In 2024 vallen de wettelijke feestdagen in Nederland op de volgende data: Nieuwjaarsdag: 1 januari (maandag) Goede Vrijdag: 29 maart (vrijdag) Pasen: 31 maart en 1 april (zondag en maandag)
Nederland kent elf nationaal erkende feestdagen. Deze nationale feestdagen zijn geen verplichte vrije dagen. Deze feestdagen bestaan uit 3 'algemene' dagen zoals Nieuwjaarsdag, Koningsdag en Bevrijdingsdag.
Algemeen erkende feestdagen zijn Nieuwjaarsdag, Eerste en Tweede Paasdag, Hemelvaartsdag, Eerste en Tweede Pinksterdag, Eerste en Tweede Kerstdag. Ook Goede Vrijdag is een door de Rijksoverheid erkende feestdag, maar heeft in de praktijk steeds minder die status.
In veel collectieve arbeidsovereenkomsten is een hoger aantal vakantiedagen vastgelegd, gemiddeld 25 per jaar. Duitse werknemers en hun organisaties blijken goede onderhandelaars: hoewel het wettelijke minimum vrije dagen daar net als hier op 20 ligt, hebben ze gemiddeld 30 vakantiedagen.
Dat ligt aan de afspraken met je werkgever. In veel gevallen krijg je op nieuwjaarsdag een toeslag.Als je in de supermarkt of in een winkel werkt, krijg je een toeslagpercentage van 100%.Dit betekent dus dat je dubbel betaald krijgt.
In de cao of arbeidsovereenkomst kunnen afspraken staan over deze extra vakantiedagen. Gemiddeld heeft een werknemer in Nederland een totaal van 25 vakantiedagen. De vakantiedagen bouw je op naar evenredigheid van het verstreken deel van het jaar.
Ik ben werknemer
Werkt u in loondienst bij een bedrijf?Dan bent u waarschijnlijk vrij op Koningsdag en krijgt u die dag gewoon doorbetaald. Dit is in ieder geval zo bij de meeste bedrijven.
Naast je jaarlijkse vakantie heb je recht op volgende wettelijke en decretale feestdagen: Nieuwjaarsdag (1 januari) Paasmaandag (variabel) Feest van de Arbeid (1 mei)
Het advies voor 2024 is om dat in de week erna te doen: van 6 tot en met 12 mei 2024. Hoe valt Kerst in 2024? Eerste Kerstdag is op woensdag 25 december 2024 en Tweede Kerstdag is op donderdag 26 december 2024.
Hemelvaartsdag is een officiële feestdag in Nederland. Veel bedrijven, overheidsinstanties en onderwijsinstellingen geven hun werknemers vrij op deze dag. Maar er is geen wettelijke verplichting om jouw personeel vrij te geven.
"Door de reformatie hebben wij minder kerkelijke feestdagen dan andere landen. Alleen de dagen die door alle christenen gevierd worden, blijven over. Daarnaast is Nederland minder nationalistisch dan andere landen, waardoor er ook niet echt een grote feestdag is waarop de Nederlandse natiestaat gevierd wordt."
Werknemers krijgen een wettelijk aantal vakantiedagen per jaar. In uren is dit 4 keer het aantal uren dat u per week werkt.
Is 5 mei dit jaar een vrije dag? Alleen op 5 mei 2025 is Bevrijdingsdag een officiële vrije dag. In de meeste cao's is afgesproken dat 5 mei alleen geldt als een betaalde vrije dag in lustrumjaren, dus elke vijf jaar. Dat was het in 2020 en de volgende pas weer in 2025.
In Nederland is wettelijk niets geregeld over een hogere betaling wanneer je werkt op een feestdag.
Geen wettelijke regels extra loon voor werk op zondag.
Erkende cao horeca feestdagen zijn: nieuwjaarsdag, eerste en tweede paasdag, Hemelvaartdag, eerst en tweede pinksterdag, Koningsdag, eerst en tweede kerstdag.
U hebt in Duitsland een wettelijk recht op 24 vakantiedagen. Hierbij wordt uitgegaan van een 6-daagse werkweek, wat inhoudt dat u over een vol jaar recht hebt op 4 weken aan vakantiedagen. Werkt u 5 dagen per week, dan hebt u recht op 20 vakantiedagen.
Sacramentsdag. De reden dat veel Duitsers erop uit trekken: Fronleichnam, ofwel Sacramentsdag. Vanwege deze katholieke feestdag zijn de winkels dicht in acht deelstaten van de bondsrepubliek. De deuren van bedrijven en scholen blijven meestal eveneens gesloten en dus hebben veel Duitsers een lang weekend voor de boeg.
Voor Duitsers betekent zondag ook wel sunday-funday. Op deze dag zijn de meeste winkels dicht met uitzondering van winkels bij tankstations en treinstations. Vroeger was dit een religieuze regel op de Dag van de Heer. Het werd gezien als de dag van de rust waarop helemaal niemand mocht werken.