As van verbrand hout is vaak goed voor de tuin. Het materiaal vormt namelijk een rijke bron van kalk, kalium en sporenelementen. Goed nieuws voor de tuinliefhebber, want veel planten hebben deze stoffen nodig om gezond te blijven, goed te groeien en een gezonde knopontwikkeling en bloei door te maken.
As heeft dezelfde werking als kalk: je gazon wordt er minder zuur van. Mos houdt juist van zure grond. As werkt wel veel sneller tegen mos dan kalk, na twee weken kun je al verkleuringen zien in het mos. Je kunt de as gedurende de hele winter uitstrooien.
Hout assen zijn een uitstekende bron aan het mineraal kalk en de groeistoffen Potassium (Kalium) en fosfor. Kalium zorgt voor de stevigheid van de plant en verhoogt de weerstand tegen ziektes, plagen en droogte. Bovendien worden planten beter winterhard door fosfor en Kalium te geven.
De as van goed verbrand en vooral schoon hout is prima te gebruiken als meststof in je (moes) tuin. Je kunt hiervoor de as uit je open haard, de kachel maar ook de barbecue gebruiken. Als je die as nú verzamelt kun je er in het voorjaar je tuin mee verrijken!
Houtas: restproduct van houtverbranding
As van harde houtsoorten als eik, esdoorn of beuk zijn het meest geschikt voor gebruik in de moestuin. Deze as levert meer mineralen dan zachtere houtsoorten. Deze kan je uiteraard ook prima gebruiken voor de tuin maar bevatten minder mineralen.
Het as wat ontstaat bij het verbranden van hout(skool) werd vroeger gebruikt om de landbouw grond vruchtbaarder te maken. Zeker voor een moestuintje is de vruchtbare grond altijd welkom. Door het as over de toplaag te strooien, zal de grond wat zwart gaan zien.
Houtas bevat veel kalium (gemiddeld 6% – 10%, met uitschieters tot 40%, afhankelijk van de houtsoort), calcium (30% – 35%) en magnesium (5%). Het is dus een geconcentreerd goedje, waarbij bovendien geldt dat de mineralen in deze vorm goed oplosbaar zijn en (dus) snel door de planten worden opgenomen.
As van verbrand hout is vaak goed voor de tuin. Het materiaal vormt namelijk een rijke bron van kalk, kalium en sporenelementen. Goed nieuws voor de tuinliefhebber, want veel planten hebben deze stoffen nodig om gezond te blijven, goed te groeien en een gezonde knopontwikkeling en bloei door te maken.
Gooi geen as op je composthoop. Hierdoor vertraagt het composteringsproces; veel stikstof vervliegt dan immers als ammoniak en veel van je humus verdwijnt als CO2. As van steenkool is niet voor de tuin bestemd. De houtskoolas van je barbecue is dan weer prima.
Heb je nog as over? Dan mag dat ingezameld worden bij het restafval. Er wordt namelijk geen grondstof meer uit as gehaald.
Vooral tuinplanten als rododendrons en hortensia's houden wel van wat koffiedik. Het is namelijk licht zurig en deze planten doen het goed op een licht zure grond. Strooi ook wat koffiedik in de moestuin. Zeker weten dat de wortelen, pompoenen en tomaten in je tuin het heel goed doen met net dat beetje extra!
Compost verbetert de bodemstructuur, zodat plantenwortels de voedingsstoffen beter kunnen opnemen. Je kunt ook zelf compost maken. Dierlijke mest bevat iets meer voedingsstoffen dan compost en verbetert ook de bodemstructuur. Organische mest is een combinatie van dierlijke mest en compost.
De reden hierachter is eigenlijk heel simpel: materiaal dat al verbrand is, kan niet meer tot compost worden verwerkt. Want om compost te maken, moet het GFT-afval gaan broeien. De as van het je vuurkorf gaat dat broeiproces tegen, omdat het verbrande hout niet meer kan broeien.
De juiste zuurgraad van de bodem is 5,5 - 6. Door kalk te strooien zal het gras sneller groeien dan mos. Kalk zorgt ervoor dat meststoffen goed worden opgenomen. Om die reden dien je eerst kalk te strooien en pas daarna een meststof.
Om het gras mooi vol terug te laten groeien, moet je het mest en kalk geven. Je kunt het beste organische mest gebruiken in plaats van kunstmest. Organische mest zorgt namelijk voor vollere groei, werkt langer en draagt bij aan een goede bodemstructuur. Daarnaast kun je deze mest ook gebruiken in combinatie met kalk.
Belangrijke tips om het gazon correct te bemesten
De bodem moet vorstvrij zijn. Breng de meststof niet aan bij rechtstreekse zonneschijn. Geef na elke bemesting regelmatig en overvloedig water. Maai pas een paar dagen na het bemesten.
Assen zijn een goede manier om buikpotigen en insecten te bestrijden. Inderdaad, de bijtende werking van de assen rond uw planten zal de groei van slakken en naaktslakken belemmeren. Om bladluizen en andere insecten af te weren, kunt u ook de assen op de bladeren van uw planten strooien.
U doet het waarschijnlijk zelden tot nooit, maar in de tuin plassen is helemaal zo gek nog niet. Urine bevat namelijk stikstof en fosfaat, en beide zijn goed voor de plantjes. Fosfaat wordt op dit moment vooral uit mijnen gehaald, maar die raken langzaam maar zeker uitgeput.
Afval scheiden
Brood en gekookte etensresten, maar ook koffiepads en theezakjes, zijn niet geschikt voor de composthoop.
Actieve houtskool creëert een gezondere bodem voor je planten. Het gaat schimmels tegen en neemt schadelijke stoffen op. Daarnaast zorgt koolstof voor goede drainage: het maakt de potgrond luchtiger en zorgt ervoor dat water zich langzamer door de potgrond verspreidt.
Koffiedrab bevat allerlei bestanddelen die goed zijn voor je planten, zoals stikstof, fosfor en kalium. Gebruik daarom koffiedik in de tuin om je planten en bloemen mee te bemesten. Voeg wat toe aan de grond en je zult je groen zien groeien en bloeien.
Bij de bloemen
Strooi koffiedik rondom de rozen of de hortensia's om de bloemen een extra boost te geven. Zorg ervoor dat de totale diepte van de grond waarin je de koffiedik strooit, minder dan een centimeter diep is. Op die manier voorkom je schimmel en meeldauw.
De meeste planten verkiezen een licht zure grond (pH tussen 5,5 en 7). Maar zuurminnende planten zoals azalea's en rododendrons voelen zich het best bij een pH tussen en 4,0 en 5,5. Kalkminnende planten zoals buxus en lavendel daarentegen verkiezen een licht alkalische bodem (pH tussen 7,0 en 7,5).
Turf, stalmest, compost kan je ook toevoegen om de grond te verbeteren. Zorg voor een goede combinatie van zwart grond, compost en mest. Potgrond zal de bomen verstikken. Bij kleigrond is het van belang om een goede afwatering te hebben zodat de grond luchtig wordt en voldoende zuurstof krijgt te maken.
De zuurgraad wordt beïnvloed door het kalkgehalte van de grond. Zand en veengronden zijn in het algemeen zuurder (pH van 4,5 tot 5,6) dan kleigronden (pH hoger dan 6,7). De pH regelt het evenwicht in de bodem d.m.v. chemische processen.