Armhaar wordt in Nederland gezien als een typisch mannelijk verschijnsel, omdat mannen meer terminaal haar op hun armen hebben groeien, waardoor het - vooral als zij zwart haar hebben - duidelijker te zien is.
Als we terug kijken naar de dagen dat mensen moesten jagen en hun familie beschermen in het wild, diende de haren op onze benen, armen en rug vermoedelijk als bescherming tegen snijwonden en schaafwonden, en ook tegen vervelende insecten.
Maar er kleven ook een aantal nadelen aan scheren; stoppels, scheerirritaties, bultjes, sneetjes (vooral bij je ellebogen!) en ingegroeide haartjes. Ook kan scheren de huid van je armen behoorlijk uitdrogen als je het regelmatig doet. En dat moet wel, want je armhaar zal binnen no time weer terug groeien.
Hoe werkt armhaar verwijderen met een laser? Met behulp van een laser worden de haarzakjes verbrand. Dat zorgt ervoor dat de haren uit deze haarzakjes niet meer zullen groeien. Op die manier kan het Lasercentrum dus jouw armhaar verwijderen en ervoor zorgen dat jij kunt genieten van gladde armen.
De meest voorkomende oorzaak van hirsutisme is een verstoring van de hormoonbalans. Sommige vrouwen met hirsutisme hebben een verhoogde hoeveelheid androgenen of testosteron, mannelijke hormonen, in het bloed. Overproductie van deze hormonen kan plaatsvinden in de bijnierschors (zeldzaam) en de eierstokken.
Behalve op de handpalmen en voetzolen hebben we overal haar, met name vellushaar. Vellushaar wordt in de volksmond ook wel donshaar genoemd. Het dikkere stuggere haar noemen we Terminaal haar. Vroeger hadden we meer haar, toen had haar een beschermende en isolerende functie.
De hoeveelheid borsthaar is genetisch bepaald. Dat geldt overigens ook voor de baardgroei, die zwaar of minder zwaar kan zijn. Het is dus niet zo dat mannen met weinig borsthaar ook weinig testosteron in hun lichaam hebben. Aldus zegt de hoeveelheid borsthaar dus niets over de gezondheid van de man.
Een hoofdhaar kan wel 12 jaar in een groeifase zitten, terwijl een haar op je armen al na enkele maanden in de rustfase komt. Daarom kunnen deze haren nooit erg lang worden. De lengte van deze cyclus is ook van mens tot mens verschillend.
Scheren. Scheren is een populaire ontharingsmethode onder vrouwen. Het is makkelijk, snel en betaalbaar. Net als je benen kun je ook je armen ontharen met een scheermes.
Knip het haar op je armen af.
Armhaar ligt plat tegen de huid. Door het haar op je armen korter af te knippen zal het dus een stuk minder duidelijk te zien zijn. Gebruik een elektrische trimmer met verschillende standen om je haar korter te snijden. Scheer niet al je haar af.
Een blondeermiddel werkt doorgaans het beste bij mensen met een lichte huid en licht, fijn haar. Als je een erg donkere huid hebt, kan het blondeermiddel de haren op je armen juist zichtbaarder maken. Vergeet echter niet dat iedereen weer een andere haar- en huidskleur heeft, en het bij jou dus wel kan werken.
Tijd voor dermatoloog Kevin Gmelig Meijling om feit van fabel te scheiden. Scheren is slecht voor de huid: "Sommige mensen denken de huid te beschadigen door te scheren, maar dat is niet het geval. Alleen wie last heeft van chronische ontstekingen van de haarfollikels of acne loopt het risico de huid te beschadigen."
Wat je zelf kunt doen is harsen, epileren, of scheren. IPL voor thuisgebruik kan ook maar echt veel meer effect dan epileren lijkt dat niet te hebben. Niet de hormonen, maar de androcur (verlaagt je testosteronwaarde) zullen ervoor zorgen dat er op den duur minder haar terug komt, en het minder hard groeit.
De armen van zowel jongens als meisjes zijn bedekt met vellushaar: vooral bij jongens verandert dit in de puberteit in het dikkere terminaal haar, maar het kan ook bij sommige jonge vrouwen en meisjes voorkomen.
Het haar op je armen, benen, oksels en schaamstreek groeit maar gedurende 30 tot 45 dagen, vergeleken met de 2 tot 6 jaar die het haar op je hoofd groeit. Kortom: al het haar op je lichaam maakt dezelfde cyclus door, de duur van die cycli verschilt alleen sterk.
De groeicyclus van je okselhaar duurt echter een stuk korter; waar de groeicyclus van je hoofdhaar gemiddeld 2 tot 6 jaar duurt, duurt die van je okselhaar maar 30 tot 45 dagen. Je okselhaar zal dus nooit zo lang worden als je hoofdhaar, zelfs als je het nooit zou scheren.
Misschien heb je succesvol andere delen van je lichaam geëpileerd en wil je nu ook je oksels epileren. Je armen epileren kan natuurlijk ook, want epileren werkt op alle soorten haar - kort, grof, licht of donker.
ARMHAAR HARSEN OF ARMHAAR WAXEN
Het harsen van je armen gaat net even anders dan het harsen van je benen; de haartjes op je armen groeien namelijk niet in de lengte, maar in de breedte. Hars moet met de haargroei mee worden aangebracht, en vervolgens in de tegengestelde richting worden verwijderd.
Ook zal je naarmate je vaker epileert steeds langer van een gladde, haarvrije huid kunnen genieten. Soms wel tot acht weken!
De onderzoekers concludeerden dat je door te scheren dus ook geen nieuwe haren stimuleert om te groeien en stelden dat 'onze conclusies de schoonheidsbewuste vrouw die haar oksels, benen en zelfs gezicht scheert, gerust kunnen stellen'. Sindsdien zijn dermatologen wel overtuigd van de onzin van deze mythe.
Scheren en knippen van haartjes op de bovenlip en kin
Bij het scheren en knippen van haren blijft de wortel van de haar in de huid zitten. Een snelle en goedkope methode. Een nadeel is dat de haar snel aangroeit en opkomende haartjes dikker aanvoelen.
Elk haar groeit uit een haarcel. Als u het haar afscheert, verandert er niets aan de haarcel. Het haar zal tegen de normale snelheid blijven groeien (en uitvallen). Scheren of knippen heeft dus absoluut geen invloed op de snelheid waarmee het haar groeit, noch op de kwaliteit van het haar.
Hoe ouder u wordt, hoe groter de kans is dat u kaal wordt. Maar het kan al beginnen vóór het twintigste levensjaar. Bij mannen komt kaalheid vaker voor dan bij vrouwen. Op de leeftijd van 70 jaar heeft 8 van de 10 mannen deze vorm van haarverlies, en 3 van de 10 vrouwen.
Genetische factoren zijn de belangrijkste oorzaak voor haarverlies bij mannen. Uit onderzoek blijkt dat 79% van kaalheid bij mannen wordt veroorzaakt door genen die geërfd zijn van de ouders.
De ontwikkeling van borsthaar begint meestal aan het einde van de puberteit. Het kan ook later beginnen, tussen de leeftijd van 20 en 30 jaar. Androgenen zorgen voor de dikte van het haar, wat enkele jaren daarna gebeurt.