De belasting op inverkeerstelling is een belasting op nieuwe of tweedehandse voertuigen. Het is een eenmalige belasting die u moet betalen als het voertuig op uw naam is ingeschreven. U betaalt de belasting op het ogenblik dat u het voertuig voor het eerst in gebruik neemt op de openbare weg.
Belasting op de inverkeerstelling (BIV)
Als u een nieuwe wagen of een tweedehandswagen koopt, dan moet u éénmalig een belasting op de inverkeerstelling of kortweg de BIV betalen, bij de inschrijving van het voertuig op uw naam. Na de inschrijving ontvangt u automatisch een betalingsuitnodiging voor de BIV.
De belasting op inverkeerstelling (BIV), ook soms inschrijvingstaks genoemd, is een eenmalige belasting die iedere eigenaar van een nieuw of tweedehands voertuig moet betalen vanaf de ingebruikname van het voertuig op de openbare weg in België. In het Vlaamse gewest wordt de BIV geïnd door de Vlaamse Belastingdienst.
Als het dossier aan alle voorwaarden voldoet, houdt de Vlaamse Belastingdienst de belasting op inverkeerstelling (BIV) tegen. Op die manier hoeft u de BIV niet langer voor te schieten en later terug te vragen.
De BIV wordt berekend op basis van een aantal milieukenmerken: CO2-uitstoot. CO2 is een milieuvervuilende stof die jouw voertuig uitstoot tijdens het rijden. Hoe meer vervuilende stof je uitstoot, hoe hoger de BIV zal zijn.
Procedure. Na de eerste inschrijving van uw voertuig bij de DIV (Dienst voor Inschrijvingen van Voertuigen) ontvangt u van de Vlaamse Belastingdienst automatisch een aanslagbiljet. Na ontvangst van het aanslagbiljet hebt u 2 maanden de tijd om de BIV te betalen.
De BIV voor niet-leasingvoertuigen wordt vooral bepaald door allerlei milieukenmerken. Vlaanderen kijkt naar het soort brandstof (benzine, diesel, lpg, aardgas,…), de CO2-uitstoot, de euronorm en de eventuele aanwezigheid van een roetfilter. Daar komt nog een leeftijdscorrectie bij op basis van de eerste inschrijving.
vanaf 01/07/2022: 50,38 EUR
vanaf 01/07/2021: 46,23 EUR. vanaf 01/07/2020: 45,56 EUR. vanaf 01/07/2019: 45,35 EUR.
De belasting die u te veel hebt betaald vanaf het moment dat het motorrijtuig niet meer op uw naam staat geregistreerd bij de RDW, krijgt u automatisch terug. Dit geldt ook wanneer u via automatische incasso betaalt. Bedragen van € 5 of minder worden niet terugbetaald. Let op!
Bedrag. De forfaitaire belasting op inverkeerstelling bedraagt sinds 1-07-2021 46,23 euro. Dit bedrag wordt jaarlijks geïndexeerd op 1 juli.
De verkeersbelasting is niet betaald
De overtreder betaalt een boete van 25% van het niet-betaalde bedrag vanaf een openstaande hoofdsom van 100 euro, met een minimumboete van 50 euro en een maximumboete van 1.250 euro.
Wie moet de belasting op inverkeerstelling betalen? Degene die vermeld staat op het inschrijvingsbewijs (of vlaggenbrief voor vaartuigen) van het voertuig moet de belasting op inverkeerstelling betalen.
Het BIV controleert de toegang tot het beroep en ziet er op toe dat iedereen de regels naleeft. Een vastgoedmakelaar is qua statuut een zelfstandige in hoofd- of bijberoep, die beschikt over een persoonlijke erkenning van het BIV.
Als u een auto gaat kopen, moet u het kenteken op uw naam laten zetten. Dat heet overschrijven. Na de overschrijving bent u verantwoordelijk voor de motorrijtuigenbelasting, een WA-verzekering en de apk goedkeuring.
Hoeveel kost het om mijn auto in te schrijven? Als je je inschrijvingsbewijs en nummerplaat binnen de 24 uur wilt ontvangen, dan betaal je daarvoor 26 euro. Wil je het inschrijvingsbewijs nog dezelfde dag ontvangen? Dan ben je verplicht je voertuig in te schrijven voor 12.30 uur en betaal je 80 euro.
Plug-in hybride: belastingvoordeel
Een plug-in hybride auto heet ook wel een plug-in hybrid electric vehicle (PHEV). Eigenaren van een plug-in hybride auto krijgen 50% korting op de motorrijtuigenbelasting. Dit geldt alleen voor auto's met een minimale CO2-uitstoot die niet meer is dan 50 gram per kilometer.
Voor een kampeerauto is de motorrijtuigenbelasting voor een tijdvak van 3 maanden een kwart van de belasting die u moet betalen voor een personenauto.
De vraag 'Hoeveel auto's mag je op je naam hebben? ' wordt ons regelmatig gesteld. En in principe mag u zo veel auto's op uw naam zetten als dat u thuis aan auto's heeft. In principe geldt er geen limiet.
Meer bepaald de cilinderinhoud, uitgedrukt in cm³ of aantal kilowatt (kW). Een voorbeeld: één fiscale PK is gelijk aan 200 cm³ cilinderinhoud. Een auto met een cilinderinhoud van 1600cc heeft dus 8 fiscale PK.
Welke voertuigen dienen (geen) BIV te betalen? Alle personenauto's, auto's voor dubbel gebruik, minibussen, quads en motorfietsen dienen BIV te betalen. De BIV moet je echter niet voor elk type voertuig betalen. Zo dien je bijvoorbeeld voor lichte vrachtwagens of vrachtwagens geen BIV te betalen.
De datum eerste ingebruikname, ook wel datum eerste inschrijving of indienststelling genoemd kan je terugvinden op je kentekenbewijs of op je aanvraag tot inschrijving voertuig.
De BIV wordt berekend op grond van het vermogen van de motor, uitgedrukt in fiscale paardenkracht (pk) of kilowatt. Een hoge of lage uitstoot heeft dus geen invloed op dit bedrag. Echter worden volledig elektrische wagens (of wagens op waterstof) ook voor leasefirma's vrijgesteld.
Binnen 24 uur na de inschrijving krijgt u uw inschrijvingsbewijs en nummerplaat door bpost afgeleverd. Een plaat kost 30 euro, cash te betalen bij de afgifte door bpost.
De rijtaks (of gewoon wegenbelasting)
De bedragen variëren van zo'n 80 (voor een 0,7-liter motor) tot zo'n 2.000 euro (voor motoren groter dan 4,0 liter) per jaar. Hierbij zijn de verschillen tussen diesel en benzine vaak een heel stuk minder groot dan in Nederland, wat verklaart waarom België zo'n dieselland is.