Winkelen vanaf Alibaba is relatief veilig als je weet waar je moet winkelen. Er zijn goede en eerlijke leveranciers op Alibaba, maar er zijn er ook een paar undesirables op de loer liggen. Dat is een gebruikelijke aanblik in elke markt.
Alibaba is een online marktplaats waar verkopers en leveranciers aan elkaar gekoppeld worden. De website is in China ontstaan en je zal er hoofdzakelijk Chinese groothandels (handelsondernemingen) en fabrikanten vinden.
Op het platform van AliExpress kunnen consumenten producten kopen van bedrijven over de hele wereld. Alibaba doet voornamelijk aan bulkverkoop aan ondernemingen. Bij AliExpres kan je losse producten kopen, net als op Bol.com. Hierdoor kunnen de producten die je online besteld vanaf de hele wereld komen.
U moet weten dat de verzendkosten van Alibaba worden berekend op basis van het gewicht of het volume van de goederen. U kunt geld besparen door de verpakking te optimaliseren om het pakketvolume te verminderen.
Nederlanders kunnen vanaf nu bij het internationale verkoopplatform AliExpress, onderdeel van de Chinese online megastore Alibaba, afrekenen met iDEAL. De Engelse betaalinstelling PPRO heeft samen met het Chinese Alipay het online betaalmiddel iDEAL toegevoegd aan de betaalmethodes voor Nederlandse klanten.
U kunt rechtstreeks bestellen bij de fabrikant van elk bedrijf. Het duurt ongeveer 3-4 weken voordat de Alibaba-verzending op de door u gewenste plaats arriveert. Alibaba is een goed platform voor uw bedrijf en u kunt overal thuis alles bestellen. U kunt ook gratis Alibaba bezorgen.
Hoe zijn de prijzen? Alibaba heeft een van de laagste prijzen die u over de hele wereld kunt vinden. Het is niet alleen goedkoper om in landen als China te kopen, maar ook bij de leveranciers Alibaba in bulk verkopen, waardoor ze de kosten nog lager kunnen houden.
Kleding, sieraden, cosmetica, speelgoed en elektrische apparaten kun je beter niet kopen bij webwinkels buiten de EU. Veel van deze producten die je via AliExpress, Wish of eBay.com koopt zijn namelijk onveilig. Dat advies geeft de Consumentenbond vandaag.
4. Waarom wordt het duurder? De pakketjes van buiten de EU worden vooral duurder omdat het huidige systeem ongelijkheid creëert tussen Europese en niet-Europese webwinkels. Met de invoering van de nieuwe regels is er een gelijk speelveld.
Die moet u altijd betalen, vanaf 1 juli 2021 is er geen btw-vrijstelling meer voor pakketjes tot € 22. Reken op 21% btw, voor een aantal producten geldt een verlaagd tarief van 9%. Is uw aankoopbedrag € 150 of meer?Dan betaalt u ook invoerrechten.
Op de beurs presteert Alibaba al heel lang belabberd. Daar zijn vele redenen voor, zoals langdurige lockdowns in China tijdens corona, de kwakkelende economie en hevige Chinese overheidsbemoeienis met de internetgigant. Morningstar vindt het aandeel flink ondergewaardeerd.
Alibaba Group (阿里巴巴集团) is een Chinees particulier concern gevestigd in Hangzhou. De groep bestaat uit internetbedrijven gericht op e-commerce waaronder business-to-business webportalen, online detailhandel en betalingsdiensten, een prijsvergelijkingszoekmachine en clouddiensten voor data.
Alibaba: cloud kan weer groeien
Alibaba boekte alleszins sterke kwartaalcijfers met een omzetgroei van 14% en een 32%-hogere EBITDA. De grootste divisie, de Chinese e-commerce (Taobao en Tmall) zag de omzet met 13% groeien dankzij een toenemend aantal klanten én een hogere omzet per klant.
Een belangrijk verschil met Amazon is dat Alibaba zich nauwelijks bezighoudt met de opslag en distributie van producten zoals Amazon dat wel doet. Dit verklaart dat de marges bij Alibaba, een meer puur platformbedrijf, duidelijk hoger liggen dan bij Amazon.
Alibaba is een Chinese marktplaats gewijd aan groothandel en dropshipping.
Als je voor meer dan 22 euro gaat bestellen, maar is het pakket maximaal 150 euro waard, moet je btw betalen. Voor invoerrechten op AliExpress hoef je in dit geval niet te betalen. Hoeveel moet je dan precies betalen? De belasting die je moet betalen is een % van de waarde van de producten.
De eigenaar is het Chinese Alibaba, één van de grootste e-commerce bedrijven ter wereld. Omdat de meeste verkopers op AliExpress fabrikanten uit Aziatische landen zijn, verkopen ze hun producten vaak voor scherpe prijzen.
Toch maken steeds meer Nederlanders gebruik van AliExpress, een Chinese webwinkel waar je smartphones, tablets en talloze andere gadgets vindt.
'Het overgrote deel van de verkopers zit op 95 procent of meer positieve reviews, en is dus aardig betrouwbaar,' aldus Android Planet in dit artikel over AliExpress. 'In de zoekresultaten zorgt AliExpress er bovendien doorgaans voor dat de meest betrouwbare webwinkels bovenaan staan.
Alibaba is niet alleen het meest toonaangevende internetbedrijf in China op dit moment. Het belooft ook één van 's werelds grootste beursgangen ooit te worden. Daarmee staat de naam Alibaba ineens op de kaart. In China is Alibaba al jaren beroemd als aanjager van de nieuwe digitale economie.
Bij import van goederen uit China betaal je douanekosten. Voor de invoer van goederen in de EU doe je een elektronische invoeraangifte bij de Nederlandse Douane. Een douane-expediteur kan deze aangifte voor je bedrijf regelen. Vooral als je hiermee geen tot weinig ervaring hebt.
U kunt aandelen Alibaba kopen via alle drie platformen van Saxo Bank - SaxoInvestor, SaxoTraderGO en SaxoTraderPRO. Op deze platformen kunt u zich ook verder inlezen en verdiepen in het aandeel en het bedrijf erachter.
Uit China zijn relatief veel hightechproducten afkomstig, zoals computers, laptops en mobiele telefoons. De invoerwaarde van goederen uit China bedroeg 44,6 miljard euro in 2020. In termen van waarde is China met een aandeel van 10,5 procent na Duitsland onze tweede handelspartner voor de invoer van goederen.