Hoewel de vloeistof wat geld kost, is een bio-ethanol haard goedkoper dan een houtkachel of gashaard. Je hebt namelijk geen afvoerkanaal nodig waardoor je geen afvoerpijp in huis hoeft te laten bouwen. De haard kun je letterlijk overal plaatsen, wat enorm scheelt in de kosten.
Een bio-ethanolhaard is duizenden euro's goedkoper dan een gashaard of houtkachel. Een bio-ethanolhaard geeft echt vuur, en daarmee ook warmte af. De warmte is wel minder dan bij bijvoorbeeld een gashaard, maar toch behagelijk.
Type haard
Het gemiddelde verbruik van deze haard ligt met 0,90 liter per uur dan ook hoger dan een kleinere haard. Met een fles van 1 liter bio-ethanol brandt deze haard ruim een uur. De haard heeft een brandstofcapaciteit van ongeveer 8 liter. Met een volle brandstoftank brandt de haard ongeveer 9 uur.
Het vermogen is relatief klein in vergelijking met andere haarden en kachels. Bio-ethanol is in verbruik duurder dan hout, pellets of gas. Vlammen hebben zuurstof nodig en zetten die om in koolstofmonoxide en koolstofdioxide. Voldoende verluchten is een absolute must.
Is bio-ethanol duur? 1 liter bio-ethanol van goede kwaliteit kost tussen de €3 en €4. Met 1 liter bio-ethanol kan je gemiddeld 2 uur branden. Als je dit alles uitrekent, komt dit verbruik overeen met dat van een gashaard.
Bio-ethanol haard
Deze haarden kunnen niet gebruikt worden in combinatie met een televisie erboven, omdat de televisie zal beschadigen door de rechtstreekse warmte.
Alle benzineauto's die na 2011 zijn geproduceerd, kunnen bijvoorbeeld E10 gebruiken, en in de meeste Europese landen tankt u waarschijnlijk al een beetje biobrandstof in uw auto. 'SP95-E10'-brandstof heeft het label 'E10' omdat deze tot 10 procent aan bepaalde componenten zoals bio-ethanol bevat.
Bio-ethanol is niet explosief, maar extreem brandbaar. Daarom is het ontzettend belangrijk dat u bij het bijvullen en aansteken van een bio-ethanol haard goed oplet en uw gezonde verstand gebruikt.
Een bio-ethanol haard geeft ongeveer 2-4 kW warmte af, wat je kunt vergelijken met een kleine verwarming. Een bio-ethanol haard kun je meer zien als een sfeerelement.
Bio-ethanol is een brandbare vluchtige vloeistof. Het wordt gebruikt om sfeerhaarden mee aan te steken, maar mensen gebruiken het ook op barbecues en vuurkorven. De Nederlandse Brandwonden Stichting legt uit dat bij het openen van een fles bio-ethanol altijd een gaswolk vrijkomt.
Tijdens het werken met ethanol wordt de gevaarlijke stof vooral via de huid en de longen in de bloedbaan opgenomen. Omdat we het consumeren en vaak gebruiken wordt vaak vergeten hoe gevaarlijk het is. Blootstelling aan ethanol kan leiden tot kanker.
Welke bio-ethanol heb ik nodig voor mijn bio-ethanol haard? Welke bio-ethanol u precies moet gebruiken hangt af van uw bio-ethanol haard. Vaak wordt bio-ethanol aangeraden met een alcoholpercentage van 95 en 100%. Wij raden u aan om bio-ethanol te gebruiken met een alcoholpercentage van 95 en 97,5%.
Bij verbranding worden er 3 delen zuurstof (O2) gebruikt, en het resultaat is waterdamp (H2O) en koolstofdioxide (CO2) - precies wat mens & dier ook uitademen. Kortom: bio-ethanol is niet giftig (maar: niet drinken vanwege de verontreiniging die is toegevoegd!), ook bij verbranding niet.
Het verschil tussen ethanol en bio-ethanol zit hem in de productiemethode. Bio-ethanol wordt vervaardigd uit plantaardige producten, terwijl synthetische ethanol wordt gemaakt van aardolie. Daarnaast zijn er verschillen in kwaliteit. Met name bij bio-ethanol is er sprake van kleine hoeveelheden bijproducten.
Enkele van onze ervaringen: Höfer Chemi 96.6%: geurloos. BioFair 100%: lichte ziekenhuis geur. FarmLight >95%: zeer sterke, onaangename geur (alleen buiten gebruiken wat ons betreft)
Dit artikel is te verkrijgen in onze Blokker winkels.
Doordat bio ethanol afkomstig is uit duurzame bronnen wordt bio ethanol als een bruikbaar alternatief voor benzine gezien. Een auto stoot minder CO2 uit wanneer deze op bio ethanol rijd dan waneer de auto op benzine rijd. Bio ethanol is echter niet per definitie milieuvriendelijker dan benzine.
Een gelhaard heeft ruimte voor een gelpotje waar een gelachtige brandstof in gegoten kan worden. Deze gel is samengesteld uit ethanol, isopropanol, water en cellulose. Cellulose verbrandt en zorgt voor een beetje geur en kleine roetvorming. Daarom adviseren wij eerder bio-ethanol haarden.
De bio ethanol brander aansteken
Zodra de haard bevestigd is giet je simpelweg gedenatureerde bio-ethanol in de brander en dit steek je vervolgens aan met een aansteker. Na een paar seconden zullen mooie, gele vlammen verschijnen.
Nee, spiritus kun je niet drinken. In alcoholische dranken zit ethylalcohol (ethanol). Spiritus bevat eveneens 85-95% ethylalcohol. Maar er is het giftige, ondrinkbare methylalcohol (methanol) aan toegevoegd.
Ethanol bindt slecht met 2-taktolie en het trekt vocht aan, waardoor er sneller water en zuur in je mengsel ontstaat. Al vlug is de mengverhouding niet meer stabiel en dus niet betrouwbaar. Al na 1 maand kan het 2-taktmengsel onbetrouwbaar zijn en is er risico op een vastlopende motor.
Jouw auto functioneert het beste op de brandstof waar deze voor is gemaakt. Het betekent dus niet dat als jij euro 98 tankt in een auto waar euro 95 voor wordt geadviseerd dat de auto beter functioneert. Je kan dus gewoon euro 95 benzine tanken voor de beste prestaties als dit bij jouw auto wordt aangegeven!
Het brandstofsysteem is daar niet op aangepast. Rubber delen zoals brandstofleidingen kunnen worden aangetast. Kleine hoeveelheden ethanol zijn voor de meeste benzinemotoren geen probleem, maar zomaar E85 tanken is geen goed idee. Deze brandstof is alleen geschikt voor auto's die hier speciaal op aangepast zijn.