Steeds meer winkels zijn open tijdens feestdagen. Als medewerker kun jij daarmee te maken krijgen. Met Eerste en Tweede Kerstdag waren bijvoorbeeld een aantal winkels open.
Kerst toeslag
De wet zegt ook niets over mogelijke toeslagen op het loon voor werknemers die tijdens feestdagen wel moeten werken. Je hoeft je werknemers dus niet meer dan hun gewone loon te betalen, behalve als je gebonden bent aan een cao.
Als je werkt tijdens een officiële feestdag (of feestavond, zoals Kerstavond en oudejaarsavond) krijg je in alle zorg cao's een riante onregelmatigheidstoeslag (ORT).
Feestdagen en loon
Er is geen wettelijke bepaling dat officiële feestdagen vrije dagen zijn. Er is evenmin een wettelijke bepaling over extra loonbetaling bij werken op feestdagen. Wel kan de cao een toeslag voorschrijven.
De compensatieregeling geldt voor de erkende officiële feestdagen. In de horeca zijn dit: Nieuwjaarsdag, Eerste en Tweede Paasdag, Hemelvaartsdag, Eerste en Tweede Pinksterdag, Koningsdag en Eerste en Tweede Kerstdag.
In Nederland is wettelijk niets geregeld over een hogere betaling wanneer je werkt op een feestdag. Maar vaak zijn er wel afspraken met je baas over extra loon voor werken op zo'n dag. Helaas is niet elke feestdag een officiële feestdag in Nederland.
Uitspraak sociale commissie: 300%
Sommige werkgevers zijn het niet eens met de manier waarop de vakbonden de cao uitleggen. Wij, en vakbonden CNV en de Unie, vinden dat het betekent dat je tot 300% uitbetaald kan krijgen als je op een feestdag werkt, waarop je normaal ook ingeroosterd zou zijn.
Of je werknemers wel of niet een toeslag moet geven als zij op feestdagen werken staat niet vastgelegd in de wet. Wel kan een CAO voorschrijven wat gebruikelijk is. In sommige CAO's staat dat werknemers recht hebben op 200 procent loon of een toeslag van 50 procent van het loon als zij werken op een officiële feestdag.
Je toeslag ligt meestal rond de 100%. Maar er zijn ook cao's waarin staat dat je 150% moet krijgen als je werkt tijdens de kerst. We zien helaas ook soms dat werknemers in bedrijven zonder cao alleen maar hun normale loon krijgen. Dus geen eurocent toeslag.
Vakantiedagen en andere vrije dagen
De wettelijke regeling van betaalde vakantiedagen is bedoeld voor een gezonde balans tussen arbeid en ontspanning, tussen werk en privé. Daarnaast zijn er andere vormen van verlof. Het Juridisch Centrum bespreekt de meest voorkomende verlofregelingen.
Werk je op een feestdag, krijg je hier geen extra loon of premie voor, tenzij die voorzien is in de cao of de arbeidsovereenkomst. Klop je overuren, krijg je wel een toeslag van 100%, net zoals voor het verrichten van prestaties op een zondag.
Feestdag: geen recht op vrije dag
Er is geen wet die heeft vastgelegd dat bepaalde feestdagen vrije dagen zijn voor werknemers. Er is dus geen wettelijk recht op een vrije dag op een bepaalde feestdag. In uw cao of arbeidsovereenkomst staat of u vrij bent op feestdagen.
Als je moet werken op een feestdag, hoeft werkgever je geen extra salaris te betalen. In sommige cao's of arbeidsovereenkomsten staat dat je recht hebt op bijvoorbeeld 200% loon of een toeslag van 50% van het loon als je werkt op een officiële feestdag.
Als je in de nacht werkt krijg je een extra toeslag, de nacht wordt bij Albert Heijn gezien tussen 22:00 uur en 06:00 uur. Mocht je tussen deze uren werken, krijg je 50% extra. Mocht je op de zondagen in de nacht werken gaat alles x2, dus verdien je ook 100% extra nachttoeslag.
Geen wettelijke regels extra loon voor werk op zondag
Er bestaan geen wettelijke regels voor extra betaling als u werkt op zondag. Uw werkgever hoeft u dus niet meer te betalen dan uw normale loon. Ook hoeft hij u geen extra vrije uren te geven voor werk op zondag.
Koningsdag en loontoeslag
Je werknemers krijgen dan naast hun gewone loon 100% extra uurloon per gewerkt uur + daarbovenop nog eens een toeslag van 100% voor werken op zon- en feestdagen. Opgeteld is de loonbetaling dus 300%.
De erkende feestdagen zijn: Nieuwjaarsdag, Eerste en Tweede Paasdag, Koningsdag, Bevrijdingsdag in lustrumjaren, Hemelvaartsdag, Eerste en Tweede Pinksterdag en Eerste en Tweede Kerstdag. Voor het werken op een feestdag tussen 02.00 uur en 02.00 de volgende dag ontvang je een vergoeding.
Bevrijdingsdag is om de vijf jaar een officiële vrije dag. Dat is zo geregeld in de CAO (Collectieve Arbeids Overeenkomst). De laatste keer dat bevrijdingsdag een officiële feestdag was was in 2020. Of je dubbel betaald wordt, zul je in je cao moeten nazien.
Alle zon- en feestdagen 200% uitbetaald - 7 medewerkerszekerheden | Jumbo Stramproy.
Volgens de winkeltijdenwet is het verboden een winkel voor het publiek geopend te hebben tijdens wettelijke feestdagen. Daaronder vallen 24 december na 19 uur (Kerstavond), Eerste Kerstdag (25 december), Tweede Kerstdag (26 december) en Nieuwjaarsdag (1 januari).
Bevrijdingsdag, donderdag 5 mei 2022
Bevrijdingsdag is een nationale feestdag, maar dat betekent niet dat er automatisch sprake is van een verplichte vrije dag. Dat is namelijk afhankelijk van wat er in de cao is afgesproken.
Als je bij de Jumbo moet werken op de zondag krijg je 200% uitbetaald. Dit is zo geregeld in je arbeidsovereenkomst met de Jumbo.
Als met u is overeengekomen dat u op zaterdag werkt, ontvangt u voor elk op die dag gewerkt uur een toeslag van 25% van het uurloon.