Deze absorptie coëfficiënten werden gemeten op de gemiddelde spraakfrequenties (500 Hz tot 2000 Hz). Als je de materialen op volgorde zet van hardst naar minder hard merk je snel dat beton, glas, metaal, geverfde baksteen, moderne stuc en geverfd hout de grootste “boosdoeners zijn”.
Voorbeelden van geluidsabsorberende materialen (trillingsdemping): gordijnen, tapijt, steenwol/glaswol, stoffen stoelzittingen, gaatjesplafonds, suskasten. Er zijn verschillende soorten materiaal die het geluid kunnen absorberen, bijvoorbeeld: - een poreuze laag (steenwol, textiellaag e.d.) - een absorberend paneel.
Meestal bevat het desbetreffende materiaal poriën waarin de trillende lucht wrijving ondervindt. Wol, steenwol en synthetische wol zijn bekende voorbeelden. Het is wetenschappelijk bewezen dat de energie van het invallende geluid dezelfde waarde heeft als de som van reflectie, transmissie en absorptie.
Een zacht oppervlak (denk bijvoorbeeld aan een grasmat) dempt geluid beter dan een hard of glad oppervlak (bijvoorbeeld bestrating of het wateroppervlak van een vijver). Geluid van hoge frequentie wordt ook beter gedempt (door lucht) dan lage tonen (lange golven).
Bij geluidsabsorptie wordt geluidsenergie in warmte omgezet. De geluidsgolven vervormen het materiaal, waardoor het geluid als het ware in het materiaal verdwijnt. Het vervormen van het materiaal kost energie. Afhankelijk van het soort materiaal zal de energie gedeeltelijk worden weerkaatst.
Hoeveel harde en gladde oppervlakken zie je? Grote raampartijen, glad gestucte muren en gladde vloeren weerkaatsen het geluid. Dit zorgt ervoor dat je ruimte hol klinkt. Zachte materialen absorberen het geluid en verminderd je akoestisch probleem.
Om een compleet geluiddichte ruimte te creëren zou je een volledige isolatieschil moeten maken op de wanden, de vloer en het plafond. Dit is haast onmogelijk. Het contactgeluid kan je gelukkig gedeeltelijk dempen door de aanliggende muur, vloer of het plafond beter te isoleren.
Om het geluid van je buren te dempen kan je je plafonds verlagen, isolatieschuim gebruiken, voorzetwanden plaatsen en een zwevende dekvloer plaatsen. Maar je kunt je woning ook met kleine dingen isoleren.
Concreet bedoelen we met akoestisch materiaal een plaat of mat van absorberend schuim. Dit kan ook een vezel of wol zijn. Geschikt om het geluid mee te dempen. Het dempen van geluid is het opvangen van geluidsenergie.
Geluidsoverlast van de naaste buren
In dit geval kun je de muur isoleren door een houten of lichtmetalen voorzetwand te plaatsen. Door deze te vullen met Rocksono Solid wordt de voorzetwand geluidsabsorberend. Op het houten of metalen frame breng je vervolgens (bij voorkeur dubbele) gipsplaten aan.
Hoe op te lossen? Maak een isolerende schutting van zwaar materiaal (bijvoorbeeld watervast betonplex, baksteen of perspex). Maak deze schutting zo hoog mogelijk. Om geluid buiten uw tuin te houden heeft u dus geen akoestische panelen in uw tuin nodig.
Geluidabsorptie en reflectie
De verhouding tussen de hoeveelheid geluid waaraan een oppervlak wordt blootgesteld en de mate waarin het oppervlak dit geluid absorbeert en dus niet terugkaatst, wordt de absorptiecoëfficient genoemd. De waarde van de coëfficiënt ligt tussen de 0 en 1: 0 – Al het geluid wordt gereflecteerd.
Ultrageluid of ultrasoon geluid is geluid waarvan de frequentie te hoog is om gehoord te worden door het menselijk oor. Het ultrasone geluidsgebied begint vanaf ongeveer 20.000 hertz (20 kHz) en loopt tot 800 miljoen hertz (800 MHz).
Leg daarom een kleed neer, hang gordijnen op en koop een stoffe bank. Daarnaast werkt het ook om grote ruimtes in het huis op te delen in kleinere ruimtes, bijvoorbeeld door een kast haaks op de muur te plaatsen. Als laatste werken ook planten als een goed absorbeermiddel om geluidsoverlast te voorkomen!
Piepschuim is geluiddempend. Het is zeer geschikt om tegen wanden aan te brengen als u ruimten geluidsdicht wilt maken. U kunt bij ons kiezen uit verschillende kwaliteiten en soorten schuim.
Een grofkorrelige kurkbord heeft een hogere dichtheid in vergelijking met fijne en middelgrote korrelvellen. Direct gemonteerd op de muur of het plafond als een geluidsabsorberende geëxpandeerde kurka an de muur elimineert luchtgeluid dat van achter de muur naar ons toe komt.
Isolatieparels (spouwmuur) of PIR platen (dak) zijn goed in warmte vasthouden, maar matig als geluidswerende isolatie.
EPS is populair in de bouw voor bijvoorbeeld warmte- en geluidsisolatie. Het helpt goed bij het tegengaan van trillingen waardoor het dus ideaal is voor geluidsisolatie. Daarnaast heeft het ook als groot voordeel dat het tot wel vijf keer hergebruikt kan worden.
Hout heeft naast een isolerende en vochtregulerende werking van nature ook zeer goede geluidsdempende eigenschappen.
Maak een isolerende schutting van zwaar materiaal (bijvoorbeeld watervast betonplex, baksteen of perspex). Maak deze schutting zo hoog mogelijk. Om geluid buiten uw tuin te houden heeft u dus geen akoestische panelen in uw tuin nodig.
De spouw moet zo groot mogelijk zijn, minimaal 5 of nog beter 10 cm. Hoe hoger de kamer, hoe dikker de regels moeten zijn. Balkjes van 5 x 6 cm zijn meestal vol doende.
Een goed aangebrachte kurkplaat van 1cm dik tegen de muur, kan het geluid met 40 decibel verminderen. Voor een goede geluidsvermindering mogen er ook niet teveel kieren, gaten of luchtspleten zijn, zoals onder de deur: anders gaat het geluid gewoon daardoor, en heb je weinig effect meer van de muur of de kurkplaten.
De beste manier om geluidsdemping in de woonkamer van je hardhouten appartement te bereiken, is door de vloer te bedekken met tapijttegels of een groot vloerkleed. Hiermee kan je voorkomen dat jouw eigen geluid je aangrenzende buren hindert, maar het kan ook het geluid van benedenburen dempen.
Door het gebruik van trillingsdempers, ontkoppelingsplaten of ontkoppelingsstroken zorgt u ervoor dat trillingen die voor resonanties kunnen zorgen (hoorbaar als contactgeluid) niet worden doorgegeven aan een constructie. Dit principe wordt ook wel akoestische ontkoppeling genoemd.