Immers, inkomstenbelasting betaal ik als privé persoon over mijn inkomen, dus prive onttrekking. Maar is dat wel juist? Inkomstenbelasting betaal je over de winst van je onderneming.
Privéonttrekkingen zijn uitgaven die u uit het ondernemingsvermogen hebt betaald voor uzelf, of goederen die u uit uw onderneming haalt voor privégebruik. Privéonttrekkingen verlagen dus het vermogen van uw onderneming.
De inkomstenbelasting is een belasting die je privé dient te betalen. Inkomstenbelasting (IB) betaal je over je inkomen. Je inkomen als privé-persoon kan uit meerdere bronnen komen: Privé-onttrekkingen uit je bedrijf.
Wanneer u aangifte doet t.b.v. de inkomstenbelasting met het aangifte-programma van de belastingdienst, dient u bij Box 1: winst uit onderneming de Privéonttrekkingen en/of Privéstortingen in te voeren. Privéonttrekkingen zijn onderdeel van het Ondernemingsvermogen en vormen de sluitpost van de balans.
geld naar je privérekening overmaakt als salaris, noem je dit een onttrekking of privé-opname. De Belastingdienst wil natuurlijk wel weten hoeveel je in een jaar naar je privé-rekening overmaakt. Daarom vragen ze bij de Inkomstenbelasting van een ondernemer meestal ook naar de onttrekkingen.
Via een betaling
Importeer de bankmutaties van je zakelijke rekening, of maak een nieuwe betaling aan. Ga naar het bedrag dat je in wilt inboeken en klik daar op inboeken. Kies dan voor "dit is een privé onttrekking" en maak een memoriaalboeking zoals hieronder beschreven staat.
Auto van de zaak levert vaak privé-onttrekking op
Als je geen administratie van je privégebruik bijhoudt dan bepaalt de belastingdienst dat je 2,7 procent van de cataloguswaarde van de auto, inclusief btw en bpm, moet opgeven als privé-onttrekking. Veel ondernemers doen dit bij de laatste btw-aangifte van het jaar.
Moet ik privé onttrekkingen verwerken in mijn boekhouding? In principe hoef je privé onttrekkingen als eenmanszaak dus niet bij te houden. Hoeveel of hoe weinig je ook aan je onderneming onttrekt, dit heeft geen invloed op je belastingaangifte als eenmanszaak. Je hoeft dus niet bij te houden hoeveel je privé uitgeeft.
Onttrekkingen zijn uitgaven die je uit het ondernemingsvermogen hebt betaald voor jezelf, of goederen die je uit je onderneming haalt voor privégebruik. Privéonttrekkingen verlagen dus het vermogen van de onderneming.
Prive staat niet op de balans, net zo min als de posten van de Verlies en Winstrekening. Prive is inderdaad een hulprekening van de rekening Eigen Vermogen en komt dus niet nog eens apart op de balans.
Belasting is een rechtsband tussen de overheid en een rechtssubject (de belastingplichtige) waarbij een heffing of prestatie wordt opgelegd ten behoeve van een overheid met als doel in de openbare uitgaven te voorzien. Belastingen worden geheven op grond van een wet.
Privé opnames en stortingen en de jaarafsluiting
De 2 rekeningen, privé opnames en stortingen, worden op de eindbalans opgenomen als passiva in combinatie met het eigen vermogen.
In 2022 mag je 50.650 euro belastingvrij sparen. Heb je een fiscaal partner, dan mag je zelfs tot 101.300 euro belastingvrij sparen. Spaar je meer dan dit bedrag? Dan betaal je belasting over het deel dat boven de belastingvrije grens uitkomt.
Als zzp'er betaal je inkomstenbelasting over de winst die je met je bedrijf maakt. Je winst bestaat uit de omzet minus de kosten van een kalenderjaar. De winst is dus eigenlijk jouw bruto inkomen, want de inkomstenbelasting moet er nog over berekend worden.
In de hoofdregel is de verdeling als volgt: 5% winst, 55% loon, 10% belasting en 30% kosten. Tuurlijk, de exacte percentages bekijk je altijd aan de hand van jouw onderneming.
Hoeveel is de Inkomstenbelasting bij de eenmanszaak? Sinds 2020 is er een twee schijvenstelsel ingevoerd: in de eerste schijf betaal je 37,35% belasting over een inkomsten tot €68.508. In de tweede schijf betaal je 49,50% over alles boven de €68.508.
Moet je bij een prive opname belasting betalen? Het antwoord hierop is Nee. Je hoeft over de privé opnamen geen belasting te betalen. Je betaalt immers alleen belasting over de winst die je maakt.
Zodra het beroepsgebruik van een bepaald goed wegvalt en het 100% privé wordt, is er sprake van een onttrekking. Er moet dan btw betaald worden op de waarde op dat moment én er moet een 'factuur aan uzelf' opgemaakt worden. Een herziening moet gebeuren als het beroepsgebruik wijzigt, maar niet volledig wegvalt.
Privéstorting zijn stortingen die vanuit je persoonlijk bezit in je onderneming worden gebracht. Bijvoorbeeld geld dat je stort vanaf een privérekening of goederen die vanuit je privévermogen in je onderneming inbrengt (auto, computer, etc.).
Hoe werkt dat dan? Je kunt als ondernemer in een eenmanszaak gewoon geld storten vanuit je zakelijke rekening naar je privé rekening. Bij een overschrijving is het wel handig als je hier een omschrijving aan geeft waaruit blijkt dat dit een privé onttrekking is.
Als u met uw activiteiten deelneemt aan het economisch verkeer en winst kunt verwachten, is er sprake van een bron van inkomen. Dan bent u mogelijk ondernemer voor de inkomstenbelasting. Als uw activiteiten zich afspelen binnen de hobby- of familiesfeer, bent u geen ondernemer voor de inkomstenbelasting.
Er zijn diverse mogelijkheden om geld uit je bedrijf te halen: Salaris met eventueel een bonus onder de werkkostenregeling (WKR) Lenen van de bv (de welbekende rekening-courant) Dividend uitkeren.
Zakelijke transacties via privérekening
Wettelijk gezien is dit toegestaan, een zakelijke rekening is namelijk vanuit de overheid of Belastingdienst niet verplicht voor ondernemers met een eenmanszaak of VOF. Maar in de voorwaarden van de meeste banken staat dat je de privérekening niet zakelijk mag gebruiken.
Het ondernemersvermogen noemt men ook wel het eigen vermogen of het eigen kapitaal van een bedrijf. Het eigen vermogen is het saldo van alle bezittingen enerzijds en alle schulden aan derden anderzijds, van een onderneming. Het eigen vermogen vind je aan de rechterzijde, de creditzijde van de balans.
Particulier vermogen is vermogen van een natuurlijk persoon. Dit is de waarde van alle bezittingen, verminderd met de waarde van alle schulden. Bezittingen kunnen bestaan uit spaargeld, aandelen en obligaties, antiek, auto's, sieraden, een eigen woning.