Volgens de Europese unie is chocolade een overkoepelend begrip voor producten gemaakt van cacao(half)fabrikaten en suiker, die ten minste 35% cacaobestanddelen moet bevatten, waarvan ten minste 18% cacaoboter en 14% droge cacaomassa. Voor gewone pure chocolade ligt dit hoger, nl minimum 50%.
Wil je écht gezonde chocolade eten? Kies dan voor een reep met meer dan 70% cacao. De beste antioxidanten krijg je namelijk binnen vanaf 85 procent, maar als dat te bitter voor je is, zijn 60 en 70 procent een prima alternatief.
Donkere chocolade ( 70% cacao ) beïnvloedt de genexpressie bij mensen: cacao reguleert de cellulaire immuunreactie, neurale signalering en sensorische perceptie [Abstract].
Cacaopercentage in pure chocolade
Wanneer mag je pure chocolade daadwerkelijk 'pure chocolade' noemen? Pure chocolade moet voor minstens 35 procent uit cacao bestaan. Pure chocolade met een cacaopercentage van 35% valt nog in de categorie 'zoet', er bestaat namelijk ook pure chocolade met zelfs 85% of 99% cacao.
De gezondste donkere chocolade heeft een cacaogehalte van 85 procent of meer. Dit hoge cacaogehalte betekent dat de chocolade rijk is aan antioxidanten, die talrijke gezondheidsvoordelen hebben.
Cacao wordt gezien als superfood. Superfoods zijn rauwe, onbewerkte voedingsmiddelen met een pure, natuurlijke smaak en bevatten vele goede eigenschappen. Rauwe cacao is dan ook erg gezond.Het bevat vele vitamines en mineralen en kan heilzame effecten hebben voor je gezondheid.
Als je 10 tot 25 gram pure chocolade per dag eet, ben je al gezond bezig. Het is aan te raden om niet meer dan 100 gram pure chocolade per dag te eten en maximaal 200 gram per week.
De meeste voedingsdeskundigen raden aan om te mikken op repen met 60 procent cacao of meer om de meeste gezondheidsvoordelen te behalen. Taub-Dix merkt wel op dat het belangrijk is om etiketten zorgvuldig te lezen, omdat sommige pure chocolade melkbestanddelen kan bevatten, in welk geval het wordt geëtiketteerd als "pure chocolade met melk".
Fu Wan #1 Ping Tung 62% - bekroond als beste pure chocolade ter wereld.
De gezondste pure chocolade bevat een cacaopercentage van 70% of hoger , wat meer antioxidanten en gezondheidsvoordelen oplevert.
Bijvoorbeeld, pure chocolade met 70 tot 85 procent cacao bevat 7 g suiker en 3 g vezels per oz, volgens de USDA. Aan de andere kant bevat chocolade met 45 tot 59 procent cacao — ook wel pure chocolade genoemd — 14 g suiker en 2 g vezels per oz, volgens de USDA.
Na het verwijderen van de nibs wordt de cacaoboon vermalen tot cacaopoeder dat wordt gebruikt bij het bakken of drinken. Pure chocolade bevat 50-90% cacaobestanddelen , cacaoboter en suiker, terwijl melkchocolade ergens tussen de 10-50% cacaobestanddelen, cacaoboter, melk in een of andere vorm en suiker bevat.
Nee, pure chocolade is geen gezond voedingsmiddel. Het bevat namelijk te weinig voedingsstoffen om een bijdrage te leveren aan je gezondheid. Daarnaast is het een voedingsmiddel met een hoge energiedichtheid, veel suikers en vet. Gelukkig betekent dit niet dat je het nooit mag eten.
Rauwe chocolade is gezonder, dat stofje flavonoïde is hier beter behouden door een andere bereiding. Wat betreft de verzadigde vetten, dit zit dus wel meer in pure chocolade. Dit komt door de cacaoboter. En hoe puurder de chocolade, des te minder suikers het bevat.
Er zijn inderdaad onderzoeken die aantonen dat het eten van pure chocolade gunstige gevolgen heeft voor de spijsvertering. Zo zou de ontlasting een vastere consistentie krijgen en zou de passagetijd in de darm vertragen.
Teveel chocolade eten kan er wel voor zorgen dat je overgewicht krijgt. Dit vergroot de kans op het krijgen van hart-, en vaatziekten en diabetes. Door het eten van teveel chocolade krijg je teveel vetten en suikers binnen. Dit verhoogt je BMI, maar ook je cholesterolgehalte.
Het houdt je hart gezond
Op de voorkant van pure chocolade staat meestal het cacaopercentage vermeld, dat het gehalte antioxidanten flavonoïden aangeeft. Dagelijks een portie van nog geen 10 gram chocolade met minstens 70 procent cacao kan de gezondheid van je hart bevorderen, ontdekten Portugese onderzoekers.
Pure chocolade zonder toegevoegde zoetstof staat bekend als bittere chocolade, ongezoete chocolade, pure chocolade of 100% chocolade . Pure chocolade heeft een hoger cacaopercentage dan witte chocolade, melkchocolade en halfzoete chocolade.
Conclusie: chocolade helpt niet bij afvallen en is lang niet altijd gezond. Cacaopoeder, rauwe chocolade en pure chocolade hebben een gunstig effect op de bloedvaten door het hoge gehalte aan antioxidanten. Echter, bevat het ook veel verzadigd vet, waardoor het risico op hart- en vaatziekten juist verhoogt.
Pure chocolade zou goed zijn voor de gezondheid. Er zou een gunstig effect zijn op hart- en bloedvaten. Hoewel uit sommige onderzoeken blijkt dat er inderdaad een klein positief effect is, kun je toch beter niet te veel eten van chocolade. Chocolade bevat namelijk ook veel verzadigd vet en calorieën.
Uit onderzoek blijkt steeds weer dat pure chocolade veel gezondheidsvoordelen heeft. Zo verlaagt het de kans op hartziekten en diabetes, voorkomt het bloedstolsels, verbetert het geheugen, verlaagt het cholesterolgehalte en voorkomt het zelfs bepaalde vormen van kanker.
Pure chocolade is niet alleen een genot voor de smaakpapillen, maar is ook een krachtpatser van gezondheidsvoordelen. Rijk aan antioxidanten, zoals flavonolen, helpt pure chocolade stress te bestrijden en verbetert de gezondheid van het hart door de bloedstroom te verbeteren en de bloeddruk te verlagen .
Volgens gezondheidsexperts is het consumeren van ongeveer 30-60 gram pure chocolade per dag een gezonde hoeveelheid voor de meeste mensen. Dat zijn ongeveer twee tot vier kleine vierkantjes van je favoriete chocoladereep.
Kleine hoeveelheden pure chocolade (ruim 6 gram of 30 kilocalorieën per dag) verlagen de bloeddruk, zonder dat ze leiden tot gewichtstoename. Dat melden Dirk Taubert c.s. van het universiteitsziekenhuis in Keulen in JAMA van 4 juli. Deze onderzoekers voerden een gerandomiseerde, gecontroleerde trial uit.
Droste gebruikt pure (niet verhitte) cacaoboter. Droste mixt de ingrediënten voor de chocolade op véél lagere temperaturen dan de meeste andere grote chocolademakers.