Prometheus (Oudgrieks Προμηθεύς) is een figuur uit de Griekse mythologie, die hem indeelt bij het godengeslacht der Titanen en ziet als de beschermer of zelfs de schepper van de mens.
Wereldberoemd is de mythe over Prometheus, de zoon van de Titaan Iapetos. Hij roofde het vuur van de goden en schonk het aan de mensen. Volgens de Griekse mythe waren de goden furieus. Ze ketenden Prometheus aan een rots en bevalen een adelaar iedere dag zijn snelgroeiende lever weg te vreten.
Zeus was hierover erg ontstemd. Volgens sommige lezingen was het bedrog van Prometheus de hoofdreden dat de oppergod het niet zo op had met de mensheid. Andere verhalen vermelden dan weer dat de godin Athene de mens het leven schonk.
Volgens de mythe stal Prometheus het vuur in een rietstengel van oppergod Zeus en gaf dit door aan de mensen. Ook leerde hij de mensen sterren te onderzoeken, zeeën te bevaren, stenen te bakken en huizen te bouwen.
1745 - ca. 1749. Hercules bevrijdt de vastgeketende Prometheus van de arend, die hem dagelijks zijn lever uitpikt. Het was de straf die Jupiter aan Prometheus had opgelegd voor het stelen van het vuur van de goden.
Uit liefde voor de mensheid stal Prometheus het vuur bij de Olympische goden en schonk het aan de mensen. Hij leerde de mens er metaal mee te bewerken en bracht hen wetenschap en kunst bij.
Op een bepaald moment won de nieuwsgierigheid het en opende Pandora de doos. In een klap kwamen daar alle tegenslagen en onheil uit die een mens maar kunnen treffen: ziektes, verbittering, pijn en alle mogelijke kwaad. Als laatste kwam echter de hoop eruit, in de vorm van een vogel.
Odin is de god van kennis, wijsheid, strijd, oorlog, het hiernamaals, magie, geneeskunst en het runenschrift.
In de Griekse mythologie vervult Pandora een bijzondere rol. Ze is de eerste menselijke vrouw en wordt door de god Hephaistos gevormd uit water en aarde om de mensheid te straffen. Haar naam betekent draagster van alle gaven.
De doos van Pandora - ΠΑΝΔΩΡΑ
Hera gaf haar de nieuwsgierigheid die haar geen moment met rust zou laten. Zeus zond Pandora als geschenk aan Epimetheus die haar tot zijn vrouw maakte. Als huwelijksgeschenk kregen zij een mooie doos, versierd met goud en edelstenen.
De eerst bekende opgetekende Griekse verhalen over het ontstaan van hemel en aarde komen voor in de 8e eeuw v. Chr. en zijn geschreven door Hesiodos. De Griekse mythen en sagen zijn verzameld en doorgegeven door Homerus, die leefde in de 8e of 9e eeuw v.
In de Griekse mythologie was Epimetheus (Oudgrieks: Ἐπιμηθεύς) de zoon van Iapetus en de broer van Prometheus, Atlas en Menoetius; Epimetheus betekent letterlijk "later-nadenker" of volgens dr Sophie Ramondt: "de achternadenkende". Hij was een neef van de oppergod Zeus.
Ondertussen dreigde ook een grote steen die boven zijn hoofd hing bovenop Tantalus te storten. Zo werd hij op drie verschillende manieren gestraft voor zijn hoogmoed, de moord op zijn zoon en het brengen van een menselijk offer aan de goden.
De prijs van een bedel hangt af van het ontwerp en het gebruikte materiaal. De prijs van een bedel schommelt tussen 15 en 1000 euro. Alle officiele Pandora bedels zijn voorzien van de letters ALE. ALE staat voor Algot Enevoldsen, de naam van de vader van de oprichter.
Pandora schonk haar gemaal verscheidene dochters, Prophasis, de godin der uitvluchten, Metameleia, de godin van het berouw en Pyrrha, die later de echtgenote werd van Deukalion.
Ontstaan in Kopenhagen
In 1982 opende goudsmid Per Enevoldsen met zijn vrouw Winnie een juwelierszaak in Kopenhagen. Ze importeerden sieraden uit Thailand, maar toen de vraag hiernaar groeide, richtten ze zich vooral op de groothandel. In 1987 stopten ze de winkelactiviteiten en gingen ze verder als groothandel.
Het woord tantaluskwelling duidt een situatie aan waarin iets waarnaar je verlangt voortdurend in het zicht is, maar je er toch net niet aan kunt komen.
Gedurende haar gevangenschap wordt echter Danaë bevrucht door de oppergod Zeus, die in de gedaante van een gouden regen door het tralievenster de toren binnendringt.
Na de aanblik van zijn dode zonen pleegde Amphion zelfmoord. Niobe zelf vluchtte naar de berg Sipylos in Klein-Azië, waar ze in een steen veranderde. Haar tranen vormden de Acheloüs, de grootste rivier van Griekenland.
Titanen zijn in de Griekse mythologie de zonen en dochters van Ouranus (hemel) en Gaea (aarde). De meesten van hen belichaamden natuurkrachten. De Titanen werden door hun vader in de afgrond gesmeten toen hij het gevoel kreeg dat ze te machtig werden. De Titanen zijn reusachtige wezens.
Iets met argusogen bekijken of volgen betekent 'iets wantrouwend bekijken', 'iets nauwlettend in de gaten houden'. Deze uitdrukking gaat terug op de Griekse mythologie. Daarin komt een reus voor met honderd ogen over zijn hele lichaam. Zijn naam was Argus.
De god Hermes gaf haar iets wat nog geen enkel mens bezat op dat moment, nieuwsgierigheid. Als huwelijkscadeautje kregen Epimetheus en Pandora een pithos (Grieks vat) cadeau. Daarin zaten alle ongelukken van de wereld opgesloten. Ze zouden niet kunnen ontsnappen, tenzij het vat werd geopend.