Ja, alcoholvrij bier is een gezondere keuze dan bier met alcohol. Met het drinken van alcoholvrij bier krijg je vrijwel geen alcohol en ook minder calorieën binnen. Het is ook een veiligere keuze als je nog moet autorijden of fietsen of als je zwanger bent.
Calorieën van alcoholvrij bier
Dus wil je gewicht kwijt, is het een betere optie, maar de beste optie is natuurlijk water. Enkele voorbeelden: Brand weizen (45 kcal / 100 ml) vs brand weizen 0.0 (23 kcal / 100 ml) Palm (46,4 kcal / 100 ml) vs palm 0.0 (26 kcal / 100 ml)
Zo zit er in alcoholvrij bier calcium, fosfor, magnesium (dat krampen na het sporten kan voorkomen) en zelfs een aantal belangrijke vitamines (vitamine B). Een ander belangrijk verschil is dat de suikers die in alcoholvrij bier aanwezig zijn, afkomstig zijn uit de natuurlijke ingrediënten, zoals gerst.
Gezonder dan gewoon bier, met een maar
Vreeken noemt het een gezondere keuze dan gewoon bier. "Alcohol, zeker als je veel gebruikt, is natuurlijk niet zo gezond. Daarom is het advies om maximaal één glas per dag te drinken.
Het beste kun je gaan voor een alcoholvrij biertje van Heineken. In één flesje zitten 'slechts' 63 calorieën. Ook bij het bier zonder alcohol kun je beter niet voor Jupiler gaan, als je op de calorieën aan het letten bent.
Het gistingsproces kan daarbij gestopt worden net voor er alcohol gevormd wordt in het proces. Alcoholvrij bier dat op de eerste manier is gemaakt (bijvoorbeeld Heineken 0.0) bevat minder suikers dan het alcoholvrije bier dat via de tweede methode is gemaakt (bijvoorbeeld Grolsch 0.0).
Heineken® 0.0 bevat slechts 21 calorieën per 100 ml, dus een flesje van 33 cl bevat 69 calorieën.
De nieuwe generatie alcoholvrije bieren worden gebrouwen als normaal bier. Daar wordt een extra stap aan toegevoegd: het de-alcoholiseren." Dit betekent dus dat er een extra productiestap toegevoegd wordt waardoor het automatisch duurder wordt.
Naast het mogelijke gezondheidseffect van polyfenolen, heeft (alcoholvrij) bier ook een positieve invloed op ons maag-darmstelsel. Uit onderzoek blijkt dat gefermenteerde dranken (en ook voedsel) een gunstig effect hebben om de samenstelling van onze darmflora4,5.
Alle grote merken zoals Heineken, Bavaria, Amstel, Grolsch en zelfs speciaalbieren zoals Leffe hebben een nulprocentvariant. Heineken verkoopt sinds kort ook kratten met deze 0.0 flesjes. Van elke twintig glazen bier die er in Nederland worden gedronken is er nu één alcoholvrij.
Radler 0.0
zit weliswaar geen alcohol, maar desondanks bevat het alcoholvrije drankje nog veel calorieën en suikers. Een flesje van 300 ml bevat ruim 80 kilocalorieën en bijna 18 gram suiker (á 4 suikerklontjes). Met meerdere flesjes kunnen de calorieën dus behoorlijk aantikken.
Alcoholvrij bier wordt dan teveel in verband gebracht met alcoholhoudend bier (de smaak, het flesje, het glas). Hierdoor kan de zucht naar (dit wordt soms ook trek in alcohol genoemd) alcohol worden versterkt waardoor terugval een groot risico wordt. Voor sommige mensen maakt dit het stoppen extra moeilijk.
Vergeleken met alcoholisch bier, dat 200 calorieën heeft bij 0,5 liter, heeft alcoholvrij bier 100 tot 125 calorieën bij 0,5 liter. Dit betekent dat alcoholvrij bier ongeveer 50% minder calorieën bevat dan alcoholhoudend bier.
Alcohol tast bij grote hoeveelheden tijdelijk het zenuwstelsel aan. Hierdoor worden prikkels in het lichaam niet meer goed overgedragen. Onder andere werkt de peristaltiek (de samentrekking van de darmwand waardoor de darminhoud wordt voortbewogen) in de darmen dan niet meer goed. Dit kan juist diarree veroorzaken.
Alcohol stimuleert de uitscheiding van urine, waardoor deze minder geconcentreerd is. Overmatige alcoholconsumptie daarentegen, stimuleert de calcium uitscheiding, wat het risico op nierstenen juist verhoogt. Het specifiek gunstige effect van bier zou verklaard kunnen worden door de hop.
Als je voor de meest gezonde keuze wilt gaan, kan je het beter gaan voor een biertje zonder alcohol dan frisdrank. Per 100 milliliter vind je in een gemiddeld 0.0 procent bier 26 calorieën terug. Daartegenover staat cola met 41 calorieën en sinas met 42 calorieën.
Bier bevat fruitzuren en melkzuur, diverse vitamines afkomstig van gist en polyfenolen. Bij matige consumptie van bier, en dus van alcohol, is bier gezonder dan cola. Bier is het resultaat van een proces met natuurlijke grondstoffen: granen (vooral mout van gerst), hop en gist.
Een glas wijn bevat veel calorieën, dat is algemeen bekend. En ja, dat komt voornamelijk door de alcohol, 1 gram alcohol bevat namelijk zo'n 7 calorieën (Kcal). Alcoholvrije wijn bevat om die reden veel minder calorieën, wat positief is voor mensen die willen afvallen.
Matig bier drinken is gezond
Volgens bepaalde bronnen zou bier het risico op kanker verhogen, zelfs al bij geringe dosissen. Door zijn hoog purinegehalte verhoogt het ook het risico op jicht voor wie daaraan gevoelig is, omdat er tijdens de afbraak van die purine urinezuur gevormd wordt.
Kordaat 0.0 is alcoholvrij Pilsener, gebrouwen voor Lidl. Dit bier is het alcoholvrije broertje van Kordaat Pils dat in 2018 met veel geweld in de markt werd gezet.
Bier verkleint de kans op hart- en vaatziekten. Bier zorgt namelijk voor een stijging van een goede soort cholesterol, dat de kans op hart- en vaatziekten juist verkleint. Een bierdrinker loopt 40 tot 60 procent minder risico op een hartinfarct.
Als je de behoefte echt niet kunt weerstaan en je tevreden bent over je gewichtsverlies dan kun je kiezen voor één alcoholisch drankje met zo min mogelijk koolhydraten. Een aantal van deze drankjes op een rij: Prosecco, Cava, Champagne, witte droge wijn, wodka en Bacardi puur of in combinatie met een colaatje light.
De Nederlandse onderzoeker Eric Claassen van de Vrije Universiteit claimt dat sterk bier heel gezond is voor je darmflora vanwege de aanwezige bacteriën. Sterk Belgisch bier zoals Hoegaarden, Westmalle Tripel en Echt Kriekenbier zijn rijk aan probiotica.
Hertog Jan 0.0 is een verfrissende dorstlesser zonder alcohol. Dit alcoholvrije bier wordt gebrouwen met alcohol. De alcohol wordt later onttrokken. Hierdoor heeft dit bier de karakteristieke biersmaak behouden.