Oorzaak. Bij een temperatuur tussen de 37,5°C en 38,0°C spreken we van verhoging, daarboven noemen we het koorts. Koorts kan in verschillende mate aanwezig zijn: tot 38,5°C spreken we van lichte koorts, tot 39,0°C van matige koorts, tot 39,5°C van hoge koorts en bij 40°C of hoger van hevige koorts.
Een normale lichaamstemperatuur schommelt tussen de 36,5 en 37,5 graden.
U heeft koorts als de temperatuur van uw lichaam 38 graden of hoger is.
Hiervoor is geen vaste periode aan te geven maar meestal duurt de koortsperiode een paar dagen. Koorts kan gepaard gaan met griep, dan houdt deze aan tot je jezelf beter gaat voelen, meestal is dat na 5-7 dagen. Wanneer koorts afwisselend opkomt en weer verdwijnt is het verstandig je (huis)arts te raadplegen.
Paracetamol werkt pijnstillend en koortsverlagend. Paracetamol is bij koorts het veiligste middel om te gebruiken. Coffeïne wordt soms toegevoegd aan paracetamol vanwege zijn opwekkende effect. Propyfenazon werkt net als paracetamol pijnstillend en koortsverlagend.
Je hebt koorts als je lichaamstemperatuur 38 graden Celsius of hoger is. Vaak krijg je bij koorts gloeiende wangen, een warm voorhoofd en ga je zweten.Je kunt het ook koud krijgen of koude rillingen voelen. Andere symptomen van koorts zijn hoofdpijn, spierpijn, vermoeidheid, verminderde eetlust en misselijkheid.
Behandeling met paracetamol is aangetoond niet-effectief bij de preventie van koortsconvulsies. Er zijn aanwijzingen dat koortsremming door paracetamol nadelig is voor de immuunrespons. Bij paracetamolgebruik bestaat een risico op geringe bijwerkingen en hepatotoxiciteit.
Verschijnselen. Kinderen krijgen eerder koorts dan volwassenen. Bij koorts kan de temperatuur variëren gedurende de dag. Koorts is 's avonds het hoogst.
Koorts duidt meestal op een infectie maar kan ook optreden bij beroertes, verscheidene kinderziekten of na een vaccinatie. Het lichaam zal zelden een temperatuur aannemen boven 40,5 °C.
Bij een temperatuur tussen de 37,5°C en 38,0°C spreken we van verhoging, daarboven noemen we het koorts. Koorts kan in verschillende mate aanwezig zijn: tot 38,5°C spreken we van lichte koorts, tot 39,0°C van matige koorts, tot 39,5°C van hoge koorts en bij 40°C of hoger van hevige koorts.
De gemiddelde verlaging ten opzichte van baseline temperatuur met een hoge dosis paracetamol was 0,3 graden C (95% BI 0 graden C tot 0,6 ° C) hoger dan die bij de met placebo behandelde patiënten. De behandeling met lage dosis paracetamol heeft niet geleid tot een lagere lichaamstemperatuur.
Als je een hogere lichaamstemperatuur dan 37,5 graden hebt, wordt er ook wel eens gezegd dat je verhoging hebt. Je kunt dan ook al wat symptomen van koorts hebben. Je kunt echter pas echt van koorts spreken als je temperatuur boven de 38 graden komt. Verhoging is dus eigenlijk een lichte vorm van koorts.
Koorts verloopt meestal in drie fases: de koude, de warme en de transpiratie fase.
Hoe lang? De koorts kan enkele dagen duren. Hoe lang de koorts duurt zegt op zich weinig over de ernst van de ziekte.
Geef paracetamol (volgens de bijsluiter), als de koorts hoger is dan 38,5 °C. Neem in de volgende gevallen contact op met de huisarts of spoedpost: Het gaat om een baby van tussen 1 en 3 maanden oud en de lichaamstemperatuur is hoger dan 38,5 °C. De koorts houdt langer dan drie dagen aan.
In het kort: Koortsaanvallen zijn plotselingen stijgingen van je koorts, dit gaat vaak samen met een gevoel van algemene malaise. Sommige aandoeningen staan er bekend om dat ze koortsaanvallen veroorzaken. Koorts is vaak een reactie op virussen of bacteriën die je lichaam zijn binnengedrongen.
Koude rillingen zonder koorts komen minder vaak voor bij griep maar het zou wel kunnen dat je geen koorts hebt. Andere symptomen die vaak voorkomen bij griep zijn: koorts, hoofdpijn, spierpijn, keelpijn en hoest. Daarnaast voelen mensen die griep hebben zich vaak zeer moe.
Mag je douchen met koorts? Douchen is toegstaan bij koorts, maar neem geen koud bad of een koude douche. Je lichaam zal dan juist harder gaan proberen om je lichaamstemperatuur hoog te houden. Een koud bad of een koude douche werken dan averechts.
Je lichaam is nog niet op de temperatuur waar het wil zijn, en dus voel je kou. Wanneer je lichaam eenmaal is opgewarmd, dan wil het lichaam zijn warmte weer kwijt.
Koorts hoeft op zich niet behandeld te worden wanneer je er niet al te veel last van hebt. Wanneer koorts gepaard gaat met hinderlijke symptomen zoals hoofdpijn, koude rillingen of spierpijn, kan je best paracetamol nemen. Dit verlaagt de temperatuur en verbetert ook andere symptomen. Een alternatief is ibuprofen.
Koorts komt niet alleen voor bij infecties, maar kan ook optreden bij weefselbeschadiging, trombose en embolie, auto-immuunziekten en maligniteiten. Bij enkele dagen bestaande koorts zonder andere verschijnselen dient urine onderzocht te worden op een infectie.
Door een verhoogde lichaamstemperatuur versnelt het metabolisme en kan er een sneller herstel optreden van aangetaste cellen of weefsels. Koorts versnelt het hartritme en daarmee de bloedsomloop, waardoor de cellen van het immuunsysteem sneller aangevoerd worden.