De meest verzurende producten zijn: alcohol, cafeïne, medicijnen, schimmel, zuivel, gist, enkelvoudige suikers, transvetzuren etc. Deze zuren zijn terug te vinden in: appels, frisdrank, eieren, pizza, friet, magnetronvoedsel, kaas, yoghurt, brood, koffie, bier etc.
Voedingsmiddelen die je zuur maken zijn onder andere dierlijke eiwitten, suikers, koffie, alcohol, frisdrank, verzadigde vetten en dergelijke. Maar ook diverse granen en notensoorten verzuren het lichaam.
Alcohol, dat in de wetenschap soms ook wel ethanol wordt genoemd, is noch een zuur, noch een base .
Zure afvalstoffen, zoals sulfaten, fosfaten en nitraten
Een van de belangrijkste oorzaken van verzuring is een dieet dat rijk is aan verzurende voedingsmiddelen zoals suiker, bewerkte voedingsmiddelen, zuivelproducten, vlees en granen.
En dat klinkt net zo onprettig als het is. Als je lichaam verzuurd is kunnen ziektes eenvoudiger ontstaan, kun je slechter slapen, heb je een grotere kans op haaruitval en huidproblemen, maar ook op diabetes, jicht, nierstenen, artrose en reuma.
Gemberthee drinken kan een milde manier zijn om zuurophoping te verminderen en zure refluxsymptomen te verlichten. Oplossing van baking soda: Een kleine hoeveelheid baking soda in water kan maagzuur neutraliseren en onmiddellijke verlichting bieden bij brandend maagzuur. "Gebruik baking soda spaarzaam, want het kan in grote hoeveelheden gas of een opgeblazen gevoel veroorzaken", aldus Dr.
Wijn is doorgaans de zuurste alcoholische drank van allemaal .
Is bier zuur of basisch? Bier is zuur. Of je bier nu drinkt voor de kleur, geur, bitterheid, textuur of smaak. Gisting zet de suiker om in alcohol en koolzuurgas, waardoor het bier zuurder wordt.
Alcohol met een ap K a van rond , zijn over het algemeen iets zwakkere zuren dan water . Met sterke basen zoals natriumhydroxide of natrium vormen ze zouten die alkoxiden worden genoemd, met de algemene formule RO − M + . C 2 H 5 OH + N a NH 2 ⇄ C 2 H 5 O − N a + + NH 3 .
De belangrijkste verzurende voeding is: vlees, eieren, vis, suikerrijk voedsel, snacks en koekjes, koffie, zwarte thee, granen, alcohol, tafelzout, gepasteuriseerde melk en kaas, en ook sommige vetten en chocolade…
Alle koffiebonen bevatten aciditeit. De pH-waarde van koffie ligt meestal tussen 4.85 en 5.10. Hoe langer koffiebonen worden gebrand, hoe minder zuur ze worden. Als je op zoek bent naar koffiebonen met een lage zuurgraad, kies dan voor donker gebrande bonen.
Wijn is van nature dan ook een zure drank. De zuurgraad wordt onder andere uitgedrukt in pH-waarde. Alles met een pH onder de 7 is zuur (boven de 7 is het basisch). Hoe lager de pH, hoe zuurder de vloeistof.
Symptomen die wijzen op een te hoge PH waarde zijn o.a. vermoeidheid, hoofdpijn, lusteloosheid, hyperventilatie, obstipatie, beslagen tong, maag/darmklachten, oprispingen, snel geïrriteerd of gestresst zijn en/of slaapproblemen.
Verzuring door voeding
Voedingsmiddelen zoals, zuivel, eieren, eiwitrijk voedsel (met name vlees), granen (zoals tarwe), geraffineerde suiker, chocolade en noten zullen in het lichaam zuur produceren.
Zuurvormend voedsel: Peulvruchten (dus ook pinda's), granen, kaas.
Alcoholische dranken met een laag ethanolgehalte (bier en wijn) zijn sterke stimulanten van de maagzuursecretie en gastrineafgifte, waarbij het effect van bier gelijk is aan de maximale zuurproductie. Dranken met een hoger ethanolgehalte (whisky, gin, cognac) stimuleren de maagzuursecretie of gastrineafgifte niet .
Voldoende water drinken is cruciaal voor het handhaven van een gezonde zuur-base balans. Water helpt niet alleen bij het afvoeren van zuren uit je lichaam, maar ondersteund tevens je algehele hydratatie. Kies voor een dieet dat rijk is aan alkalische voedingsmiddelen, zoals verse groene bladgroenten en fruit.
Witte wijnen hebben gemiddeld een pH van 2,0 – 3,5 en rode wijnen meestal tussen de pH 3,3 – 3,8. Let op, de pH schaal is 'logarithmic'. Dat wil zeggen dat een wijn met pH 3 ongeveer 10x zo zuur wordt ervaren als een wijn met pH 4.
Alcohol kan: Onmiddellijk de werking van de spieren in uw slokdarm veranderen, wat leidt tot zure reflux . Na verloop van tijd het beschermende slijmvlies in uw maagwand aantasten, wat uw vermogen om voedingsstoffen op te nemen beïnvloedt.
Wijn is zuurder dan bier, waarbij zoete wijnen het zuurst zijn. Alcohol kan vooral schadelijk zijn in combinatie met andere zure dranken, zoals frisdrank en vruchtensappen. Koffie is een andere drank die u dagelijks kunt drinken en die schadelijk kan zijn voor uw tanden.
Vermoeidheid en energieverlies
Wanneer je merkt dat je constant vermoeid bent en je energieniveau laag is, dan zouden dit wel eens de eerste symptomen van verzuring van je lichaam kunnen zijn. Het zuur-base evenwicht van je lichaam speelt namelijk een cruciale rol in het vrijmaken van energie uit voedingsstoffen.
Citroenwater . Citroensap wordt over het algemeen als erg zuur beschouwd, maar een kleine hoeveelheid citroensap gemengd met warm water en honing heeft een alkaliserend effect dat maagzuur neutraliseert. Ook heeft honing natuurlijke antioxidanten, die de gezondheid van cellen beschermen.
Gerechten die te zuur smaken, door bijvoorbeeld citroensap, kunnen afgezwakt worden door een tegenovergestelde smaak toe te voegen. Iets zoets zoals suiker, honing of siroop kan helpen. Ook een beetje baking soda kan helpen de zure smaak tegen te gaan.