1 opscheplepel (70 gram) spinazie, gekookt bevat: Wil je een andere hoeveelheid of eenheid kiezen?
Het consumeren van 250 gram groente staat gelijk aan ongeveer 5 opscheplepels. Voor sommigen is dit niet weggelegd en is het aan te raden om dit te verspreiden over de hele dag.
Het voedingscentrum adviseert volwassenen en kinderen vanaf 14 jaar om dagelijks 250 gram groenten (5 opscheplepels) te eten. Voor kleine kinderen is dit iets minder, namelijk 50-100 gram (1-2 opscheplepels) groente per dag voor kinderen van 1-3 jaar.
200 gram groente is ongeveer 4 opscheplepels gekookte groenten bij je avondeten. 1 opscheplepel groente is namelijk ongeveer 50 gram. Voor rauwkost, zoals sla, komkommer en tomaat, kun je ervan uitgaan dat 1 schaaltje ongeveer 50 gram is.
Voor de 250 gram tellen de groente zoals je het eet, dus bijvoorbeeld rauw of gekookt. En voor fruit dat je nog schilt of pelt, tel je de schil niet mee voor die 200 gram. Hieronder zie je wat voorbeelden hoe dit er op een dag uit kan zien.
1 opscheplepel (50 gram) kip-kerriesalade bevat:
Wil je een andere hoeveelheid of eenheid kiezen?
Gemiddelde voor een avondmaaltijd
De maaltijd bestaat uit minimaal 150 gram groenten, 100-150 gram koolhydraat componenten (oftewel aardappelen, pasta, rijst etc.) en 100 gram vlees of vis. Daarnaast kun je 60 gram saus rekenen voor avondeten.
Maatlepel. 1 theelepel (tl) is 5 ml. 1 eetlepel (el) is 15 ml.
1 eetlepel
Aardappelmeel is 10 gram.
1 theelepel (tl) is 5 ml. 1 eetlepel (el) is 15 ml.
op 350 tot 400 gram verse spinazie per persoon. In. onze Groente- en Fruitwijzer staat per fruit- en. groentesoort hoeveel je aan vers product moet kopen.
Er zitten 12 kilocalorieën in 1 opscheplepel (50 gram) sperziebonen.
1 opscheplepel (55 gram) bloemkool, gekookt bevat:
Wil je een andere hoeveelheid of eenheid kiezen?
Er zitten 83 kilocalorieën in 1 opscheplepel (100 gram) gekookte aardappelen.
1 stuk (125 gram) kipfilet, 100% bevat:
Wil je een andere hoeveelheid of eenheid kiezen?
Maar ook het slinken van bijvoorbeeld spinazie kan veel in gewicht schelen. Van spinazie moet je 2 keer zo veel bereiden (500 gram) om uiteindelijk 250 gram op je bord te krijgen!
Reken bij verse spinazie op ongeveer 400-500 gram per persoon. Dat lijkt veel, maar spinazie slinkt enorm (er blijft verdraaid weinig van over straks). Was de spinazie een paar keer en laat het even staan, zodat zand en vuil naar de boden kan zakken.
Vul de helft van je bord met groenten.Dit komt ongeveer overeen met 200 g groenten. Vul dit aan met een tas groentesoep (minstens 80 g groenten per 200 ml) of een portie rauwkost bij de lunch. Zo kom je makkelijk aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 300 g groenten per dag.
Hoeveel spinazie per persoon
Het Voedingscentrum geeft volwassenen dan ook het advies om minimaal 250 gram groente per dag te eten. Iglo hanteert een gemiddelde portie diepvries spinazie voor een volwassene van ca. 150 gram per persoon. Kinderen hebben over het algemeen minder nodig.
Het advies voor volwassenen is om minimaal 250 gram groente per dag te eten. Voor de 250 gram tellen de groente zoals je het eet, dus bijvoorbeeld rauw of gekookt. Kijk ook hoeveel ongekookte groente je nodig hebt voor 250 gram klaargemaakte groente.
Een portie groente of fruit komt binnen dit concept overeen met 80 tot 100 g eetbaar gedeelte of simpelweg voorgesteld, met een vuist of 2 tot 3 eetlepels (bv. een kleine appel, 2 abrikozen, 6 aardbeien, 14 druiven, 20 kersen, een kleine tomaat, 7 kerstomaatjes, een vijfde komkommer).