Verslaving en ontwenning. Minderen of stoppen met drugs die je langdurig en veel gebruikt hebt kan erg moeilijk zijn. Bij elke afkick ondervind je zowel lichamlijke als psychische klachten. Maar de afkick van sommige drugs kan ook echt gevaarlijk zijn, zoals bijvoorbeeld van GHB.
Het zenuwstelsel is veranderd: het aantal receptoren in de hersenen is door het vele gebruik afgenomen of er zijn in de lever extra enzymen ontwikkeld om de alcohol of andere drugs af te breken. Zweten, slecht slapen, maagklachten, misselijkheid; onrust ; angst; gespannenheid.
Ontwenningsverschijnselen. Ontwenningsverschijnselen en hun duur verschillen per middel en mate van afhankelijkheid. Tot de mogelijke verschijnselen behoren spasmodermie, misselijkheid, diarree, onrustigheid, rillen, transpireren en slapeloosheid. Deze kunnen enkele dagen tot in extreme gevallen een maand aanhouden.
In ernstige gevallen kunnen er epileptische insulten ontstaan. Ook kan je een delirium tremens terecht komen. Hierbij heeft iemand last van hallucinaties, desoriëntatie en geheugenverlies. Dit kan dodelijk aflopen.
Met alcohol kan het in sommige gevallen (na hevig gebruik) gevaarlijk zijn voor de gezondheid om zelfstandig, of in 1 keer, te stoppen met drinken. Er kan bijvoorbeeld een delirium optreden, je kunt last krijgen van epileptische aanvallen en je kunt enorm ziek worden.
Veel mensen die een tijd problematisch alcohol hebben gedronken willen graag weer sociaal kunnen drinken. Of je weer sociaal of matig kunt drinken hangt af van de ernst van het alcoholprobleem.
Het aantal glazen alcohol dat je per dag drinkt, kan wijzen op een drankprobleem of een alcoholverslaving. Drink je meer dan 1 à 2 glazen alcohol per dag en minder dan 2 dagen in de week geen alcohol, dan drink je sowieso teveel. Een excessieve (mannelijke) drinker drinkt wekelijks meer dan 21 glazen alcohol per week.
De lichamelijke ontwenning is meestal na 2-3 weken voorbij (ook van alcohol of drugs waar je lichamelijk afhankelijk van wordt). De geestelijke ontwenning duurt echter veel langer en verloopt meestal 'in golven'. Je lijkt ervan af te zijn en dan komt het plots weer opzetten.
Afkickverschijnselen, ook wel ontwenningsverschijnselen of onthoudingsverschijnselen genoemd, treden op nadat je bent gestopt met het overmatig gebruik van alcohol, drugs, roken, wiet of medicijnen. Je lichaam is gewend geraakt aan deze middelen. Als je stopt, geeft je lichaam allerlei signalen af.
De één heeft er meer last van dan de ander. Het lichamelijk afkicken van alcohol kan 3 tot 7 dagen duren. De eerste 3 dagen zijn vaak het hevigst. Dit heeft te maken met hoe lang en hoeveel er gedronken is, de lichamelijke conditie en gevoeligheid.
Mensen die cold turkey stoppen met roken kunnen in de eerste weken veel last hebben van de ontwenningsverschijnselen en de geestelijke verslaving. Daarom kan het raadzaam zijn om hulpmiddelen, zoals nicotinepleisters te gebruiken. Hierdoor wordt de nicotine, waar uw lichaam aan gewend is geraakt, nog steeds toegediend.
Als je (nog) niet verslaafd bent, kun je gerust eerst zelf proberen te stoppen met alcohol. Let wel altijd op of je geen ontwenningsverschijnselen krijgt zoals: trillen, zweten, psychische klachten en/of andere lichamelijke klachten. Zodra je toch afkickverschijnselen ervaart, neem contact op met je huisarts!
Ontwenningsverschijnselen pijnstillers
Ontwenningsverschijnselen die je kunt krijgen wanneer je stopt met het gebruik van pijnstillers, zoals oxycodon en tramadol (opiaten) zijn: pijnlijke spieren. griepachtige verschijnselen. angst.
Hoe lang blijf je in herstel? Verslaving is een ongeneeslijke, chronische en progressieve ziekte, waar geen medicijn voor bestaat. Herstel goed mogelijk, maar alleen door hier constant aan te werken. Er bestaat niet zoiets als ex-verslaafd zijn, want we zien verslaving is een blijvende ziekte.
De eerste dagen zijn het heftigst. Na 24 uur zijn de onthoudingsverschijnselen op een hoogtepunt en na drie dagen is het ergste voorbij. Na 7 tot 10 dagen zijn ze volledig verdwenen. Als iemand een half jaar 8 glazen per dag drinkt kan hij/zij bij stoppen al last hebben van onthoudingsverschijnselen.
Uiterlijke symptomen van cokegebruik:
Cocaïne stimuleert de bloedsomloop waardoor je ogen er rood en waterig uitzien. Tandenknarsen. 'Strak' gezicht. Ophalen van de neus of vaak de neus vegen.
Ontwenningsverschijnselen drugs
Niet alleen lichamelijk maar ook geestelijk moet je afkicken. Je kan je depressief voelen, schuldgevoelens krijgen, onrust, angstig voelen en spijt krijgen. Om niet in de put te raken en weer drugs te gebruiken, is het belangrijk dat je steun krijgt.
Afkicken bij een geestelijke verslaving
Naast een lichamelijke afhankelijkheid is er bij een verslaving ook sprake van een geestelijke afhankelijkheid. Deze combinatie maakt afkicken ook zo lastig. Je bent gewend geraakt aan het prettige gevoel dat alcohol, drugs, roken, wiet of medicijnen je geven.
Alcohol werkt ook als vasodilatator, wat betekent dat het de bloedvaten in gezicht en lichaam verwijdt. Overmatige alcoholconsumptie zorgt ervoor dat de bloedvaten steeds wijder worden. Na verloop van tijd resulterend in verlies van huidskleur en blijvende roodheid van het gezicht.
Uit onderzoek blijkt dat mensen die veel drinken een verhoogd risico op verschillende soorten kanker hebben. Alcohol drinken vergroot de kans op slokdarmkanker, mondkanker, keelkanker, strottenhoofdkanker, leverkanker, darmkanker en borstkanker (bij vrouwen). Hoe meer iemand drinkt, hoe groter de kans op kanker.
Alcoholisme wordt gekenmerkt door dwangmatig drinken, impulsief gedrag en terugval. De ziekte veroorzaakt biologische veranderingen in de hersenen waardoor het moeilijk is om zonder professionele hulp (blijvend) te stoppen met alcohol.
Soms zien we dat mensen met een alcoholverslaving erg mager zijn. Dat komt omdat zij slecht gaan eten, maar ook doordat alcohol de darmwand beschadigt, waardoor het lichaam voedsel slechter opneemt. Met de caloriemeter kun je nagaan hoeveel calorieën je dagelijks nodig hebt.