Baanvormige of kunststof dakbedekking Baanvormige (bitumen) dakbedekking of kunststof dakbedekking (PVC, EPDM) is zeer dampdicht. Om bij deze opbouw overmatige inwendige condensatie te voorkomen, dient de dampremmende laag aan de onderzijde volledig gesloten te zijn.
Aangezien bitumen niet ademt, mag er geen vocht vanuit de woning in de constructie komen. Dit kan worden voorkomen door dampdichte folie aan te brengen.
Bij dakbedekking in de vorm van bitumen en EPDM is vaak een dampremmende laag aanwezig. Soms is er een dunne laag purschuim of dampremmende laag onder de dakpannen aangebracht.
Andere voorbeelden van dampdicht materiaal zijn: dakleer, rubberroid, bitumen, polyurethaanplaten, asbestplaten, koperen platen of bitumen 'shingles', of een dakbeschot van plaatmateriaal dat geen vocht doorlaat.
Voor je begint: check wat er in je dak zit
Open een zolderraam en til voorzichtig een dakpan op. Ligt er geen folie en bestaat je dak alleen uit pannen, panlatten en een houten dakbeschot?Dan heb je een damp-open dak.
Dampopen Mdf
De meeste soorten mdf zijn dampdicht, uitzondering is deze mdf van gerecycled hout. Dit is een zgn. constructieve plaat die geschikt is voor vochtige omgeving. Ideaal als constructieve gevel of dakplaat.
Natuurlijke materialen zoals: houtvezel, cellulose, hennep of katoen zijn hiervoor geschikt. Je kunt aan de binnenzijde gebruik maken van een OSB plaat of een dampregulerende folie die luchtdicht wordt aangebracht en aan de buitenzijde een dampopen plaat of folie die winddicht wordt aangebracht.
Baanvormige of kunststof dakbedekking
Baanvormige (bitumen) dakbedekking of kunststof dakbedekking (PVC, EPDM) is zeer dampdicht. Om bij deze opbouw overmatige inwendige condensatie te voorkomen, dient de dampremmende laag aan de onderzijde volledig gesloten te zijn. Dit moet door de verwerker worden gegarandeerd.
EPDM daarentegen, kunt u gewoon zelf op het dak verlijmen, hierbij bent u dus geen kosten kwijt voor de installatie. Daarnaast heeft een EPDM een veel langere levensduur dan bitumen, bitumen heeft een levensduur van zo`n 25 jaar terwijl EPDM een levensduur heeft van wel 50 jaar!
Dakleer en bitumen zijn twee verschillende termen, maar betekenen dus hetzelfde: dakleer is dakbedekking in de volksmond. Professionele dakdekkers gebruiken zelf liever de term bitumineuze dakbedekking of bitumineuze waterdichting.
Niet alle ondergronden zijn geschikt om zonnepanelen op te leggen. Bitumen is een veelgebruikt materiaal als het om daken gaat. Naast bitumen zijn er ook soortgelijke ondergronden op de markt zoals EPDM of PVC. Deze materialen worden vaak gebruikt voor platte daken en er kunnen zonnepanelen op worden gelegd.
Heb je bijvoorbeeld een bitumen dakbedekking, dan is de bitumen je waterdichte afdeklaag. Hier bovenop wordt het isolatiemateriaal (XPS Isolatie) aangebracht. Om de isolatie goed op haar plek te houden heb je een laag ballast nodig, zoals grind, tegels, maar je kunt ook voor een houten afwerking kiezen.
Het is uitermate geschikt voor het isoleren van je platte daken. Het is een hoogwaardig isolatiemateriaal, omdat je met geringe dikte al een hoge isolatiewaarde kunt bereiken.
Tapes, plakbanden en kleefbanden; Met kleefbanden worden de voegen tussen prefab gevelelementen en de aansluitingen van kozijnen (en stelkozijnen) op het binnenspouwblad vaak luchtdicht afgewerkt. Deze komen voor onder verschillende namen, zoals: bitumen, butyl, EPDM, tapes en plakbanden.
Het belangrijkste verschil tussen dampremmende of dampdichte folie is de mate van luchtvochtigheid. Dampdichte folie is namelijk bestand tegen een hogere luchtvochtigheid dan dampremmende folie. Dampremmende folie heeft namelijk een Sd-waarde tussen de 20 en 100. Dampdichte folie heeft een Sd-waarde van 100 of hoger.
Dit dampscherm is een waterdichte en luchtdichte folie, die de vochtige lucht tegenhoudt en je isolatielaag droog houdt. Zonder dampscherm zou je isolatielaag na verloop van tijd aangetast worden door de condensatie van de binnenlucht in huis, en zou het een groot deel van z'n isolerend vermogen verliezen.
Van alle soorten dakbedekking is dit de kortste gemiddelde levensduur. Op de tweede plaats staat het bitumen dak. Bitumen dakbedekking kent een gemiddelde levensduur van 30 jaar. Uiteraard zijn er meer soorten dakbedekking mogelijk, zoals EPDM (rubber) en natuurlijk groene daken.
Een bitumen plat dak gaat gemiddeld 25 jaar meer
In tegenstelling tot veel andere soorten dakbedekking gaat dit type dakbedekking namelijk maar liefst 25 jaar mee.
Een groot verschil tussen bitumen en EPDM is de prijs, EPDM is duurder dan bitumen in de aanschaf maar EPDM heeft een veel langere levensduur. Hierdoor is EPDM relatief gezien goedkoper dan bitumen. Daarnaast wordt EPDM gewoon op maat geleverd en is het door u zelf gemakkelijk te leggen.
Bij dakbedekkingen van bijvoorbeeld zink, glas, leisteen, riet en aluminium is het vaak niet mogelijk of te risicovol om zonnepanelen te plaatsen. Bij platte daken is een bitumen dakbedekking vaak geschikt om zonnepanelen op te plaatsen, mits deze niet ouder is dan ongeveer 25 jaar.
EPDM rubber is uitermate goed bestendig tegen vrijwel elke denkbare stof en belasting. Toch vormt één ingrediënt een uitzondering op deze regel: chloor. Dakbedekking van EPDM is bijzonder gevoelig voor aantasting door chloor en dat maakt het gebruik van chloorhoudende middelen op het dak geen verstandige keuze.
DakCover Trisilo landbouwplastic is een dampremmende folie die met name gebruikt wordt om bijvoorbeeld voederkuilen of een gazon af te dekken. Deze folie is behalve dampremmend ook zeer goed bestand tegen UV straling.
Aangezien het dampscherm moet vermijden dat er vocht in de isolatie terechtkomt, moet dit volledig dampdicht zijn. Een onderdak dient daarentegen dampopen te zijn, zodat vocht dat toch in de isolatie binnendringt nog naar buiten kan.
Damp-open bouwen is een manier van bouwen die gebruik maakt van natuurlijke isolatie materialen met vochtregulerende eigenschappen. Door een damp-open constructie wordt een zogeheten ademend binnenklimaat verkregen met een natuurlijke vocht- en warmte regulering.
Een onderdak is ook dampopen, wat wil zeggen dat vocht dat zich nog in de isolatielaag bevindt, alsnog kan verdampen.