Het gewas wordt op natuurlijke wijze beschermd tegen nadelige insecten door bijvoorbeeld gebruik te maken van vlinders. Dit alles zorgt ervoor dat biologisch katoen beter is voor zowel het milieu als voor de gezondheid van de katoenboeren en hun dieren.
Het grootste verschil tussen de biologische en gangbare katoenteelt is het gebruik van natuurlijke in plaats van chemische bestrijdingsmiddelen. Verder wordt er bij biologische katoenteelt regelmatig van gewas gewisseld om uitputting van de grond tegen te gaan.
Biologisch (bio) of organisch katoen wordt geteeld zonder pesticiden en insecticiden. Tijdens de verwerking worden geen schadelijke chemicaliën gebruikt. Daardoor bevat organisch katoen geen resten van chemische producten, die mogelijk allergieën uitlokken, giftig of zelfs kankerverwekkend zijn.
Biologisch katoen biedt een milieuvriendelijker en ethisch verantwoord alternatief voor katoen. Het is hetzelfde soort katoen als normale of conventionele katoen. Alleen de verwerking ervan gebeurt op een milieuvriendelijkere wijze en onder goede arbeidsomstandigheden.
Je kunt niet aan een product zien of het biologisch of gewoon katoen is. Het verschil zit in de behandeling van de grondstof. Biologisch katoen is wel vaak van hogere kwaliteit omdat de grondstof beter verzorgd is en niet in aanraking is geweest met giftige stoffen.
Bij de productie van biologisch katoen wordt gebruik gemaakt van technieken en materialen die een lage impact hebben op het milieu. Zo wordt de katoen verbouwd zonder gebruik van pesticiden of kunstmest en gesponnen zonder toevoeging van chemicaliën.
"Het komt onder andere door de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China. Daarnaast komt de economie na het coronavirus weer op gang, waardoor er weer een grote naar grondstoffen, zoals katoen is. Daarbij zijn er mislukte katoen oogsten, waardoor er een tekort is."
Katoen is een plantaardig textiel, gemaakt van de katoenplant. Katoen is zo populair omdat het heel comfortabel en zacht is en het veel stretch heeft. Ook neemt het vocht, zoals zweet, snel op en droogt het ook vlot. Hierdoor is er geen vocht tussen de stof en de huid, wat vaak de oorzaak is van irritaties.
Zo zijn kurk, katoen, haren en stukken hout allemaal biologisch afbreekbaar, maar de afbraak duurt te lang. Te lang om composteerbaar genoemd te mogen worden.
Polyester is een product van ruwe olie - geen duurzame grondstof. Katoen en polyester zijn dus niet bepaald duurzame stoffen. Simpele vuistregel is daarom: polyester en conventioneel katoen zijn no-go's op het gebied van duurzame stoffen, tenzij ze gerecycled zijn.
De Global Organic Textile Standard (GOTS) is een internationaal erkende norm voor biologisch textiel.
Het Europees biologisch keurmerk maakt duidelijk dat het product voldoet aan de EU-regels en eisen voor biologische productie. Het logo staat verplicht op alle biologische producten die in de Europese Unie (EU) zijn geproduceerd.
Babydekens: veilig voor baby's
Dekens van wol, katoen of fleece zijn allemaal luchtdoorlatend, reguleren vocht, zijn warm en kun je goed instoppen en wassen.
Biologische stoffen die afkomstig zijn van dieren zoals, botten, huid, haren, meststoffen en vlees. Mirco organismen/ biologische agentia zoals virussen, bacteriën, endoparasieten en genetisch gemodificeerde varianten van de hiervoor genoemde organismen (GGO's).
Als organisch materiaal is wol slechts beperkt aantoonbaar bij archeologisch onderzoek. Duidelijker is het plotseling optredende verschil in grootte tussen de kleinere oude haarschapen en de nieuwe wolschapen. Dit is voor het eerst zichtbaar tijdens de latere Badencultuur in het Karpatenbekken.
Wat duurzame stoffen betreft, is lyocell – ook wel bekend als Tencel – de absolute top. Naast dat het goed scoort qua duurzaamheid, heeft het ook nog eens hele fijne eigenschappen: het is zacht, zo sterk als polyester en neemt vocht beter op dan katoen. Daarnaast houdt het je net als wol lekker warm.
Allereerst het draagcomfort; een katoenen stof voelt natuurlijk aan op je lichaam en de duurzaamheid van katoen maakt het tot een populair materiaal voor kleding. Ten tweede is katoen erg stevig, waardoor het bestand is tegen mechanische en chemische invloeden van buitenaf. Verder absorbeert de stof veel vocht.
Katoen is niet de meest duurzame stof - voornamelijk door de belasting op de aarde en de luchtvervuiling die het veroorzaakt. Biologisch katoen is, anders dan de naam suggereert, nog minder duurzaam. De pesticiden worden hier wel geweerd, maar er is veel meer land voor nodig.
Daarnaast kan je hele zachte stof maken van katoen, evenals bijvoorbeeld denim jassen, waardoor het een zeer gewild materiaal is. Deze enorme productie zorgt alleen voor een aantal problemen: katoen is vatbaar voor ziekten en dus wordt het vaak besproeid met pesticiden en insecticiden om deze ziektes te voorkomen.
Natuurlijke kledingvezels, zoals katoen en linnen, ademen over het algemeen het beste. Daar zweet je het minst in als het warm is. Katoen is een ademde stof en neemt vocht op. Nadeel is wel dat de stof op een gegeven moment gaat plakken als je veel zweet.
Synthetische materialen
Als je écht veel zweet, dan houden katoenvezels vocht veel langer vast dan synthetische stoffen als acryl, rayon, polyamide en polyester. Tijdens het sporten is daarom verstandig om technische kunststoffen zoals de speciale dri-fits en dry-techs te dragen, die vocht afvoeren.
Egyptisch katoen zijn de vezel langer dan in andere types katoen, waarmee de kwaliteit meteen een stuk beter is vergeleken met andere katoensoorten. Langere vezels zorgen voor een kwalitatief betere draad, wat de duurzaamheid en levensduur van het product waarborgt.
Kijk naar het label
Door in het kledinglabel te kijken kun je wat ontdekken over duurzaamheid. Kleren die gemaakt zijn van gerecycled materiaal hebben minder impact op het milieu omdat minder nieuwe materialen nodig zijn. In het label staat dan bijvoorbeeld 'gerecycled katoen' of 'gerecycled polyester'.
Katoenen stof wordt gemaakt van 100% katoenen draden. Katoen voelt koel en licht stroef aan. Satijnen stof wordt van gemaakt van minimaal 200 katoenen draden per inch. Door de speciale manier van weven voelt Satijn zacht, glad en licht glanzend aan.
Organisch (ook wel biologisch) katoen wordt verbouwd zonder die chemische bestrijdingsmiddelen zoals pesticiden en insecticiden. Zo wordt voor de bemesting van de grond plantaardig en dierlijk afval gebruikt en worden er insecten ingezet in plaats van bestrijdingsmiddelen.