Het antwoord is volmondig "nee"! Aardappelen bevatten helemaal niet zo veel calorieën: 200 gram gekookte aardappelen leveren ongeveer zo'n 150 kcal. En bovendien zijn ze ook een goede bron van voedingsvezels, kalium, vitamine B en C.
Aardappels en overgewicht
Aardappels bevatten geen vet en zijn een bron van voedingsvezels. Dat maakt ze een geschikte bron van koolhydraten voor wie wat gewicht wil verliezen. Wie een koolhydraatbeperkt dieet volgt om af te vallen, kan een kleine portie aardappels nemen en dit aanvullen met een ruime portie groenten.
'Aardappels bevatten minder calorieën dan pasta of rijst. Tegelijkertijd hebben aardappels een veel hogere verzadigingswaarde, je zit er eerder vol van.
Onderzoek toont aan dat mensen aardappelen kunnen eten en toch kunnen afvallen . FEITEN Er is geen bewijs dat aardappelen, wanneer ze op een gezonde manier worden bereid, gewichtsverlies belemmeren. Sterker nog, een onderzoek gepubliceerd in het Journal of the American College of Nutrition toont aan dat mensen aardappelen kunnen eten en toch kunnen afvallen 1 .
Kort samengevat: het belangrijkste is dat je vooral voor veel afwisseling zorgt op je bord en vooral: onthoud dat een klassieke patat niét slecht is voor je gezondheid. Elke dag een aardappel kan op zich geen kwaad, maar variatie is hier de sleutel tot succes: afwisselen met andere koolhydraten dus.
Vergeleken met eenzelfde portie gekookte aardappelen leveren gekookte deegwaren en rijst meer calorieën, minder kalium en geen vitamine C. Vervang aardappelen daarom niet elke dag door een graanproduct en voorzie bij vervanging altijd een vitamine C-rijke bron in je voeding zoals een extra portie groenten of fruit.
Eet aardappelen gekookt of gebakken, vermijd gefrituurde aardappelen en chips. Neem aardappelen meerdere keren per week op in uw maaltijden. Ongeveer 100 g aardappelen per dag (gemiddeld) is voldoende bij een plantaardig en gevarieerd dieet.
Hoewel je vezels en koolhydraten kunt binnenkrijgen door aardappelen te eten, adviseren experts om ze met mate te eten als je wilt afvallen en een plattere buik wilt . "De zetmeelrijke groenten die je moet vermijden als je een platte buik wilt, zijn witte aardappelen," zegt Mitri.
Aardappelen bevatten koolhydraten, vooral in de vorm van zetmeel. Ook leveren aardappelen vezels, vooral in de schil. Aardappelen bevatten vitamine C en vitamine B6, en in kleinere hoeveelheden ook andere B-vitamines. Daarnaast zit er in aardappelen kalium en in kleinere hoeveelheden ook calcium en fosfor.
Voor wie wil afvallen, adviseren we wat minder brood, aardappelen, rijst en pasta (vrouwen 200 gram per dag en mannen 250 gram) en iets minder noten (vrouwen 15 gram per dag en mannen 25-30 gram). Deze aanbevolen hoeveelheden zijn een richtlijn.
FEIT: AARDAPPELEN BEVATTEN MINDER CALORIEËN DAN RIJST OF PASTA . EN ze zorgen ervoor dat je je langer vol voelt dan rijst of pasta, vanwege de manier waarop ze door je lichaam worden verwerkt.
Volkoren pasta bevat meer fosfor, magnesium, ijzer, zink en vitamine B1 terwijl aardappelen dan weer meer kalium, vit B2, B6 en vitamine C bevat. Er zijn dus voordelen voor het eten van aardappelen, maar ook voor het eten van volkoren pasta.
Brood en aardappelen zijn geen calorie-rijke voedingsmiddelen. 100 gr bruin brood (ongeveer 3 middelgrote sneden) is ongeveer 240 kcal of 1 snede brood is ongeveer 80 kcal. 100 gr gekookte aardappelen (ongeveer 2 middelgrote aardappelen) is 76 kcal.
Gebakken en gefrituurde aardappelen bevatten meer calorieën dan gekookte en vaak zijn de gebruikte vetten om te bakken zelf ook al ongezond. Bij het bakken of frituren van zetmeelrijke producten zoals aardappelen ontstaat er tijdens het verhitten acrylamide.
Hoeveel aardappelen per persoon? Voedingsspecialisten raden aan dagelijks 3 tot 5 stuks gekookte aardappelen (150-250 gram) te eten. Ter variatie kunnen aardappelen worden vervangen door rijst, deegwaren of couscous.
De aardappel is hoog in koolhydraten en past daarom niet in een koolhydraatarm dieet. Een portie van 200 gram aardappelen bevat al snel 35 tot 40 gram koolhydraten.
Aardappelen bevatten veel vezels en dat is goed voor je darmen. Maar aardappelen kunnen daarnaast ook prebiotica bevatten. Dat komt door de suikers, oftewel de koolhydraten en het zetmeel in aardappelen. Vaak wordt dit zetmeel gezien als een nadeel, maar er zitten juist ook hele gezonde voordelen aan.
De organisatie wijst erop dat de puree van Maggi ongezonde toevoegingen bevat zoals zout, vet, suikers en diverse toevoegingen. "Aardappelpuree uit een pakje heeft dus een minder gezonde samenstelling dan verse aardappelen."
Aardappels bevatten gemiddeld 40 mg solanine per kg. Na het eten van meer dan 5 kilo aardappels in één keer kun je dus ziekteverschijnselen verwachten. Maar ook zonder solanine heb je dan al wel buikpijn. Groene delen van de aardappel en aangetaste aardappels bevatten soms veel méér solanine.
Het aardappeldieet kan effectief zijn voor gewichtsverlies op de korte termijn, maar het is geen oplossing voor de lange termijn . Aardappelen zijn voedzaam, maar bevatten niet alle voedingsstoffen die u nodig hebt voor een optimale gezondheid. Bovendien is aangetoond dat zeer caloriearme diëten het metabolisme vertragen en de spiermassa verminderen.
Stop met het eten van snelle suikers
Zoals koek, snoep, chocolade, maar ook witbrood, witte pasta en patat.Vergeet ook frisdranken en vruchtensappen niet. De suikers in dit soort producten geven je snel energie, maar niet een langdurig vol gevoel. Daardoor krijg je snel weer honger.
Wat is de snelste manier om buikvet in een week te verliezen? Elke dag cardio- en buikspieroefeningen doen, in combinatie met een gezond dieet (dat weinig calorieën, vetten en suikers bevat) is een efficiënte strategie om snel buikvet te verliezen.
Maar hoeveel gram aardappelen kun je het beste eten per persoon als je wilt afvallen? Het kan dan geen kwaad om je portie te verlagen naar zo'n 200 gram per persoon. Zo krijg je alsnog een gezonde portie binnen, maar wel iets minder dan normaal gesproken.
Dit extreme eetplan richt zich op het eten van alleen gekookte aardappelen voor snel gewichtsverlies . U kunt bijvoorbeeld tot wel een pond (0,45 kg) per dag verliezen na het volgen van het aardappeldieet gedurende drie tot vijf dagen. Langetermijnversies van het aardappeldieet hebben echter mogelijk geen significante gezondheidsvoordelen.
Gekookte en gepureerde aardappelen: Rauw, 120 g tot 170 g . Gepofte en gebakken aardappelen: Rauw, 200 g tot 280 g.