Albert Heijn (supermarkt), een Nederlandse supermarktketen.
1955 Eerste Albert Heijn-supermarkt
20 april: Albert Heijn opent in Amsterdam-Slotermeer een winkel met voorverpakte groenten en fruit, en daarnaast wat tijdschriften en vers banket van een naburige bakker, zodat nu ook deze artikelgroepen binnengehaald zijn.
Koninklijke Ahold is in 2016 samen met Delhaize Groep gefuseerd tot Ahold Delhaize.
Of het succes van Albert Heijn -door Nederlanders ook wel liefkozend 'Appie' genoemd- die eerste golf van nieuwsgierigheid zal overleven, zal nog moeten blijken. Voor de Nederlandse keten is deze winkel strikt genomen trouwens haar eerste echte test in ons land.
Bol.com telde in 2019 meer dan 1.800 werknemers en 33 miljoen artikelen. In 2012 werd bol.com overgenomen door Ahold. Sinds de fusie van Nederlandse Koninklijke Ahold en de Belgische Delhaize Groep, in juli 2016, is bol.com onderdeel van Ahold Delhaize. Bij bol.com waren in 2019 ca.
Albert Heijn
De familie Heijn prijkt met een vermogen van €430 miljoen op de twintigste plaats.
In Tilburg is Jumbo de grootste, als je AH to go-vestigingen niet meetelt, en in Nijmegen voert Coop de lijst aan.
De Kijkgrijp in IJmuiden is in 1955 de eerste echte supermarkt van Nederland. De winkels in Wormerveer en Zaandam zijn in 1969 de eerste winkels in de Zaanstreek met de naam DekaMarkt op de gevel.
Als je in Spanje zit, zou je een supermarkt als de Albert Heijn heel goed kunnen missen. Maar niet getreurd; Spanje heeft haar eigen Albert Heijn genaamd de Mercadona.
Albert Heijn stopt in Duitsland met zijn gemakswinkelformule AH to go. De supermarktketen laat weten dat de winkels weliswaar ,,bescheiden groei” lieten zien, maar dat er niet genoeg aanknopingspunten waren om door te gaan in de Duitse markt waar al meerdere andere ketens met gemakswinkels actief zijn.
Jumbo Foodmarkt in Breda is de grootste supermarkt van Nederland, opgevolgd door Die 2 Brüder von Venlo, tevens de enige zelfstandige in de lijst.
Albert Heijn heeft in Nederland 895 winkels en circa 100.000 werknemers, waarmee het een van de grootste werkgevers in Nederland is. In België heeft Albert Heijn 50 winkels.
Net als bijna alle andere supermarkten zoekt Albert Heijn daarom geen franchisenemers meer. Een voorbeeld van een supermarkt die nog wel naar ondernemers zoekt is Ekoplaza.
Momenteel heeft de retailer vier eigen merken: AH Basic (laagste prijs), AH Huismerk (middensegment), AH Excellent (premium) en AH Biologisch.
Er zijn momenteel 23 vestigingen van AH XL in Nederland. De exacte locaties en de openingstijden van de XL's zijn terug te vinden op de bedrijfswebsite.
Met een bereik van 15 miljoen Albert Heijn shoppers per week, 4,2 miljoen Allerhande-lezers per maand en 1,5 miljoen bezoekers van AH.nl beschikken we over een unieke database met interessante inzichten.
Albert Heijn heeft veruit het meeste winkels, zo'n 360 meer dan Jumbo, en het hoogste marktaandeel per winkel 0,036%.
Albert Heijn begint zijn winkel in de tijd van de industriële revolutie. Die zet de hele economie op zijn kop. Ambachtslieden en rondreizende verkopers verdwijnen, de welvaart neemt toe, er komen veel meer producten op de markt. Door te specialiseren speelt Albert Heijn in op de tijdgeest.
Levensloop. Albert Heijn was de kleinzoon van zijn naamgenoot Albert Heijn (1865-1945), die destijds met één enkele kruidenierswinkel in Oostzaan begon. Zijn ouders zetten door middel van uitbreiding in de vorm van meerdere winkels, de eerste stappen op weg naar de huidige keten van supermarkt-winkels met die naam.
In 1999 werd Bol.com in Nederland opgericht door het Duitse mediaconcern Bertelsmann. Dat is nog terug te zien aan de naam: 'Bol' is de afkorting van Bertelsmann On-Line.
Waardering van supermarkt
Het aandeel van Bol.com in de operationele winst – circa 160 miljoen euro op een totaal van 3,2 miljard euro – en de verkopen – 5,5 miljard euro op 74 miljard euro – is echter zo beperkt dat de webwinkel een beetje ondergesneeuwd dreigt te worden.
Bol.com is in handen van mediaconcern Bertelsmann.