Daarnaast draagt het eten van andijvie ook bij aan een gezonde stoelgang, dit komt doordat andijvie allerlei gezonde vezels bevat die goed zijn voor de darmen. Wanneer u regelmatig andijvie eet, kan dit ervoor zorgen dat voedingsstoffen beter worden opgenomen en dat eventuele gifstoffen sneller worden afgevoerd.
Aan dit rijtje kunnen nog vitamine B5, vitamine C, vitamine E en B1, B2 en B3 toegevoegd worden. Andijvie werkt vochtafdrijvend en laxerend waardoor gifstoffen sneller het lichaam verlaten en voedingsstoffen beter opgenomen worden.
Andijvie
Andijvie is rijk aan vitamine A en C, en aan mineralen als calcium, ijzer en kalium.Ook bevat andijvie veel vitamine K, wat belangrijk is voor de aanmaak van bloed en botten. Eens wat anders dan een andijviestamppot, bereid dan deze tortillamandjes met andijvie en gegrilde kip!
Andijvie is een goede bron van vitamine K. Deze vitamine hebben we nodig voor een gezonde bloedstolling. Als je lichaam te weinig vitamine K binnenkrijgt, kunnen wondjes niet goed genezen en blijven bloeden. Daarnaast draagt vitamine K ook bij aan sterke en gezonde botten.
Andijvie is rijk aan voedingsvezels en een goede bron van vitamine A en foliumzuur. Het ontgift de lever, werkt waterafdrijvend en versterkt de maag- en leverfuncties.
Vezels stimuleren de werking van de darm, en zorgen voor een makkelijke stoelgang. In de volgende voedingsmiddelen zitten veel vezels: groente, fruit, peulvruchten, volkorenbrood, aardappelen, volkorenpasta en zilvervliesrijst.
Tip 1: kook de groente goed, dan worden de voedingsstoffen beter opgenomen. Tip 2: kies voor groente met groene bladeren (o.a. spinazie, andijvie en rucola). Hierin zitten veel vezels. Andere licht verteerbare groenten zijn wortelen, asperges en alfalfa.
Wie van spinazie, sla of andijvie houdt, hoeft zich niet meer in te houden: volgens het Voedingscentrum blijkt uit nieuw onderzoek dat het eten van deze nitraatrijke groenten niet gevaarlijk is.
We hoeven niet meer op te letten dat we niet te vaak spinazie, sla of andijvie eten. Volgens het Voedingscentrum blijkt uit nieuw onderzoek dat het eten van nitraatrijke groente, zoals bladgroente, geen gevaar voor de gezondheid oplevert.
Bladgroenten. Sommige groenten warm je best niet voor een tweede keer op. Bladgroenten zoals bijvoorbeeld sla, spinazie en andijvie bevatten nitraat en dat is een stof die kan omgezet worden in nitriet.
Je kunt andijvie zowel rauw als gekookt eten. Rauw is andijvie erg lekker in een salade of stamppot. Maak bijvoorbeeld eens een andijviesalade met ingrediënten als fruit, ei, kaas en uitgebakken spek. Of voeg eens reepjes zongedroogde tomaat toe aan je andijviestamppot.
Boerenkool is de onbetwiste winterkampioen als het gaat om gezonde groenten. Deze groenbladige groente zit bomvol voedingsstoffen en bevat veel vezels, plus de vitaminen A, C en K en de mineralen koper, calcium en kalium.
peulvruchten zoals bruine bonen, kikkererwten en linzen. groenten zoals kool, sperziebonen en rauwkost. fruit zoals rode bessen, kiwi's, sinaasappels of gedroogde vijgen. noten.
Licht verteerbaar zijn: Bloemkool, zuurkool, koolraap, witlof, asperges in blokjes, spinazie, andijvie, snijboontjes, sperzieboontjes, worteltjes, dop-erwtjes, rode bietjes, selderij, schorseneren, rabarber, raapstelen, postelein, fijne tuinboontjes.
Andijvie verlept snel waardoor jouw slaatje niet meer lekker smaakt. Het is dus geen goed idee om jouw verse krop andijvie een week te laten liggen. Andijvie kan je hoogstens 3 dagen in de koelkast bewaren.
Nitraten worden gebruikt in acute situaties, bijvoorbeeld om snel verlichting te geven bij pijn op de borst bij angina pectoris of acuut hartfalen. Nitraten worden ook gebruikt om een aanval van angina pectoris te voorkomen, bijvoorbeeld bij extra inspanning of hevige emoties. Nitraten worden onder de tong aangebracht.
Nu weet je hoe gemakkelijk het is om andijvie in te vriezen, net als prei is het gemakkelijk en blijft het lang houdbaar in de vriezer. En daarbij blijft het ook nog gewoon lekker na het invriezen en ontdooien. De groente moet wel gekookt of geblancheerd worden voor het invriezen.
Andijviestamppot bewaren kan – eenmaal afgekoeld – 2 dagen in een afgesloten bakje in de koelkast.Eenmaal ingevroren is andijviestamppot nog 2 maanden houdbaar in de vriezer. Zet voor de zekerheid altijd een datum op je ingevroren gerechten.
– Andijvie: uiteraard afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeur, maar gemiddeld wordt 500 gram panklare andijvie gebruikt op één kilo aardappels. Dit komt dus neer op 125 gram per persoon.
Sommige producten kunnen triggers zijn voor PDS-patiënten en zorgen voor vervelende buikpijn. Knoflook, ui, koolsoorten en zuivelproducten bijvoorbeeld. Deze voeding kan gasvorming in de darmen veroorzaken.
“Heb je slaapproblemen als gevolg van stress? Dan is het aan te raden om voedingsmiddelen als knoflook, uien, prei, asperges en bananen te eten. Daarmee vul je je darmen op een natuurlijke manier aan met prebiotica. Je kunt ook prebiotica nemen in de vorm van supplementen, maar echte voeding heeft de voorkeur.”