Op 800 meter is er alleen nog een vaag blauwig schijnsel over. Nog verder naar beneden, op duizend meter diepte, is het pikdonker en bestaat er geen verschil tussen dag en nacht. De temperatuur van het water is doorgaans niet hoger dan twee graden Celsius.
Sinds de jaren '70 is de temperatuur steeds aan het stijgen. Wereldwijd is het oceaanoppervlak (tot 75 m) sinds 1971 ieder decennium ruim 0,1 °C warmer geworden. Het water van de oceaan is inmiddels al tot op een diepte van minstens 3000 m opgewarmd.
Terwijl de laagste zeewatertemperaturen worden aangetroffen in de ijsgebieden rond de poolstreken, zijn de hoogste temperaturen gemeten in vrijwel afgesloten randzeeën als de Rode Zee en de Perzische Golf, waar temperaturen voorkomen van 35°C.
Stille Oceaan: watertemperatuurgegevens
Het warmste water in Stille Oceaan werd vandaag geregistreerd in Kimbe. De watertemperatuur op deze locatie is 31.2°C. En de koudste in Punta Arenas, zijn waarde 5.3°C.
Zuidelijke Oceaan – 7.434 meter
Deze Oceaan is de koudste en jongste van de oceanen: in 2000 kregen de wateren rondom Antarctica een eigen naam.
De gemiddelde diepte van de oceanen op aarde is ongeveer 3.960 meter. Dat is ongeveer dertien Eiffeltorens bovenop elkaar. Het diepste punt, de Marianentrog bij de Filippijnen, ligt op meer dan elf kilometer.
Ojmjakon, Rusland (-67,8°C)
Een van de koudste bewoonde plekken is te vinden in het verre oosten van Rusland. Ojmjakon telt bijna 500 vaste inwoners die dagelijks te maken krijgen met erbarmelijke temperaturen. In het dorp daalde de temperatuur op 6 februari 1933 naar maar liefst -67,8 graden.
Water. De temperatuur aan de oppervlakte van het water in de Grote Oceaan varieert van onder 0 °C in de poolgebieden tot ongeveer 29 °C dicht bij de evenaar. Het zoutgehalte varieert ook wat de breedtegraad betreft.
In de geologie worden vier en soms vijf oceanen onderscheiden en ongeveer vijftig zeeën.
De oceaan grenst in het noorden aan de Noordelijke IJszee en in het zuiden aan de Zuidelijke Oceaan. De Grote Oceaan is de grootste oceaan op Aarde met een oppervlakte van 165,2 miljoen km², oftewel 32% van de aardoppervlakte; inclusief randzeeën bedraagt de watermassa zelfs 35% van het totale aardoppervlak.
Onze Noordzee behoort tot de schoonste en veiligste zeeën ter wereld.
Het schoonste zwemwater in Europa is te vinden aan de kust van Cyprus. Ook in Malta, Griekenland en Kroatië is het zeewater van "excellente" kwaliteit, evenals het water in de meren van Oostenrijk. In Nederland is 93,4 procent van het kustwater goed of uitstekend.
In Portugal is augustus de warmste maand met 28°C en de meeste koude maand is 15°C in januari. De gemiddelde watertemperatuur ligt tussen 17°C en 23°C.
In de zomer zijn temperaturen van 25 tot 30 graden vrij normaal en ligt de watertemperatuur van de Zwarte Zee rond de 23 tot 25 graden: prima omstandigheden voor een aangename strandvakantie dus. Voor Bulgaren is de Zwarte Zee al decennialang een heerlijke bestemming voor een zonvakantie.
De ideale watertemperatuur voor recreatief zwemmen is circa 28 graden. Voor kleine kinderen en ouderen is 29-30 graden zelfs nog iets beter en voor wedstrijdzwemmen is 26-27 graden het beste.
De zee warmt in het voorjaar geleidelijk op, maar blijft na de zomer nog lange tijd warm. De relatief hoge temperatuur van het zeewater is in koude vochtige lucht een belangrijke voedingsbron voor buien. In het najaar regent het daardoor langs de kust meer dan landinwaarts.
Volgens bovenstaande definitie zijn de volgende zeeën geen zee: Dode Zee. Kaspische Zee.
De Nederlandse kust is de landstreek waarmee Nederland grenst aan de Noordzee en aan de Waddenzee. De kustlengte bedraagt ongeveer 523 kilometer, waarvan 353 km Noordzeekust, de rest betreft de kust van de Waddenzee en de Westerschelde.
Het verschil tussen een oceaan en een zee is dat een zee kleiner is. Een zee is een stukje van een oceaan en staat altijd in verbinding met een andere zee of oceaan. Meer dan 70 procent van de aarde is bedekt met water.
Toch vond Ferdinand Magellaan de oceaan in 1520 erg kalmpjes. Ferdinand was aanvoerder van de eerste zeilreis rond de wereld. Hij voer als eerste Europeaan over de Stille Oceaan. Omdat de stoere zeebonk tijdens z'n reis geen storm meemaakte, noemde hij de zee 'Mare Pacífico'.
Eén van de drie grote eilandengroepen in de Grote of Stille Oceaan die samen Oceanië vormen. Ruwweg vormt het een driehoek met Nieuw-Zeeland, Hawaï en Paaseiland als hoekpunten. De 50ste staat van de VS en bestaat uit 137 vulkanische eilanden (waarvan de meeste klein en onbewoond) in het midden van de Stille Oceaan.
De piek van de opwarming ligt vaak in december, vandaar de naam El Niño dat `het (Kerst)kindje' betekent. De laatste zeer sterke El Niño was in 1997/1998, daarvoor waren er in 1982/1983, 1972/1973, 1888/1889 en 1877/1878 ook sterke El Niño's.
Onbetwist de heetste plek op onze aardbol is de Dasht-e Lut woestijn in Iran. Hier werd ooit een record temperatuur gemeten van 70,7°C. Leven is er niet, zelfs bacteriën houden het hier voor gezien op deze een na droogste plek op aarde (alleen delen van de Atacama-woestijn in Chili zijn droger).
Het absolute nulpunt of nul Kelvin, is min 273 graden Celsius, de temperatuur waarop atomen in theorie volledig zouden moeten stoppen met bewegen. Met een temperatuur van 100 nanoKelvin zijn de BEC's in het ISS kouder dan de gemiddelde temperatuur in de ruimte, waar het zo'n 3 Kelvin is of -270 graden.