Wat duurzame stoffen betreft, is lyocell – ook wel bekend als Tencel – de absolute top. Naast dat het goed scoort qua duurzaamheid, heeft het ook nog eens hele fijne eigenschappen: het is zacht, zo sterk als polyester en neemt vocht beter op dan katoen. Daarnaast houdt het je net als wol lekker warm.
De productie van synthetische stoffen zoals polyester, acryl en nylon vraagt echter wel veel energie, vooral van fossiele brandstoffen. Polyester is een product van ruwe olie - geen duurzame grondstof. Katoen en polyester zijn dus niet bepaald duurzame stoffen.
Kijk naar het label
Door in het kledinglabel te kijken kun je wat ontdekken over duurzaamheid. Kleren die gemaakt zijn van gerecycled materiaal hebben minder impact op het milieu omdat minder nieuwe materialen nodig zijn. In het label staat dan bijvoorbeeld 'gerecycled katoen' of 'gerecycled polyester'.
Acryl is een synthetische vezel, die wordt verkregen uit polymerisatie van acrylonitril. Polyacryl vormt lange lineaire moleculen, die zeer geschikt zijn voor gebruik als (textiel)vezel.
Duurzaam betekent van origine dan ook dat iets lang meegaat, dat het weinig aan slijtage of bederf onderhevig is. Tegenwoordig wordt het begrip duurzaam vaker toegepast wanneer iets minder belastend is voor het milieu. Dit is ook wat bedoeld wordt als iets 'groen' genoemd wordt.
Polyester is een polymeer die veelal wordt gemaakt van polyethyleentereftalaat – ook wel bekend als PET, een plastic op basis van ruwe olie waar frisdrankflessen van worden gemaakt. Het plastic wordt gesmolten, waarna de substantie door een spindop wordt gegoten, een soort douchekop, zodat er lange vezels ontstaan.
De voor- en nadelen van polyester
Polyester staat erom bekend dat het statisch is, kledingstukken kunnen soms gaan pillen en het materiaal neemt niet zo goed vocht op, het is dus slecht ademen. Toch wordt polyester vaak in sportkleding gebruikt.
Het gewas wordt op natuurlijke wijze beschermd tegen nadelige insecten door bijvoorbeeld gebruik te maken van vlinders. Dit alles zorgt ervoor dat biologisch katoen beter is voor zowel het milieu als voor de gezondheid van de katoenboeren en hun dieren.
Polyester is sterker en in het geval van gerecycled polyester duurzamer dan katoen. Zelfs na een aantal wasbeurten behoudt polyester zijn kleuren en blijft het lang mooi. Hierdoor is de stof ook goed bestand tegen zonlicht. Het is niet voor niks dat je de stof vaak in vitrages ziet.
De garens van viscosetextiel worden gemaakt van cellulose uit bomen. Dat klinkt heel natuurlijk, maar bij dit proces komen helaas vaak veel chemicaliën kijken, zoals koolstofdisulfide, die via het afvalwater na de productie in het milieu terecht komen.
Eco stoffen zijn duurzame stoffen in de breedste zin van het woord. Ecologische stoffen worden namelijk vervaardigd met een minimale belasting op het milieu, ofwel met zo min mogelijk gebruik van water en chemicaliën. Bovendien vindt de productie plaats in duurzame, gesloten productiesystemen.
Hoe wordt viscose gemaakt? Viscose wordt gemaakt van natuurlijke houtvezels, zoals cellulose in houtpulp, bamboe, of katoen. De verwerking tot textielvezels is een chemisch proces. Daarom wordt de viscose-vezel voor textiel ook wel een semi-natuurlijke vezel genoemd.
Acryl wordt gemaakt uit een verwerking van kunststoffen die verkregen worden uit organische grondstoffen zoals aardolie en aardgas. Deze stoffen worden bewerkt met bepaalde chemicaliën. Bij het maken van polyester gebeurt dit door de massa eerst te verhitten. Acryl wordt echter verwerkt in koude vloeistof of met stoom.
Natuurlijke kledingvezels, zoals katoen en linnen, ademen over het algemeen het beste. Daar zweet je het minst in als het warm is. Katoen is een ademde stof en neemt vocht op. Nadeel is wel dat de stof op een gegeven moment gaat plakken als je veel zweet.
Synthetische materialen
Als je écht veel zweet, dan houden katoenvezels vocht veel langer vast dan synthetische stoffen als acryl, rayon, polyamide en polyester. Tijdens het sporten is daarom verstandig om technische kunststoffen zoals de speciale dri-fits en dry-techs te dragen, die vocht afvoeren.
Als men polyester gaat slijpen of schuren komt er veel stof in de lucht. Stof van polyester is een fijnstof en dat betekent dat een goede persoonlijke bescherming noodzakelijk is. Zorg er dus voor dat als je aan de gang gaat met polyester je altijd persoonlijke bescherming gebruikt.
De opvallendste pluspunten van polyester ten opzichte van katoen zijn de kleurvastheid, maatvastheid en elasticiteit. De vezels zijn sterk, waardoor ze niet snel zullen slijten en ze zijn niet kreukgevoelig. Synthetische vezels hebben slechts een gering vermogen tot vochtopname, waardoor de kans op zweten groter is.
Polyester kleding vervuilt de lucht evenveel als het water - Plastic Soup Foundation.
Door eten slim te kopen, goed te bewaren en op maat te koken kun je voedselverspilling voorkomen. Goed bezig! Wat je eet heeft namelijk invloed op het klimaat. Met de stap van dierlijk (vlees) naar plantaardig eten boek je de grootste klimaatwinst op je bord.
Het enige verschil tussen grijze en groene stroom is de bron die is gebruikt om de elektriciteit mee op te wekken. 'Groene stroom' komt gegarandeerd uit waterkracht, windenergie, zonne-energie of biomassa. Grijze stroom wordt gemaakt uit fossiele brandstoffen (gas en steenkool) en kernenergie.
Groen.
Zo voorzien we onze klanten al meer dan 100 jaar zeer betrouwbaar van stroom en gas. En we leveren al sinds 1995 groene stroom. Elk huishouden krijgt bij Essent standaard 100% groene stroom. En die is volledig opgewekt met windmolens en zonnepanelen.