Goed voor je huid. Door de hoeveelheid antioxidanten zijn aardbeien goed voor je huid. Bovendien bevorderen ze het herstel van cellen die beschadigd zijn voor de zon. Veel aardbeien eten dus tijdens het zonnebaden, maar vergeet natuurlijk vooral ook niet je huid heel goed in te smeren!
Aardbeien staan net als andere fruitsoorten in de Schijf van Vijf. Voor volwassenen geldt het advies om minimaal 2 porties fruit per dag te eten. Dat komt neer op 200 gram fruit of meer.
Vorig jaar november was de aardbei volop in het nieuws. Aardbeien zouden 6 keer 'giftiger' zijn dan ander fruit door het zogeheten cocktaileffect. Op basis van een nieuwe risicoanalyse concludeert het RIVM dat het eten van aardbeien niet leidt tot een gezondheidsrisico.
Een verhoogde hoeveelheid wordt in verband gebracht met allerlei ontstekingsreacties in het lichaam, waaronder ook in de huid. Misschien is dit de reden dat de een prima tegen varkensvlees, avocado's, aardbeien en selderij kan, maar dat een ander toch (huid)klachten oploopt na consumptie van deze producten.
Veel aardbeien stikken van de pesticiden. Helaas bevatten veel aardbeien die je in de winkel koopt pesticiden (net als veel andere soorten groente en fruit). Dus, als je gezond en duurzaam wilt eten, dan zou je die aardbeien moeten laten staan.
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper).
Aardbeien bevatten een aantal stofjes die erg goed zijn voor je haar. Onder andere zit er biotine, foliumzuur, vezels en vitamine C in. Deze stofjes zorgen voor snel groeiend en glanzend haar en gaan gespleten haarpunten tegen.
Zorg dat je lichaam de nodige anti-oxidanten binnenkrijgt, zoals vitamine A (pompoen en wortels), vitamine E (waterkers en avocado), donker fruit, bessen en rode druiven. Vrije radicalen en oxidatie kunnen de ontstekingen in de acne verergeren. Antioxidanten bestrijden deze negatieve effecten.
Probeer voedsel met een hoge glycemische index-notering (GI) te vervangen voor voedsel met een middelmatige tot lage notering. Voedingsmiddelen zoals wit suiker, witbrood, witte rijst, zoetigheden en aardappelen kun je dus beter laten staan. Probeer meer peulvruchten, bonen, linzen, volkoren producten te eten.
De raad adviseert om ongeveer 250 g fruit per dag te eten. Dat komt overeen met een tweetal stukken fruit. Niet alle fruit is even groot. Denk bij één stuk fruit aan de grootte van een appel, peer of banaan, een sinaasappel of perzik, …
Maar hoeveel fruit per dag is dan die ideale hoeveelheid? Het officiële advies van het Voedingscentrum is dus twee stuks per dag. Iets meer is ook zeker geen probleem: drie stuks per dag is ook nog gewoon gezond.
Het Voedingscentrum adviseert volwassenen om minimaal twee porties fruit per dag te eten. Dat komt neer op minimaal 200 gram fruit. Je zou alleen aardbeien kunnen eten om aan dat advies te voldoen, maar door ook voor andere fruitsoorten te kiezen, krijg je ook andere voedingsstoffen uit fruit binnen.
Aardbeien en afvallen
Aardbeien helpen je om snel en gezond af te vallen. De rode vruchtjes hebben een hoge voedingswaarde en bevatten weinig calorieën. De vezels in aardbeien helpen je om hongergevoel te voorkomen en versnellen je stofwisseling (door het eetlust-opwekkende hormoon ghreline te verminderen).
Aardbeien voor je darmen
Er zitten nog meer goede stofjes in de aardbei. Neem bijvoorbeeld catechine, dit is een ontstekingsremmend middel. Eigenlijk is de aardbei een soort natuurlijk antibioticum. Ze hebben een gunstige werking op onze darmen en verwijderen giftige afvalstoffen uit ons lichaam.
Voor volwassenen geldt het advies om 200 gram (twee stuks) fruit per dag te eten. Fruit bevat veel voedingsstoffen en de inname van de aanbevolen hoeveelheid fruit hangt samen met een lager risico op chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten, diabetes type 2, darm- en longkanker.
Bananen hebben ontstekingsremmende eigenschappen. De meeste bananen hebben een gemiddelde glycemische lading en kun je beter vermijden als je last hebt van acne. Eet er in ieder geval niet te veel van. Een acne dieet kan je helpen bij het uitkiezen van geschikte voedingsmiddelen als je last hebt van acne.
Vitamine E bevat daarnaast veel antioxidanten welke helpen tegen de bescherming van schadelijke invloeden van buitenaf. Ook zitten er veel vezels in, welke zorgen voor het afbreken van afvalstoffen uit uw lichaam. Ook dit zorgt weer voor een mooie huid. Avocado: avocado zit vol goede vetten, vezels en vitamine E.
"Eieren zijn goed voor je huid. Je moet er niet ineens heel veel gaan eten, maar wanneer je regelmatig een eitje eet profiteer je van de voordelen. Zo bevat een eitje het vitamine B-complex (B2, B3, B8). Dit beschermt je huid en gaat haaruitval tegen."
Puistjes komen vaak voor bij mensen met een vette of gemengde huidtype. Wanneer de talgklieren aan de voet van de haarzakjes overactief worden, kunnen er puistjes ontstaan. In de puberteit zien we dit vaak terug. Onder invloed van hormonen produceren de talgklieren meer talg dan normaal.
Koekjes, snoep en chocolade bevatten bewerkte suikers. Te veel suikers zorgen voor een vermindering van het collageen in je huid. Hierdoor wordt je huid minder elastisch en sneller oud. Bekende voorbeelden van snacks met bewerkte suikers zijn koekjes, snoepjes en chocolade.
Uit onderzoek blijkt dat het drinken van twee kopjes groene muntthee per dag wonderen doet. Na een maand verminderd de acne namelijk met 25% en na drie maanden zelfs met 51%. Het wordt effectiever genoemd dan voorgeschreven medicijnen!
Proteïnen in vlees, kaas, eieren, linzen, bonen, eieren en vis zijn onmisbaar voor een gezonde haargroei. Ook vitamine B, omega-3 vetzuren, ijzer en water bevorderen de haargroei.
Het meest effectief is een scrub met een korrel én fruitzuren, zoals glycolzuur, salicylzuur en/of melkzuur. De fruitzuren helpen met de exfoliatie, waardoor je veel minder hard hoeft te scrubben.