Wat diëtist Harriët Verkoelen betreft is de stelregel: meer groente, minder fruit bij diabetes type 2. Fruit zorgt er namelijk voor dat je bloedsuikers de hoogte in vliegen, legt ze uit. Zeker als je een banaan of trosje druiven (125 gram) neemt waar al snel vier suikerklontjes inzitten.
Denk aan bramen, frambozen en avocado's. Die kun je dus het beste eten bij diabetes type 2, omdat ze weinig invloed hebben op je bloedsuikerspiegel.
Het advies om 2 porties fruit per dag te eten, geldt ook voor mensen met diabetes. Als je diabetes hebt en daar insuline of andere medicijnen voor gebruikt, is het belangrijk om te letten op de hoeveelheid koolhydraten. In fruit zitten koolhydraten en suikers.
Bananen zijn, net als alle andere fruitsoorten, een gezonde keuze. Elke dag een banaan eten kan geen kwaad, maar ons advies is wel om een regenboog aan verschillende fruitsoorten (en groentesoorten!) te eten. Elk stuk fruit bevat namelijk zijn eigen mix aan voedingsstoffen.
Eet zo weinig mogelijk snelle koolhydraten. Snelle koolhydraten laten uw bloedsuiker snel stijgen. Snelle koolhydraten zijn zetmeel en suikers. Ze zitten bijvoorbeeld in witbrood, witte pasta, witte rijst, cornflakes, koekjes, gebak, vruchtensap, frisdrank en snacks.
Hoe kun je al simpel koolhydraten beperken? Hoeveel koolhydraten je moet eten, hangt af van je eetpatroon en je energieverbruik. Stel, je eet vijf boterhammen, een flinke avondmaaltijd en een paar tussendoortjes zoals fruit of een biscuitje en zuivel. Dat is al snel 160-180 gram koolhydraten per dag.
De reden: een banaan bestaat uit 25% suiker en zou gaan gisten in je maag – waardoor je metabolisme wordt verstoord. En om de goede stoffen uit een banaan tot je te krijgen, zou je het 'zuur' van de banaan moeten neutraliseren met bij voorkeur zoiets als rauwe amandelen, kokosboter, hennep en kaneel.
Bananen bevatten melatonine and serotonine, chemische stoffen die erom bekend staan dat ze het lichaam helpen om te slapen. Bovendendien bevat deze voeding ook nog magnesium en tryptofaan. Neem in de avond een banaan voordat je naar bed gaat en je slaapt als een roos.
Bananen kunnen de bloeddruk verlagen. Door het hoge gehalte aan kalium in bananen zijn bananen goed voor je hart. Want het hart heeft kalium nodig om bloed in het lichaam rond te pompen. Het hoge gehalte aan magnesium kan er voor zorgen dat je migraine minder wordt.
Wat diëtist Harriët Verkoelen betreft is de stelregel: meer groente, minder fruit bij diabetes type 2. Fruit zorgt er namelijk voor dat je bloedsuikers de hoogte in vliegen, legt ze uit. Zeker als je een banaan of trosje druiven (125 gram) neemt waar al snel vier suikerklontjes inzitten.
Bij mensen met diabetes en een gezond gewicht, lijken magere en halfvolle zuivelproducten geen ander effect te hebben dan volle zuivel. Kies in ieder geval melkproducten (zoals yoghurt en kwark) zonder toegevoegde suikers.
Uit onderzoek van het LUMC, TNO en zorgverzekeraar VGZ blijkt dat bijna 40 procent van de mensen met diabetes type 2 van hun ziekte af kunnen komen. Dat is dus bijna de helft! Doordat patiënten minder insuline en medicijnen nodig hebben, kan bijna drie miljard euro worden bespaard.
Hartig beleg bevat geen koolhydraten. Kies bijvoorbeeld voor: kaas, smeerkaas, cottage cheese/Hüttenkäse, Zwitserse strooikaas. Of kies voor vleeswaren. Magere soorten hebben hierbij de voorkeur, omdat vette soorten veel verzadigd (ongunstig) vet bevatten.
'Volkorenbrood is de beste keuze'
Omdat de granen niet helemaal vermalen zijn, heeft je lichaam meer tijd nodig om het zetmeel uit de koolhydraten te verteren, waardoor je bloedglucose langzamer stijgt. Ook roggebrood is gemaakt van vezels die heel blijven. Roggebrood is hierom ook een gezonde keuze.
In sinaasappels en de schil van blauwe druiven zitten de stoffen hesperetine en resveratrol. Samen gecombineerd in een pil verbeteren ze de insulinegevoeligheid van het lichaam, zeggen Britse onderzoekers.
Een tot drie bananen per dag is voor de meeste mensen waarschijnlijk wel goed. Zorg voor een evenwichtig voedingspatroon door ook andere voedingsmiddelen te eten met nutriënten die niet in bananen zitten.
Het stuk fruit heeft ook genoeg gezondheidsvoordelen. Zo zit het vol gezonde voedingsstoffen als kalium, vezels en magnesium. Eet daarom je banaantje eens door een bakje havermout of yoghurt. Door banaan op een lege maag met ander eten te mixen, wordt het zuur uit de banaan geneutraliseerd.
Misschien houdt u meer van een gezond ontbijt met zuivel. Dat is zeker een goede keuze, want zuivel bevat veel eiwitten. Kies bij voorkeur voor halfvolle of magere zuivel. Kwark en yoghurt zijn goede opties voor een gezond ontbijt.
Je begint je dag goed met een ontbijt vol keuzes uit de Schijf van Vijf. Dit kan van alles zijn: volkorenbrood met ei en een glas melk of halfvolle yoghurt met fruit en havermout. Het is belangrijk om te ontbijten want dit zorgt voor nieuwe energie na de nacht en brengt de spijsvertering op gang.
Door ongezoete yoghurt te eten verklein je de kans op diabetes type 2. Uit onderzoek blijkt dat mensen die 60 gram yoghurt per dag eten een 15% lager risico hebben op het krijgen van diabetes type 2. In vergelijking met mensen die minder dan 10 gram yoghurt per dag eten.
Goed voor de bloedsuiker
Kies bij pasta, rijst en brood voor de volkorenversie, en voor zilvervliesrijst. Daarin zitten veel vezels, waardoor de bloedsuikerspiegel langzamer en minder stijgt. Peulvruchten als erwten, linzen en bonen zijn gezond. Ook hier zitten vezels in, waardoor je bloedsuiker langzamer stijgt.
Voor mensen met diabetes heeft dit dus geen tot weinig gevolgen. Pindakaas en andere notenrijke producten staan voor diabetespatiënten zelfs bekend als ontzettend gezonde voedingskeuzes. Mocht je het niet zeker weten (ieders situatie is immers anders), dan is het goed om je dokter of voedingsdeskundige te raadplegen.