Agavesiroop bevat 3,5 kcal per gram en dat is iets minder dan de 4 kcal die een gram suiker bevat. Met betrekking tot calorieën is er dus niet echt een verschil tussen agavesiroop en suiker.
Populair, maar niet gezonder
Hierdoor zou je kunnen denken dat het product beter is voor de gezondheid dan andere suikers. Deze variant heeft soms inderdaad een lagere glycemische index (suikergehalte in het bloed) omdat er vooral fructose aanwezig is, maar toch is hij 25% zoeter dan gewone suiker.
Zo is honing beter dan agavesiroop omdat het hoog is in antioxidanten, lager in fructosegehalte, minder is bewerkt en bovendien ook antiviraal, schimmelwerend en antibacterieel is. Uiteindelijk gaat het niet zozeer om de soort zoetstof die je kiest, maar om de hoeveelheid die je ervan consumeert.
Geen enkele suiker is het gezondst. Er zijn namelijk geen gezonde of ongezonde suikers. Of je nu een banaan eet of een glas frisdrank drinkt: je lichaam maakt geen onderscheid tussen toegevoegde suikers of suikers die van nature in voedingsmiddelen aanwezig zijn.
Het is aan te raden om bij het vermijden van suikers voornamelijk de zogeheten 'vrije suikers' te vermijden. Vrije suikers zijn alle toegevoegde suikers plus de suikers die van nature aanwezig zijn in honing, siropen, vruchtensappen en vruchtenconcentraat.
Agavesiroop en ahornsiroop zijn twee andere mogelijke alternatieven voor normale suiker voor mensen met diabetes. Ze zijn allebei goede natuurlijke zoetstoffen en hebben het voordeel van een lagere GI dan normale suiker en een rijkdom aan voedingsstoffen.
Als we de drie producten gaan evalueren volgens hun glycemische index, is agavesiroop dus de winnaar. Met een GI van 19 doet agave je suikerspiegel minder snel stijgen dan honing dat een GI heeft van 58, en ahornsiroop met een GI van 54. Anderzijds bestaat agavesiroop voor het grootste deel uit fructose.
Als je het fijn vindt kan je ook nog een theelepel honing of agave siroop toevoegen om je keel wat extra te verzachten. Voeg deze dan wel pas toe nadat de thee getrokken is, zo heeft het het beste effect. Deze thee tegen verkoudheid werkt goed tegen: Hoesten.
Ahornsiroop is afkomstig van de esdoornboom waarvan het onttrokken sap wordt ingedikt. Agavesiroop is afkomstig van de agaveplant (een vetplant). Ook hier wordt het gewonnen sap verwerkt tot siroop.
Agavesiroop versus kristalsuiker
Agavesiroop is erg zoet, 25% zoeter dan gewone kristalsuiker, maar heeft een veel lagere glycemische index. Een lage glycemische index zorgt ervoor dat de energie geleidelijk in het lichaam wordt vrijgegeven, dat is beter voor je lichaam dan de snelle suikeropname van gewone suiker.
Stevia, kokosbloesemsuiker en palmsuiker zijn gezonde natuurlijke zoetstoffen. Ongeraffineerde stropen hebben een hoge glycemische index en kun je het beste met mate eten. Vermijd geraffineerde suikers: deze bevatten geen voedingsstoffen en laten je bloedsuikerspiegel pieken.
Wat is agavesiroop? Agavesiroop wordt gemaakt van het ingedikte sap van de Agave plant. De agaveplant zo lijkt op het eerste gezicht misschien wel wat op de Aloë Vera, maar deze twee soorten succulenten komen elk uit een totaal andere familie van het plantenrijk.
Agavesiroop is zoeter dan suiker: wil je suiker door agavesiroop vervangen, gebruik dan ongeveer drie vierde van de hoeveelheid suiker.
Gezonde suikervervangers bevatten weinig calorieën, zijn zoet en zijn niet schadelijk voor de gezondheid. Zijn suikervervangers gezond? Over het algemeen is het gezond om suikervervangers te gebruiken. Het is een uitstekende manier om het aantal geraffineerde suiker te beperken en zo minder calorieën binnen te krijgen.
Honing is niet gezonder dan suiker. Het bestaat vrijwel helemaal uit suiker. Je lichaam verwerkt het op dezelfde manier. Honing en suiker staan allebei niet in de Schijf van Vijf.
Kokosbloesemsuiker, dadelstroop en ahornsiroop zijn alternatieve suikers.
Ahornsiroop bevat iets meer voedingsstoffen dan gewone suiker, maar 2/3e bestaat nog steeds uit pure suiker. Het is dus wellicht iets gezonder, maar dat wil niet zeggen dat het gezond is. Je vitaminen, mineralen en antioxidanten haal je het beste uit groenten, fruit, volkoren granen, peulvruchten en gezonde vetten.
Cool Bear heeft de beste en gezondste zoetstoffen in zijn suikervrije siroop. Het is namelijk eentje zonder aspartaam of sucralose. Daarnaast is de smaak erg lekker. De zoetstof die wordt gebruikt is stevia.
Een van de voordelen van agavesiroop is dat het een bron is van ongeraffineerde suikers. In de volksmond worden die wel eens 'gezonde suikers' genoemd. Agavesiroop is 25% zoeter dan gewone kristalsuiker die je in witte klontjes koopt. Je hebt er minder van nodig om dezelfde smaak te verkrijgen.
Agavesiroop. Ben je dol op suiker in je thee? Dan kun je beter voor een gezonder alternatief gaan om je thee toch lekker zoet te houden: agavesiroop. Deze natuurlijke suiker is zoeter dan normale suiker, dus wees voorzichtig met de dosering.
Normaal gebruik van suiker kan geen kwaad. Datzelfde geldt voor (producten met) zoetstoffen. Suiker en zoetstoffen zorgen beide voor een zoete smaak. Een verschil tussen suiker en zoetstoffen is dat er in zoetstoffen minder calorieën zitten.
Gember houdt je bloedsuikerspiegel in balans
Gember verbetert de werking van insuline en je insulinegevoeligheid. Het is in staat om de opname van glucose van je spier- en vetcellen te verhogen, waardoor zowel je bloedsuikerspiegel als ook het insulinegehalte in je bloed sneller zal dalen.
Ook kun je er heerlijke zelfgemaakte granola mee maken of gebruiken als dressing door je salade. Verder kun je de siroop gebruiken als vervanger voor suiker in baksels zoals cakes, taarten en vegan bananenbrood. Een flinke scheut agavesiroop over je gezonde pannenkoeken is trouwens ook een dikke aanrader!