Hak de muurplaat in de muur en houdt hierbij rekening met de dikte van het tegelwerk. De muurplaat mag na montage tot enkele millimeters buiten de wand uitsteken. Monteer de muurplaat met pluggen in de muur.
De diepte van een muurplaat wordt bepaald bij het aanleggen van de leidingen in de muur. Maar omdat op voorhand niet altijd duidelijk is hoeveel stucwerk er nog op de muur moet worden aangebracht, en de dikte van de tegel ook anders kan zijn dan oorspronkelijk gedacht, kan het zo zijn dat de muurplaat te diep ligt.
Welke soort muurplaten je nodig hebt, is afhankelijk van het type kraan, maar ook van hoe de waterleiding loopt. Loopt de waterleiding buiten de muur loopt, dan gebruik je een opbouw muurplaat. In de meeste gevallen loopt een waterleiding in de muur en dan gebruik je een inbouw muurplaat.
De muurplaat vormt de overgang tussen de leiding en de inbouwkraan die aan de wand wordt bevestigd; zoals een douchekraan of (soms) een badkraan of keukenkraan. Bijna alle kranen die op de muur zitten worden aangesloten met door een schroefdraadverbinding.
Bij montage van een nieuwe muurplaat kies je het beste een 15 cm versie. Hak de muurplaat in de muur en houdt hierbij rekening met de dikte van het tegelwerk. De muurplaat mag na montage tot enkele millimeters buiten de wand uitsteken. Monteer de muurplaat met pluggen in de muur.
Een muurplaat is een balk die in de bouwkunde wordt gebruikt als verbinding tussen de muur en een hellend dak. Een muurplaat is een dragend deel van een constructie. De muurplaat wordt gebruikt om de krachten en belasting die wordt uitgeoefend op een dak door te geven op de muur of de vloer van het gebouw.
Wanneer je de buis in de grond wilt leggen, graaf je een geul van minimaal 30-35 cm diep. Maak daarbij de eventuele graszoden voorzichtig los van de grond zodat je ze goed terug kunt plaatsen. Wil je de waterleiding tegen vorst beschermen dan dien je de geul minimaal 80 cm diep te graven.
Kraan met wandmontage: stap voor stap
Als eerst monteer je de cartouchehuls en de rozet. Plaats de cartouchehuls op de cartouche, zodat deze vastklikt. Vervolgens breng je een beetje glijmiddel aan op de binnenrand van de afdekrozet. Nu kun je de rozet over de cartouchehuls tot aan de muur schuiven.
Monteer de S-koppeling (120 mm)
Plaats de S-koppelingen losjes op de leidingen uit de muur en schroef de kraan erop. Maak alles waterpas. Zet met viltstift een recht streepje op de tegel én op de koppeling, zodat de koppelingen bij het monteren op dezelfde plek zitten. Draai de koppelingen en kraan weer los.
Een S-koppeling wordt gebruikt bij het monteren van een douchekraan of badkraan. S-koppelingen maken namelijk de verbinding tussen de kraan en de muurplaat compleet. Aan beide kanten beschikt de koppeling over schroefdraden die worden uitgedrukt in een breuk wat een bepaalde maat aangeeft.
De hoogte die meestal voor een douchekraan wordt aangehouden, is 110 cm boven de douchevloer of douchebak. Op die hoogte is de kraan voor de gemiddelde mens gemakkelijk te bedienen.
1 - Schroef de S-koppelingen in de muur zodat ze ongeveer 42 mm uitsteken. 2 - Schroef de rozetten op de muur. 3 - Zorg dat de hartafstand tussen 150 mm is en check of ze waterpas zijn. Pas aan als het nodig is.
Om de s-koppelingen te plaatsen moet u eerst twee à drie slagen teflon tape met de klok mee om één uiteinde van beide s-koppelingen winden. U kunt ook loctite om de uiteinden winden. Draai de s-koppelingen vervolgens in de waterleidingen. Let op: Draai ze niet te vast.
Bij kranen wordt veelal gesproken over de hartafstand (ook wel Hart op Hart genoemd). De hartafstand wordt gemeten vanaf het midden van de warmwaterleiding tot het midden van de koudwaterleiding. Badkranen hebben een hartafstand van 15 cm. Voor douchekranen geldt dat de hartafstand 12 of 15 cm kan zijn.
De muur waarin u een inbouwkraan wilt aanbrengen, moet zo'n 7 tot 8 cm. diep zijn. Het verwerken van een inbouw kraan is eenvoudiger in gipswanden dan in bijvoorbeeld beton. Hou bij het installeren van een inbouwkraan rekening met de diepte van zowel het inbouwdeel als het opbouwdeel.
De lengte van de uitloop is vaak tussen de 20 en 40 centimeter. Dat wil ook zeggen dat de wastafel kraan zo geplaatst moet worden dat het water op een logische plaats in de wasbak valt. Er moet zo'n 10-15 cm aanwezig zijn tussen het einde van de uitloop en de wastafel rand.
Leg de leidingen in de muur in een mantelbuis, dat vangt uitzetting en krimp op en voorkomt eventuele schade aan tegel- of stucwerk. Bij het leidingwerk dat in het zicht blijft, zijn knelfittingen handig. Ook voor het bevestigen van de waterleiding wat tips.
Leg de kabel op de juiste diepte
Omdat een grondkabel aan de nodige weersomstandigheden wordt blootgesteld, moet deze kabel wel veilig zijn. Daarom mag u een grondkabel alleen maar zonder bescherming gebruiken wanneer deze op minimaal zestig centimeter onder de grond ligt.
Wanneer weet je nou of je klus het vereist om in 2 of 3 fasen te fresen? Daarvoor is een ezelsbruggetje bedacht: Neem de diamater van frees, deel deze door 2. De uitkomst van deze som is de maximale diepte per freessnede. Heb je dus een frees van 18mm breed, dan is de maximale sponning 9 mm, dus 18mm frees je in 2 x.
S-koppelingen zijn in de volgende maten te verkrijgen: 3/8″ X 1/2″ met een sprong tussen de 7.5 mm en 13 mm. 3/8″ X 3/4″ met een sprong tussen de 7.5 mm en 13 mm. 1/2″ X 3/4″ met een sprong tussen de 7.5 mm en 13 mm.
Voorbeeld 1/2 duims binnendraad vind je vaak bij muurplaten t.b.v. een normale kraan wasmachinekraan een gaskraan en een douchemengkraan. 3/4 duims binnendraad vind je bijv. t.b.v. badmengkraan.
Muurplaatankers worden gebruikt om houten balken, muurplaat, die bovenop muren van stenen gebouwen liggen als overgang naar het dak te verankeren.
Voor gas alleen is het verplicht teflon te gebruiken,voor de rest mag u zelf bepalen wat u gebruikt. Hennep dicht altijd beter af,als u het goed gebruikt.
Met Loctite 55 heeft Henkel een product op de markt gebracht dat een lekvrije afdichting van schroefdraden garandeert en dat een logische vervanging is van traditionele methoden als PTFE-tape en oplosbare droogverbindingen.