Belinus zonnepanelen worden in Europa en Azië geproduceerd en zijn Bloomberg Tier 1-gecertificeerd.
Tier 1 merken
Bisol, Trina Solar, SunPower, IBC, Luxor, Kyocera, First Solar, LG, JA Solar, Solarwatt, ET Solar, REC, BenQ, Panasonic, Axitec, Bauer, Hanwa Q Cells, Canadian Solar, Yingli en Risen Energy.
Tiers kun je vrij vertalen als 'rangen'. Er zijn 3 rangen, waarbij Tier 1 het beste is en Tier 3 het minste.
De kenmerken van een Tier 1 zonnepanelen
Investeert veel in research & development (R&D). De productie is volledig geautomatiseerd, zonder effect op de kwaliteit te hebben. Produceert al minimaal 5 jaar zonnepanelen.
Belinus produceert twee producten: glas-glas panelen en lithion ion batterijopslag. De panelen worden in Istanbul geproduceerd. In België bevindt zich nog geen PV-fabrikant. Met hun producten bedienen ze voornamelijk de Belgische en Nederlandse markt.
Bij de Standard Tier 1 zonnepanelen vind je merken als Jinko Solar, Ja Solar, Canadian Solar en Renesola. In de Premium Tier 1 categorie vind je de merken Q-Cells, LG, Winaico, REC en SolarWorld. Wil je nog een trapje hoger, dan kom je bij SunPower uit, een merk dat als het meest kwalitatieve wordt beschouwd.
Bauer heeft zijn kwaliteit dus bewezen en is onderdeel van de Tier 1-top.
Duitse of Chinese zonnepanelen
In werkelijkheid zijn de verschillen in verwachte opbrengsten klein. Let daarom op een goede prijs en de betrouwbaarheid van de fabrikant. Duitse zonnepanelen zijn niet beter dan Chinese panelen: het land van productie is geen kwaliteitsgarantie.
Een Tier 2-netwerk is een Internet Service Provider die niet alleen peert met andere providers, maar ook genoodzaakt is om IP-transit in te kopen, meestal bij een Tier 1 of bij een zeer grote Tier 2 die de Tier 1-status dicht benadert.
Tier 3: ongestoord onderhoud. Een tier 3-datacenter garandeert dat vervanging en onderhoud van apparatuur zonder uitval kan plaatsvinden, dankzij een extra delivery path voor stroom en koeling. Elk onderdeel dat nodig is om de IT-omgeving te ondersteunen, kan worden afgesloten zonder impact op de bedrijfsprocessen.
LG Electronics stopt met de productie van zonnepanelen. Het bedrijf stelt dat de naar recordhoogte gestegen grondstofprijzen en de bijkomende prijsconcurrentie tot het besluit geleid heeft.
Het bedrijf Ja Solar heeft een zeer solide positie op de markt, en valt dan ook onder het boven segment. Het zijn panelen met een goed vermogen waar je een mooie aanschaf mee doet.
Kwaliteit zonnepanelen van LONGi
Longi is een merk dat behoort tot de Tier 1-klasse. Dat wil zeggen dat ze bij de top 2% van de zonnepanelenfabrikanten behoren, veel investeren in research and development (R&D), in een hoge mate geautomatiseerd zijn en al langer dan 5 jaar zonnepanelen produceren.
SunPower – De beste zonnepanelen van dit moment. Beste garantievoorwaarden: 25 jaar productgarantie en een technische levensduur van 40 jaar. Daarnaast het hoogste rendement (tot 22,5%) en de laagste degradatie (slechts 0,25% per jaar). LONGi Solar – Uitstekende reputatie en goede prijs-kwalitieit verhouding.
Zonnepanelen die zijn goedgekeurd voor de Europese handel hebben het CE logo. Deze panelen voldoen aan de eisen die door de EU aan de zonnepanelen worden gesteld. Deze hebben te maken met veiligheid van de panelen. Er ontstaan geen gevaarlijke situaties bij het gebruik.
Glas-glas zonnepanelen hebben dus het hoogste rendement. Ze scoren het beste, omdat ze niet degraderen en dus lang meegaan. Dankzij de weerbestendigheid van glas-glas zonnepanelen kunnen we er PERC-zonnecellen in verwerken.
Jinko Solar is een merk dat behoort tot de Tier 1-klasse. Dat wil zeggen dat ze bij de top 2% van de zonnepanelenfabrikanten behoren, veel investeren in research and development (R&D), in een hoge mate geautomatiseerd zijn en al langer dan 5 jaar zonnepanelen produceren.
Bauer Solar: het merk
Bauer is in 1985 opgericht in Duitsland en produceert sinds 2003 ook zonnepanelen. Zoals bij elk Duits bedrijf staat uitmuntende kwaliteit op de eerste plaats. Daardoor verdienen de panelen een plaats in de Tier 1 lijst.
Trina Solar is een merk zonnepanelen wat in ons land zeer vaak wordt geplaatst. Dat heeft zo zijn redenen. Het gaat namelijk om Tier 1 zonnepanelen met een hoog vermogen die tegen een acceptabele prijs worden geleverd. Dat maakt Trina solar tot een zeer betrouwbaar merk zonnepanelen.
Een gemiddeld huishouden gebruikt per jaar zo'n 3000 kWh aan stroom. Voor dit stroomverbruik heb je 10 gemiddelde zonnepanelen nodig. Maar dit is een gemiddelde van grote en kleine huishoudens. Ook de hoeveelheid apparaten, hoe zuinig deze zijn en of je elektrisch rijdt speelt een rol.
Hoeveel zonnepanelen voor 3500 kWh? Een zonnepaneel met een vermogen van 390 Wattpiek heeft een gemiddelde jaaropbrengst van 332 kWh per jaar. Voor 3.500 kWh aan energie zou je dus 11 zonnepanelen nodig hebben die een heel jaar lang energie opwekken.
Een set van 10 zonnepanelen kost gemiddeld 5.400 euro inclusief installatie en btw. De btw van 21 procent kan je grotendeels terugvragen aan de Belastingdienst. Je ontvangt dan 900 euro terug en betaalt feitelijk 4.500 euro. Je gaat meteen besparen op je energierekening door de groene stroom die je zelf opwekt.