Als hij alleen opgroeid dan wordt het zeker geen succes. Misschien wel zielig voor het kuikentje dat je bij zijn moeder weghaalt, maar na een tijdje houdt die heus wel op met piepen. Hier hebben we een zelfde soort situatie gehad. Het andere kuikentje piepte eerste dag ook veel, maar is later vanzelf opgehouden.
Ook dan is extra warmte geboden. Kuikens die het te koud hebben geven dat aan door aanhoudend hard te piepen. De juiste temperatuur is in te stellen door de (rode)verwarmingslamp hoger dan wel lager op te hangen.
Kuikens zijn kwetsbare dieren en hebben een paar basisbehoefte waarmee ze kunnen uitgroeien tot mooie en gezonde volwassen dieren. De basisbehoefte zijn: warmte, goed kuikenvoer en schoon drinkwater. Voor watervogelkuikens is badwater ook essentieel. Daarnaast is het belangrijk dat het kuikenhok schoon en droog is.
Bij een juiste temperatuur liggen de kuikens naast elkaar onder de straling van de lamp. Zo houden ze elkaar warm. Merkt u dat de kuikens juist verspreid gaan liggen, dan is het te warm onder de lamp. Liggen ze helemaal op elkaar en direct onder de lamp, dan weet u dat de kuikens het te koud hebben.
Vind je een eendenkuiken of heb je kuikens die je met spoed moet warmhouden, dan kun je tijdelijk elke warmtebron, dat een niet te hoge en zoveel mogelijke constante temperatuur heeft, gebruiken. Een goed voorbeeld is een kruik. Doe hier geen kokend water in maar kies voor een temperatuur van 40-50 graden Celsius.
Je kunt zien of de temperatuur goed is aan het gedrag van de kuikens, zijn ze rustig en relatief stil dan hebben ze het lekker warm (ong 37 graden) en vallen ze gauw in slaap. Piepen ze heel hard dan hebben ze het te koud. Ook moeten ze voldoende ruimte hebben om af en toe bij de lamp weg te kunnen lopen.
Groenten en kruiden en bessen, fijngemaakt en onder het voer gemengd maakt dat de kuikens het voer veel interessanter vinden. Ze vinden het lekkerder en ze eten meer en regelmatiger. Ze zijn ook veel meer bezig met hun eten en ze laten elkaar meer gerust.
Pas vanaf een leeftijd van twee weken mogen de kuikentjes even buiten lopen. En liefst pas als het warmer is dan 20 °C. In principe zorgt een moederkloek zelf heel goed voor haar jongen en hoef je niet in te grijpen. Maar soms worden haar kuikens toch ziek.
De kuikens hebben de eerste zes weken warmte nodig. Daarvoor kun je een warmtelamp gebruiken (rode warmtelampen hebben de voorkeur, witte kunnen het pikken bevorderen). Het hokje - een grote plastic bak is ook prima - moet tochtvrij zijn. Met het op hoogte stellen van de lamp is de temperatuur regelen.
Kuikens. Als kuikens net uit het ei komen, hebben ze de eerste 24 tot 36 uur geen kippenvoer nodig. Ze hebben dan de hele dooierzak via de navel opgenomen in hun lichaam. Er is speciaal kuikenvoer voor kuikens, die vooral veel eiwit nodig hebben.
Kuikens en jonge kippen zijn gevoeliger voor kou dan volwassen kippen. Als een jonge kip en volledig volgroeid verendek heeft, dan is het dier net zo opgewassen tegen de kou als oudere vogels. Kuikens hebben wel bescherming nodig tegen de kou en dienen onder een geschikte warmtelamp worden gehouden.
De aankoopprijs van eendagskuikens ligt waarschijnlijk rond de € 0,50 per kuiken.
De kuikens hebben tot een leeftijd van 6 weken warmte nodig, nadien kunnen ze , afhankelijk van de buitentemperatuur, naar buiten op voorwaarde dat ze een degelijk schuilhok hebben. Een dergelijk hok moet droog, goed verlucht, zonnig, voldoende groot en niet tochtig zijn.
Pasgeboren kuikens kunnen maximaal 36 uur zonder eten en drinken.
Kuikens zijn kwetsbare dieren en hebben een paar basisbehoefte waarmee ze kunnen uitgroeien tot mooie en gezonde volwassen dieren. De basisbehoefte zijn: warmte, goed kuikenvoer en schoon drinkwater. Daarnaast is het belangrijk dat het kuikenhok schoon en droog is.
Kuikens moeten totdat ze 10 weken oud zijn onder de warmtelamp of kunstmoeder. Een Kunstmoeder is het meest geschikte warmtebron voor uw kuikens. De warmteplaat geeft een constante warmte af wat de kuikens erg fijn vinden en geeft uw kuikens een veilig gevoel.
Ja je mag ze best een keer oppakken. Maar als het kuiken de andere twee niet meer ziet, dan zal ze waarschijnlijk in paniek raken.
Wanneer hennen besmet zijn met het virus zullen de gelegde broedeieren ook besmet zijn. De kuikens sterven dan vooral af tijdens de laatste 3 dagen van het broedproces. Bij kuikens die toch uitkomen is de kans van uitval groot en zullen ze na enkele dagen gaan trillen en zoemen als je ze oppakt.
In de eerste week moet het hok 38 graden zijn en zak je langzaam naar 35 graden. In de tweede week begin je met afbouwen en verlaag je per week de temperatuur met 2 graden. Dit kun je doen door de lamp steeds hoger te hangen.
Belangrijk voor een gezond kuikenhok is dat het zo hygiënisch mogelijk is. De juiste bodembedekking voor kuikens absorbeert goed en bevat zo min mogelijk stof. Een droog kuikenhok voorkomt ziektes. Voorbeelden van goede bodembedekking voor kuikens zijn: zaagsel en hennepvezel.
Natuurlijk wil je dat er genoeg warmte vanaf komt, maar te warm is ook niet goed. Daarnaast is het goed te kijken naar het aantal geboren kuikentjes.
Enkele uren nadat de kuikentjes zijn geboren, komen ze op een lopende band terecht. Langs die band staan mensen die ze optillen en seksen. Seksen betekent dat ze kijken of het hennen of hanen zijn. Het is een van de weinige handelingen in een broederij die nog handmatig gebeurt.
Maar de beste periode om kuikens te broeden is in februari t/m mei, dit is simpelweg de beste periode omdat de hennetjes en hanen, rond deze tijd over het algemeen het gezondste zijn en dus de beste eitjes leggen om uit te broeden. Deze gezonde eieren zorgen voor een sterke kuikens.
Jonge kuikens moeten vrij toegang hebben tot vers en schoon water. Zij drinken meer water ten opzichte van hun lichaamsgewicht dan oudere kuikens. Zonder water ontstaan uit droog voer klonters in de krop. Deze kunnen op de halsslagader van het kuiken gaan drukken waardoor sterfte kan optreden.