meer vitamine K2 bevat. Deze vitamine ondersteunt bloedstolling en zorgt ervoor dat bloedvaten schoon en elastisch blijven. Wist je dat de schimmel in blauwe kaas te vergelijken is met antibiotica?
Uit onderzoek is gebleken dat het eten van blauwe kaas helpt bij het beheersen van het viscerale vetgehalte rond de buikstreek en bij het behouden van een gezonde darmflora .
Wat zijn de gezondste kazen? De gezondste kaassoorten zijn 10+, 20+ of 30+ kazen met niet te veel zout (minder dan 2 gram zout per 100 gram kaas). Verder ook magere plattekaas, verse kaas, halfvolle plattekaas, cottagecheese, volle plattekaas, magere smeerkaas, ricotta, mozzarella en zachte, verse geitenkaas.
De schimmel in blauwe kaas bevat stoffen die kunnen helpen bij het remmen van ontstekingsreacties in het lichaam. Door deze ontstekingsremmende eigenschappen kan blauwe kaas mogelijk bijdragen aan het verminderen van chronische ontstekingen, die in verband worden gebracht met verschillende gezondheidsproblemen.
Magere cheddar kaas : Bevat 5 mg cholesterol en 0 g verzadigd vet per portie van 28 gram. Ricotta kaas: Deze lasagnebasis heeft minder dan 9 mg cholesterol en 1,4 g verzadigd vet per 28 gram. Zwitserse kaas: Eén plak Zwitserse kaas bevat minder dan 1 g verzadigd vet en 10 mg cholesterol.
Dit omvat zowel zachte als harde kazen, waaronder Zwitserse, provolone, Goudse, cheddar, Edam, Gruyère en cottage cheese . Het toevoegen van probiotica aan uw dieet kan mogelijk uw gezondheid verbeteren door de groei van goede bacteriën in uw darmen te bevorderen.
Verschillende kaassoorten worden gefermenteerd met behulp van specifieke bacteriën, schimmels of gisten. Voorbeelden zijn cheddar, brie, camembert en blauwe kaas.
Eet meer groente en fruit De oplosbare vezels in groente en fruit zijn een voedingsbron voor de goede bacteriën in de darm. Ze kunnen deze fermenteren en omzetten in goede stoffen. Vooral artisjok, banaan, ui, asperge, prei, aardpeer en schorseneer zijn rijk aan inuline, ook wel een prebioticum genoemd.
Tijdens de World Cheese Awards – die werden georganiseerd in Bergamo in Italië – was het een Amerikaanse kaas die er met de winst vandoor ging. De Rogue River Blue, een blauwe kaas uit Oregon, werd verkozen tot allerlekkerste der kazen.
Neem magere zuivelproducten
Toch zijn het producten die goed zijn voor je gezondheid. Kies daarom voor producten met minder vet, zoals 20+ en 30+ kazen, mozzarella, hüttenkäse en zuivelspread en voor halfvolle en magere melk(producten).
Bij blauwe schimmelkazen mag je de korst in de regel altijd opeten. Dat is ook zo bij geitenkaasjes met een 'wit vachtje' zoals de Crottin de Chavignol. Het gaat daar trouwens vaak niet om een schimmel, maar om een ongevaarlijke gist. Ook hier geldt: bij twijfel, proef even.
Beweging is goed voor de darmwerking. Gebruik voldoende vezels, deze helpen mee aan een goede stoelgang. Vezels zitten in groenten, fruit, (volkoren) brood- en graanproducten, aardappelen, volkoren pasta, zilvervliesrijst en peulvruchten. Drink voldoende, zeker bij een vezelrijke voeding.
Catsos raadt ook aan om niet bij elke maaltijd kaas te eten. Geniet er in plaats daarvan af en toe van, gecombineerd met vezelrijke voeding zoals volkorenbrood, volkoren crackers of een salade . (Kaas eten met vezelrijke voeding kan je verder helpen om constipatie te voorkomen.)
Blauwe kaas, ook wel blauwader kaas of blauwschimmelkaas genoemd, is rijk aan calcium, wat goed is voor je botten.Daarnaast is blauwe kaas rijk aan vitamine K2, dit helpt voorkomen dat calcium ophoopt in weefsels rond het hart. Wel bevat blauwe kaas iets meer natrium dan andere soorten.
Tijdens het rijpingsproces wordt de kaas voorzien van roestvrijstalen staven die zuurstof in het midden van het wiel laten en de schimmel stimuleren om te groeien . Het resultaat zijn de iconische blauwe aderen in de kaas. Er zijn verschillende soorten blauwe kaas, met smaken die variëren van mild en romig tot scherp en pittig.
Deze kaas is perfect voor het toevoegen van een krachtige, pittige toets aan salades, pasta's, en sauzen. Of je het nu verkruimelt over een biefstuk, mengt in een dressing, of simpelweg serveert op een kaasplankje, blauwe kaas brengt karakter en diepte in je gerechten.
Zuivel. Helaas, een kaasplankje of een latte macchiato is niet goed voor een vertraagde stoelgang. Caseïne, een eiwit dat in zuivelproducten zit, is voor sommige mensen slecht verteerbaar. Dit leidt tot darmproblemen, constipatie en opgeblazen gevoel.
Gelukkig zorgt het verouderingsproces dat de potentieel gevaarlijke pathogenen uit rauwe melk doodt en kaas veilig maakt om te eten, ook voor de ontwikkeling van nuttige bacteriën! Gorgonzola, parmezaanse kaas, cheddar en gouda zijn slechts enkele van de oude kazen die goed kunnen zijn voor uw darmgezondheid.
Vanuit een nutritioneel standpunt vormen deze kazen een waardevolle bron van voedingsstoffen, waaronder mineralen, eiwitten en vitaminen . Anderen zijn een bron van bioactieve peptiden en essentiële aminozuren.
Kies voor kazen met minder verzadigd vet en natrium. (Hoewel natrium geen invloed heeft op uw cholesterolgehalte, kan een teveel aan natrium leiden tot een hoge bloeddruk, wat ook een risicofactor is voor hart- en vaatziekten.) Voorbeelden hiervan zijn magere Zwitserse kaas, mozzarellakaas en ricottakaas .
Zet daarom geregeld verse en magere kaas op het menu als je licht wil eten. Lekkere voorbeelden zijn cottagecheese, ricotta, zachte verse geitenkaas en mozzarella. Ook plattekaas is een goed idee. Die bevat zoveel minder vet en zout dat hij eigenlijk meer tot de melkproducten dan de kazen behoort.