Winkels zijn op zondag in principe dicht.Maar in een aantal wijken mogen ze elke zondag open, omdat ze in een toeristengebied liggen.
Op zondag is het leuk winkelen in de Marais, de Village Bercy, rond het Canal Saint-Martin en op de Champs-Elysées. Maar in andere buurten mogen winkels op zondag officieel niet open. Wel zijn bakkers, kaasboeren, slagers en groentenwinkels op zondag vaak tot 13 uur open.
In de grotere steden zijn supermarkten vaak de hele dag op zondag geopend. Op zondagochtend zijn de bakkers geopend. Open van 9.00 uur tot 16.30 uur (maandag tot en met vrijdag) in Noord-Frankrijk en open van 8.00 uur tot 12.00 uur en 13.30 uur tot 16.30 uur (dinsdag tot en met vrijdag) in Zuid-Frankrijk.
Goedkopere kledingwinkels zijn er rond de rue Saint-Placide, de rue du Cherche-Midi en het laatste stuk van de rue de Rennes. De rue des Martyrs is een lange straat van 900 meter die loopt van de Notre Dame de Lorette naar boven tot aan Montmartre, in het 9e en 18e arrondissement.
Het merendeel van de winkels is op maandag tot en met zaterdag open van 9.00 tot 19.00 uur. Sommige kleinere winkels sluiten tijdens de middag tussen 12.00 en 14.00 uur, en kunnen op maandag gesloten zijn.
Het is onmogelijk je op zondag in Parijs te vervelen. Je kunt winkelen in veel wijken van de stad, een museum bezoeken, een wandeling maken, naar muziek luisteren in de openlucht of een van de markten bezoeken. Of misschien wil je skaten, fietsen of wandelen zonder een auto tegen te komen? Of een busrit maken?
De stad staat steevast in de top 10 van duurste steden van Europa als het aankomt op overnachtingen en ook op het gebied van eten, drinken en bezienswaardigheden is Parijs geen budgetbestemming. Je kunt een stedentrip naar Parijs echter zo goedkoop of duur maken als je zelf wilt.
De arrondissementen 1, 2, 3, 4 en 8 vormen samen het centrum van toeristisch Parijs. Er zijn hier veel luxueuze vier sterren en vijfsterrenhotels te vinden. Bekende bezienswaardigheden in het centrum van Parijs zijn het Louvre, de Eiffeltoren, de Seine, Champs Elysée, Centre Pompidou en natuurlijk de Notre Dame.
In Frankrijk bent u goedkoper uit voor flessenwater, vlees, cosmetica en wijn. In de Koppenreportage bleek ook hetzelfde televisietoestel in Frankrijk 35 % voordeliger dan in België. Luxemburg blijft voorlopig nog altijd iets voordeliger voor brandstof. Ook koffie en dierenvoeding zijn er minder duur.
Voor winkeliers blijft de Avenue des Champs Elysées in Parijs de duurste winkelstraat van Europa. Pal daarachter volgt de New Bond Street in Londen. Wie in de Franse winkelstraat een ruimte wil huren, mag gemiddeld zo'n 13.255 euro per vierkante meter per jaar neerleggen.
Montmartre - 18 arrondissement
Montmartre is de bekendste wijk van Parijs en iedereen die voor de eerste keer in Parijs is wil er naartoe. Het is ook een wijk die totaal anders is dan andere wijken: Montmarte is echt uniek. De wijk is bekend geworden door de Sacré Coeur en de vele straatkunstenaars op Place du Tertre.
Er is gratis toegang voor iedereen onder 18 jaar en voor ingezetenen van de EU, jonger dan 26 jaar*.
De meeste hotels rekenen rond 10 euro voor een eenvoudig ontbijt met croissant, stokbrood en koffie. Goedkoper kun je terecht in een café, dat scheelt al snel 3 euro. Nog voordeliger is een bezoek aan de bakker: een croissant kost rond 1,20 en een hele baguette 1,60 euro.
Hoeveel dagen heb je nodig om Parijs te zien? Poe, moeilijke vraag. Want in een wereldstad als Parijs kun je je wel een maand vermaken. Om de belangrijkste highlights van Parijs te ontdekken en de stad echt even in je op te nemen, heb je sowieso minimaal 3 of 4 dagen nodig.
Parijs is in de basis geen goedkope stad. Qua kosten behoort Parijs zelfs tot de duurste steden van Europa. Vrij prijzig is het om op het terras een drankje te doen, om uit te eten en om te overnachten. Hotelkamers die redelijk gunstig gelegen zijn, kunnen erg duur zijn.