Bepaalde afkortingen schrijf je wél met hoofdletters: Afkortingen van wetten en besluiten, behalve als een andere schrijfwijze ingeburgerd is: BW, AMvB. Afkortingen van namen die uit meer dan vijf letters bestaan, schrijf je wel met kleine letters: Europol, Benelux.
De afkorting Benelux staat voor België, Nederland en Luxemburg. In 2008 kreeg deze samenwerking van overheden een nieuwe officiële naam: De Benelux Unie.
Een aardrijkskundige naam schrijven we met een hoofdletter.
Deze regel geldt voor plaatsen, streken, landen, maar ook bijvoorbeeld voor bergen, rivieren, woestijnen, hemellichamen.
Alle aardrijkskundige namen en afleidingen daarvan schrijf je met een hoofdletter. Dus het wordt Belgische chocola, Franse hoofdstad, Nederlandse BTW, Amerikaans eten. Alle aardrijkskundige namen en afleidingen daarvan schrijf je met een hoofdletter.
De correcte spelling is Nederlandstalig, met een hoofdletter.
Namen van landen schrijven we met een hoofdletter.
Dat geldt ook voor andere aardrijkskundige namen, zoals namen van werelddelen, streken, provincies, steden, gemeentes, rivieren, zeeën, bergen, woestijnen.
Bijgewerkt op 3 november 2021 door Julia Merkus. Hoofdletters gebruik je in twee situaties: aan het begin van een zin en bij namen. Je gebruikt ze bij namen van personen, bedrijven, instellingen, merken, wetten, boeken, aardrijkskundige plaatsen, talen, dialecten, volkeren, feestdagen en historische gebeurtenissen.
De correcte spelling is Franstalig, met een hoofdletter.
Een aardrijkskundige naam krijgt een hoofdletter, ook in een afleiding: Amsterdam, Amsterdams. Een soortnaam krijgt wel een kleine letter, vergelijk Champagne (de landstreek) en champagne (de drank).
Aardrijkskundige namen én hun afleidingen schrijf je altijd met een hoofdletter. Het is ook Fransman, Franssprekend en Franstalig. Alleen als een aardrijkskundige naam niet meer als zodanig wordt gebruikt, maar als een aanduiding voor iets anders fungeert, vervalt de hoofdletter.
Volgens de hoofdregel schrijven we eigennamen met een hoofdletter en soortnamen met een kleine letter. Het onderscheid tussen eigennaam en soortnaam is soms subtiel.
Europees. Ook het bijvoeglijk naamwoord Europees krijgt altijd een hoofdletter, zowel in eigennamen (Europese Commissie, Europees Parlement) als in andere combinaties (een Europees land, Europese subsidies).
De correcte spelling is Engelstalig, met een hoofdletter.
De Benelux is een regionale intergouvernementele samenwerking tussen België, Nederland en Luxemburg en sinds 2008 officieel: De Benelux Unie. Het doel van de Benelux Unie is om de grensoverschrijdende samenwerking te versterken en voorloper te blijven binnen de Europese Unie (art. 350 VwEU).
De huidige Benelux Unie is het resultaat van een lange geschiedenis van samenwerking tussen België, Nederland en Luxemburg. Die begon in 1944 als douane-unie, en werd in 1958 de Benelux Economische Unie.
Het lidwoord the in The Netherlands wordt soms met een kleine t geschreven en soms met een hoofdletter T. In Engelse naslagwerken wordt meestal geadviseerd om een kleine letter te gebruiken als de naam in lopende tekst voorkomt ('We live in the Netherlands') en een hoofdletter in de adressering op een envelop.
Officieel is provincie altijd met een kleine letter. Dus provincie Noord-Holland.
10.2.2. Nationale en internationale instellingen en instanties, instellingen en adviesorganen van de Europese Unie. In de benaming krijgen alle naamwoorden een hoofdletter.
We schrijven het bijvoeglijk naamwoord Grieks ('van, uit, betreffende Griekenland') dus met een hoofdletter. In een samenstelling schrijven we een koppelteken vóór een woord met een hoofdletter: oud-Grieks.
De correcte spelling is Duitstalig, met een hoofdletter.
Hoe schrijf je de aanduiding noord, zuid, oost of west in combinatie met een plaatsnaam? Samengestelde aardrijkskundige namen (zoals Noord-Holland) krijgen altijd een hoofdletter bij het eerste woord, dan een koppelteken (streepje) en dan weer een hoofdletter bij de naam: Zuid-Limburg.
Aardrijkskundige namen schrijf je altijd met een hoofdletter. Dit geldt ook voor bijvoorbeeld gebergtes, zoals 'de Alpen'. Ook samenstellingen en afleidingen die zijn gebaseerd op een aardrijkskundige naam beginnen met een hoofdletter.
In het Duits worden alle zelfstandige naamwoorden met een hoofdletter geschreven. In het Nederlands is dat anders. Als we Duitse woorden in het Nederlands overnemen, passen we de Nederlandse spellingregels toe.
Moet havo met hoofdletters? Nee, afkortingen als havo, vmbo en vwo schrijf je met een kleine letter.