De borrelglazen in Nederland hebben een vaste inhoudsmaat van 35cc. Dit is bedoeld voor gedestilleerde dranken met een alcoholpercentage van ongeveer 40%. In België wordt dezelfde hoeveelheid gebruikt, maar doorgaans weergegeven als 3,5cl (centiliter). In de handel zijn borrelglazen te vinden van 2 tot 7 cl.
glas sterke drank (bijvoorbeeld jenever), 3,5 cl, 35% = 1 standaardglas.
maatje Een maatje is een inhoudsmaat uit de tijd dat jenever in de tapperijen nog uit het vat en per kan werd verkocht. Op 1 februari 1809 werd de inhoud van een maatje in Nederland officieel vastgesteld op 1/10 liter.
Voor de meeste gedistilleerd dranken is de standaard drinkmaat 30ml. Indien anders wordt de andere maat erbij vermeld. Een standaard glas sterke drank bevat evenveel alcohol als een standaard glas bier of wijn. Geniet, maar drink met mate.
Als een fles, ongeacht de drank, 900 ml heeft, hoeveel shots komen er dan uit een fles: je kunt tot 30 shots krijgen zonder enig ongemak.
De borrelglazen in Nederland hebben een vaste inhoudsmaat van 35cc. Dit is bedoeld voor gedestilleerde dranken met een alcoholpercentage van ongeveer 40%. In België wordt dezelfde hoeveelheid gebruikt, maar doorgaans weergegeven als 3,5cl (centiliter). In de handel zijn borrelglazen te vinden van 2 tot 7 cl.
Stel je hebt een fles drank van 70cl die zonder BTW 15 euro inkoop kost. Daar haal je 23 shotjes uit. Als het personeel er zelf 3 drinkt, dan verkoop je er 20. Als je uitgaat van een shot van 30ml (met 1 dranksoort) en die verkoop je voor 3 euro per shot, dan levert de fles je 60 euro omzet op.
In één Nederlands standaardglas alcoholhoudende drank zit ongeveer 12 cc (= 10 gram) alcohol.
En het soort drank is natuurlijk ook van invloed: 2 tot 3 fluitjes bier zullen de toegestane limiet naderen, en 2 tot 3 borrelglazen jenever ook. Maar als het fluitje wordt volgeschonken met jenever gaat het verhaal van 2 tot 3 standaardglazen niet meer op. Een biertje met 5% alcohol is 1 standaardglas.
Inhoud 20 en 40 milliliter.
Standaardglazen bevatten rond de 10 gram alcohol, onafhankelijk van de soort drank. Vanwege verschillende alcoholpercentages van de dranken kent elke dranksoort een eigen standaardglas. Voor bier is dat 250 ml en een standaardglas whisky is 35 ml. Wijn schenk je in een standaardglas van 100 ml.
In de horeca wordt er een standaardhoeveelheid van 35cc whisky geschonken.
Lekker om puur te drinken, maar smaakt ook goed gemixt met cola of jus d'orange. Jonge jenever bestaat voor het grootste deel uit neutrale alcohol vervaardigd uit graan of melasse, op smaak gemaakt met maximaal 15% moutwijn.
'Zo'n 60% van de Nederlanders denkt dat je uit een standaard fles (75 cl) wijn 6 glazen kan halen, maar in feite zijn dat er 7,5'.
De hoeveelheid drank die in een shotglaasje kan, is meestal 2 of 3 cl, maar maximaal 5cl.
Meestal wordt dit gemixt. Ook jenever wordt in een mixie gedronken, vaak met cola, we spreken dan van een 'colaatje tik'.
overmatig drinken - je drinkt meer dan 7 (vrouw) of 14 (man) standaardglazen alcohol per week. binge-drinken - je drinkt veel in korte tijd; binnen twee uur drink je 4 (vrouw) of 6 (man) standaardglazen alcohol.
Het aantal glazen alcohol dat je per dag drinkt, kan wijzen op een drankprobleem of een alcoholverslaving. Drink je meer dan 1 à 2 glazen alcohol per dag en minder dan 2 dagen in de week geen alcohol, dan drink je sowieso teveel. Een excessieve (mannelijke) drinker drinkt wekelijks meer dan 21 glazen alcohol per week.
0,5 -1,5 promille (ongeveer 2-5 glazen voor een vrouw, 3-7 glazen voor een man): je bent 'aangeschoten', je kan niet meer veilig aan het verkeer deelnemen. 1,5 -3,0 promille (ongeveer 6-9 glazen voor een vrouw, 8-14 glazen voor een man): je bent dronken, je kan absoluut niet meer aan het verkeer deelnemen.
Een glas alcoholische drank bevat ongeveer 12 ml alcohol. Dat is ongeveer 10 gram.
Het totaal is ongeveer 7 cl. Deze methode kunt u bij de meeste recepten (shortdrinks of longdrinks) toepassen, want meestal wordt per glas 7 cl geschonken; de longdrinks worden aangelengd met champagne, tonic of spuitwater. Voor recepten waarin slechts een soort drank wordt gebruikt, is 4 cl de maatstaf.
Reken tijdens het eerste uur op drie drankjes per feestganger. Daarna kan je rekenen op ongeveer twee drankjes per uur. Duurt het feestje bijvoorbeeld vier uur, reken dan op negen drankjes per persoon. Dat lijkt misschien veel, maar je hebt natuurlijk bij voorkeur iets te veel gekocht in plaats van te weinig.
1 Drinks. Reken tijdens het eerste uur op drie drankjes per deelnemer voor een receptie of drankfeest. Daarna is dat gemiddeld twee drankjes per persoon. Voor een ontvangst met koffie en thee of een koffiepauze neem je als richtlijn anderhalf kopje per persoon.