In alle verbrande en verkoolde voeding – dus niet alleen vlees en niet alleen van de barbecue!- worden kankerverwekkende stoffen gevonden, die het risico op met name darmkanker kunnen verhogen1. Daarom is het goed om zo veel mogelijk verbrand en verkoold eten te vermijden.
In vlees, vis, gevogelte en andere eiwitrijke producten zitten eiwitten die bij het bereiden op hoge temperaturen (400 0C of hoger) kunnen veranderen in kankerverwekkende stoffen. Deze stoffen heten heterocyclische amines (HCA's). Er zijn aanwijzingen dat HCA's op lange termijn de kans op darmkanker vergroten.
Uit onderzoek is gebleken dat aangebrand eten kankerverwekkende stoffen bevat. Deze stoffen kunnen ontstaan wanneer eten voor een langere tijd op een hoge temperatuur wordt verhit en donker kleurt, bijvoorbeeld tijdens het bakken of grillen.
Verbrand of te donker gebakken eten
Bij het verkeerd bereiden van je eten kunnen stoffen ontstaan die je ziek kunnen maken. Denk aan zwart gebakken vlees op de barbecue of te donker gebakken tosti's. De stoffen die hierbij vrijkomen, zoals PAK's en acrylamide, kunnen kankerverwekkend zijn.
Door het roosteren van vlees, groente of vis ontstaan chemische verbindingen die, ondanks dat ze een extra smaak geven, schadelijk zijn voor de gezondheid. Dit zijn de zogenaamde PAKs, ofwel polycyclische aromatische koolwaterstoffen. PAK's ontstaan als organisch materiaal verbrandt bij hoge temperaturen.
Het grote verschil tussen houtskool of briketten is dat briketten langer op temperatuur blijven en blijven gloeien en dus geschikter zijn voor gerechten die voor langere tijd op de plaat moeten liggen. Ga je bijvoorbeeld een grote T-bonesteak grillen of wil je pulled pork maken, dan heb je briketten nodig.
“Bij te veel eten, zéker als de maaltijd uit veel vet bestaat, kan voedsel en maagsap terugvloeien naar de slokdarm. Dat kan zuurbranden veroorzaken, een nare en pijnlijke sensatie. Verder wordt de darmpassage traag, met een verstopping als gevolg.
PAK's zijn een groep organische stoffen die ontstaan door onvolledige verbranding. Ze worden bijvoorbeeld gevormd bij het aanbranden van eten (barbecuen), het stoken van houtkachels en open haarden en ze zitten in sigarettenrook. PAK's komen voornamelijk in het lichaam door voeding en inademing.
Als het voedsel dat we hebben teruggevonden nog geen sterke verbrande smaak heeft we kunnen het redden. Om dit te corrigeren, kunt u een in grote stukken gesneden aardappel toevoegen zodat deze kookt en alle smaak opsnuiven. Als het gaar is, verwijder het.
Carcinogeniciteit: Zwarte koolstof is door het International Agency for Research on Cancer (IARC) ingedeeld als een stof uit Groep 2B (mogelijk kankerverwekkend voor de mens).
Soep of jus
Mocht de soep nog verbrand smaken, dan kun je altijd wat honing of suiker toevoegen. Deze zoete toevoegingen verdringen de bittere brandsmaak en laten je soepje weer lekker smaken.
Het belangrijkste toxicologische effect van PAK's is kanker. Bij hoge concentraties kunnen PAK's ook negatieve effecten op de huid hebben en oog- en slijmvliesirritaties veroorzaken.
Bij bodemvervuiling gaat het meestal om vluchtige aromatische koolwaterstoffen (PAK's), vluchtige gechloreerde koolwaterstoffen, olie, zware metalen, dioxinen, asbest, bestrijdingsmiddelen of bepaalde anorganische verbindingen, zoals cyaniden.
Verontreinigende stoffen zijn stoffen of stofmengsels die worden aangetroffen in het milieu en nadelige gevolgen kunnen hebben voor mensen, dieren, planten of andere organismen en voor ecosystemen als geheel. De schade kan ontstaan doordat deze stoffen worden opgenomen door organismen of geloosd op het ecosysteem.
Antwoord: mythe!
Je maag kan niet fysiek krimpen. Ze blijft even groot wanneer ze leeg is, ongeacht wat je ervoor hebt gegeten. En zodra je weer normaal begint te eten en drinken, dan zet ze weer uit.
De bouw en ligging van de maag
De maag is een rekbaar orgaan dat boven in de buikholte ligt, links van het midden en vlak onder het middenrif. Als de maag leeg is, is hij helemaal plat. Als u net gegeten hebt, is de maag ongeveer 30 centimeter lang.
Bij gebruik van briketten is het lastiger de temperatuur onder controle te houden en kan de EGG verstopt raken.
EGG aansteken
Gebruik het liefst houtskool dat bestaat uit grote stukken, bijvoorbeeld onze Premium Lump Charcoal. Gebruik nooit briketten, hout of andere materialen.
Er is maar één brandstof voor de Big Green Egg. En dat is kwalitatief goede houtskool. Mag uiteraard van het merk zelf zijn, maar er zijn ook vele alternatieve merken die goede Premium Charcoal leveren. Briketten zijn uit de boze!!
Barbecueën staat voor zomers genieten, maar heeft helaas ook een keerzijde. Tijdens het barbecueën ontstaan schadelijke stoffen, namelijk fijn stof, maar ook PAK's (polycyclische aromatische koolwaterstoffen), die kankerverwekkend zijn.
Vlees bereiden op de barbecue is mager, omdat er geen vet of olie aan te pas komt. Maar pas op dat je vlees niet zwart van de barbecue komt omdat je even niet oplet, want die verbrande stukjes zijn ronduit ongezond. Kies voor vleessoorten als varkenshaas, biefstuk en entrecote.
In één woord: ja. In alle verbrande en verkoolde voeding – dus niet alleen vlees en niet alleen van de barbecue!- worden kankerverwekkende stoffen gevonden, die het risico op met name darmkanker kunnen verhogen1. Daarom is het goed om zo veel mogelijk verbrand en verkoold eten te vermijden.