Kijk hiervoor ook naar de afstand van de afvoer tot de achterwand. Zorg ervoor dat de afvoer tegen de achterwand aan ligt en de waterleiding van minimaal 12mm tot het reservoir loopt. Houdt in de ruimte 60cm beenruimte en 20cm aan beide kanten over.
Daarnaast moet u voldoende ruimte overhebben aan de zijkanten. Het gemiddelde toilet heeft een breedte van ongeveer 40 centimeter. Voor een gewenste functionaliteit moet aan elke kant van het toilet minstens 20 centimeter vrij zijn. Dit is in totaal 80 centimeter, wat echt het minimum is.
Bij een staand toilet zit de afvoer vaak in de vloer, bij een hangend toilet in de muur. Bij het staand toilet vervangen door hangend toilet zal de afvoer dus verlegd worden. Hak hiervoor een sleuf in de vloer, zodat u de afvoer netjes naar achteren in de vloer kunt verwerken.
Aan weerskanten van een toilet heb je minimaal twintig centimeter nodig om er comfortabel op te kunnen zitten. Reken voor het formaat van je toilet dus veertig centimeter extra in de breedte. Wat betreft de voorzijde van het toilet: reken hier nog 50 centimeter ruimte.
De afvoer moet 23 cm boven de afgewerkte vloerpas komen. Er wordt dikwijls geadviseerd om enkele cm hoger te gaan (is comfortabeler, afhankelijk van jouw eigen lengte).
De voorgeboorde P5 spaanplaat gebruik je als achterwand voor je hangtoilet.
Het is echter wel belangrijk dat je de beluchter van de afvoer op een bereikbare plaats laat installeren. Soms is het namelijk noodzakelijk om de rioolbeluchter te reinigen. Verder is het belangrijk dat de afvoerbeluchter dezelfde diameter heeft als de buis waarop deze wordt geplaatst.
Daarom stelt NTR 3216 eisen aan de maximum lengte en het maximale aantal bochten. Bijvoorbeeld voor de afvoer van een toilet mag de totale lengte van de verzamelleiding incl. toestelleiding niet meer zijn dan 8 meter met een maximale richtingsverandering van 135° (dus niet meer dan 3 bochten 45°).
Het voornaamste doel van een beluchter op de afvoer is het voorkomen van stank in huis. U moet er niet aan denken, dat de geur uit de afvoerleiding in de ruimtes van uw woning blijft hangen. Vergelijk het met een verstopte afvoer! Vaak brengt zo'n verstopping ook een nare rioolgeur met zich mee.
Normaliter kan een hangend toilet overal gehangen worden, maar soms kan het meer werk zijn. Bijvoorbeeld de afvoer. In de regel zit de afvoer van een staand toilet in de grond. Als je het staande toilet wilt vervangen door een hangend toilet, moet je de afvoer verplaatsen.
Deze mat is van een soort schuim en is los verkrijgbaar. Dit wordt een isolatiemat genoemd en zorgt ervoor dat de pot niet tegen de tegels zit en bij enige werking niet zal beschadigen.
Tracht altijd eerst om je wc te ontstoppen met baksoda (natriumbicarbonaat) en azijn. Dit mengsel laat je een paar minuten inwerken, waarna je een emmer heet water in het toilet giet. Dit mengsel laat je vervolgens de hele nacht inwerken. 's Ochtends zou het dan vlot moeten lukken om het toilet door te spoelen.
De diameter van de afvoerbuis bepalen
Bepaal eerst welke diameter de afvoer moet hebben. Een toiletafvoer heeft een diameter van 110 mm, bij hemelwaterafvoer is dit 70 mm en bij alle overige toepassingen is de diameter 40 mm. Houd er rekening mee dat het hele afvoersysteem van je huis belucht moet worden.
Een hoogte tussen 46 en 50 cm is ideaal.
Werk het inbouwreservoir weg
Maak de voorplaat van een dubbele laag watervaste gipsplaat (Talentboard), Fermacell plaat (18 mm) of watervast multiplex.
Het afschot van riolering bedraagt minimaal 0,5 cm/m (0,5% of 1:200). Volgens NEN 3215 moet het afschot van liggende verzamelleidingen voor afvalwaterrioleringen tussen 5 mm/m en 20 mm/m liggen. Wij adviseren om een afschot van 10 mm/m aan te houden.
De standaardaansluiting voor een doorsnee gezin ligt maximaal 80 cm diep en heeft voor de een diameter van 125 mm voor de afvoer van afvalwater en 160 mm voor regenwater.
Staande toiletten hebben ofwel een afvoer langs achter (H-uitgang) ofwel een afvoer langs onderen (CA-uitgang of S-uitgang). Hangtoiletten hebben steeds een uitgang langs achteren.
Vaak heeft een borrelende afvoer te maken met de ontluchting van jouw afvoer. Het vuile water heeft lucht nodig om weg te kunnen spoelen en als je ontluchtingskanaal verstopt is, blijft het water dus staan en als er dan nieuwe toevoer is, kan het water terug omhoog komen.
Een afvoer die borrelt kan een voorbode zijn van een verstopte afvoer. De afvoer zit op dit moment nog niet volledig verstopt, maar er is wel sprake van vernauwde afvoer. U hoort dan dat de afvoer borrelt, en dit komt doordat er zich lucht in de leidingen bevind.
Een beluchter is nuttig om onderdruk in de leiding te voorkomen tijdens het doorspoelen. Een ontluchter kan nuttig zijn in geval er iets mis is met het rioleringsstelsel waardoor er overdruk zou kunnen ontstaan met bijvoorbeeld sputterende of verstopte wc's tot gevolg.
Een standaard staand toilet heeft meestal een diepte van 53 centimeter. Een hangend toilet heeft een gemiddelde breedte van 36 centimeter en kan een diepte hebben van 48 centimeter bij een compacte wc, tot 53 centimeter bij een standaard toilet en bij een verlengd toilet 70 centimeter.
Naar mijn mening moet een inbouwreservoir niet dieper zijn dan 14 à 15 centimeter (die van mij is 12 cm diep). Er bestaan ook inbouwreservoirs met een diepte onder de 10 cm. Het viel mij op dat sommige complete en compacte sets wel een compact toilet bevatten, maar geen inbouwreservoir met een diepte onder deze 10 cm.