Je berekent de hoeveelheid zuurstof in de zuurstoftank gemakkelijk door de druk te vermenigvuldigen met de inhoud van de zuurstoftank. Je krijgt dan als antwoord de hoeveelheid zuurstof in de zuurstoftank in liters.
Antwoord: Je kunt maximaal 7 uur en 30 minuten gebruik maken van de zuurstofcilinder voordat deze leeg is.
Een zuurstofcilinder van 10 L zit nog 440 L zuurstof in. Bereken de bar wat je op de manometer kunt aflezen.
Het volume voor de patiënt bruikbare zuurstof wordt berekend door de druk te vermenigvuldigen met het volume van de O2 fles. Als vermeld van vb. 60 bar leesbaar op manometer van O2 fles en je hebt een fles van 7 liter: dan doe je 60x7= 420 liter beschikbare O2 in deze fles.
Bij het aansluiten van een nieuwe cilinder of ter controle wil men weten hoeveel liter er in een zuurstoffles zit. Door het volume die op de cilinder staat (meestal op de onderrand aan de buitenzijde) te vermenigvuldigen met de druk in de cilinder (af te lezen op de manometer) weet men de inhoud aan zuurstof in liters.
Voor zuurstofgebruik bij inspanning en in de laatste levensfase gelden andere regels. Het gemiddelde gebruik is één tot twee liter per minuut. Niet alleen te weinig, ook te veel zuurstof kan schadelijk zijn. Houdt u zich dus altijd aan het voorschrift van de arts.
Het gemiddelde gebruik is één á twee liter per minuut. Niet alleen te weinig, maar ook te veel zuurstof kan schadelijk zijn. Houd u zich dus altijd aan het voorschrift van de arts. Zuurstof heeft geen ernstige bijwerkingen.
'Een saturatie van 95 tot 100 procent is goed', zegt longarts Annelies Slats. 'Een uitslag van 99 is niet beter dan van 96. Een saturatie van 91, 92 of 93 procent is lager dan normaal, maar nog geen directe reden tot zorg. Onder de 90 procent krijgen de weefsels en organen minder zuurstof.
15 liter zuurstof per minuut = 15 x 60 = 900 liter zuurstof per uur.
Een zuurstofcilinder die 2 liter samengeperste medicinale zuurstof (200 bar) bevat. Aan de cilinder dient een reduceertoestel bevestigd te worden, zoals op de foto te zien is.
120 x 2 = 240 liter.
De lus van de zuurstofbril wordt achter de oren aangebracht en dan onder de kin zacht aangespannen. Via een neusbril kan maximaal zes liter zuurstof per minuut toegediend worden.
Volgens de cijfers van ruimtevaartorganisatie NASA verbruikt een mens dagelijks zo'n 0,84 kilogram zuurstof. Daar moeten we zo'n 11.000 liter lucht voor in- en uitademen. Per jaar gebruiken we dus ruim 300 kilogram zuurstof.
De zuurstofdruk is op hoogte lager dan op zeeniveau. Dit heeft gevolgen voor de maximale zuurstofopname van sporters: die gaat voor elke 1.000 meter hoogte met ongeveer 7 procent achteruit.
Bij 6 liter zuurstof of meer per minuut krijg je een zuurstofmasker. Over het gebruik van het masker krijg je ook uitleg van de verpleegkundige. Als je ook zuurstof moet gebruiken wanneer je naar het toilet gaat of bij andere inspanning, dan krijg je van de verpleegkundige een verlengslang.
Waar de luchtdruk op zeeniveau 760 mm Hg bedraagt, bedraagt hij op 1.000 meter hoogte nog slechts 680 mm Hg. Door die verminderde luchtdruk kan minder zuurstof opgenomen worden in de longen (door de gedaalde partiële zuurstofdruk). Vanaf 1500 meter daalt de maximale zuurstofopname (VO2max) met 1 % per 100 meter.
De irritatie begint bij de luchtpijp en bronchiën en verspreidt zich vervolgens naar de longen. Men voelt aanvankelijk een lichte prikkeling in de keel, gevolgd door hoestbuien. De hoestbuien worden steeds intenser, men krijgt last van koorts en kortademigheid, en de bloedtoevoer naar de neus neemt toe.
In vergelijking met andere organen is het brein enorm gevoelig voor zuurstoftekort. Onderzoekers van het Maastricht UMC+ ontdekten waarom: het enzym NOX4, dat vrijkomt in organen die verstokt zijn van zuurstof, richt alleen in de hersenen grote schade aan.
Artsen dienen veelvuldig zuurstof toe bij patiënten, maar weten vaak niet dat dit een negatief effect kan hebben op de bloedsomloop. Dit kan vaatvernauwing veroorzaken en ook het hart gaat minder krachtig pompen. Dat blijkt uit onderzoek van Bob Smit.
In de duikwereld verstaat men onder nitrox (ook bekend al verrijkte lucht of enriched air nitrox (EANx)) ademgas dat bestaat uit 32 – 36 procent zuurstof.
Heb je een saturatie van 95% of hoger, dan is de saturatie normaal en heb je genoeg zuurstof in je bloed. Een saturatie van 91, 92 of 93% is lager dan normaal, maar nog geen reden om je zorgen te maken. Is de waarde 90% of lager, dan heb je een tekort. Dit heet desaturatie.
Als de zuurstofsaturatie onder de 80% zakt, kan er gezondheidsschade aan organen optreden. Zuurstofsaturatie is geen statisch gegeven: wanneer je in de bergen of op grote hoogte verblijft, is het normaal dat de zuurstofsaturatie van het bloed lager is.
Bij patiënten met COPD is een minimaal gebruik van zuurstoftherapie aan te bevelen, omdat deze patiënten karakteristiek het risico lopen op het vasthouden van CO2 (hypercapnie). De literatuur toont aan dat zuurstof niet mag worden toegediend voor de drempel van 90-92% is overschreden.
Het kan wel vonkjes doen ontbranden en vlammen aanwakkeren. U of andere mensen in uw omgeving mogen niet roken als u zuurstof krijgt toegediend. Blijf uit de buurt van het gasfornuis, een brandende openhaard, kaarsen, andere hittebronnen en open vuur. Voorkom dat er vet, boter, olie of alcohol aan de apparatuur komt.
De meeste mensen met COPD hebben overdag in rust en 's nachts voldoende aan één tot twee liter per minuut en gebruiken tijdens inspanning vaak wat meer, tot wel 6 liter per minuut. Per etmaal moet u minstens 16 uur zuurstof gebruiken. Pas dan is een onderhoudsdosering zinvol. Hoe meer uren u gebruikt, hoe beter!