Waar op 1 januari 2018 nog 21.878 Zuid-Afrikanen in Nederland leefden was dit aantal gestegen tot 30.902 in oktober 2021. Hiermee waren Zuid-Afrikanen in deze periode een van de snelst groeiende bevolkingsgroepen in Nederland.
Zuid-Afrika is ruim 30 keer groter dan Nederland en heeft een oppervlakte van 1.123.226 km². Het inwonertal is bijna 45 miljoen, wat ongeveer 3 keer zoveel is als dat van Nederland.
In 2022 telt de bevolking van Zuid-Afrika 60.756.000 inwoners. In 1960 woonden er in Zuid-Afrika nog 17.099.836 personen.
Eind achttiende eeuw veroveren de Britten de Kaap op de Hollanders. Als reactie trekken Nederlandse boeren het binnenland in waar ze eigen republieken stichten. De Britten nemen die in 1902 ook in. Vanaf dan is Zuid-Afrika een Britse kolonie.
Dit totaal kan als volgt worden berekend: ruim 7 miljoen moedertaalsprekers in Zuid-Afrika (census 2011); naar schatting ongeveer 300.000 moedertaalsprekers in Namibië, en naar schatting 9.500.000 mensen in Zuid-Afrika en Namibië, die Afrikaans als tweede of derde taal spreken.
De Nederlandse Kaapkolonie (officieel: Tussenstation Kaap de Goede Hoop) was een verversing- of tussenstation van de Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC) rond Kaapstad in het huidige Zuid-Afrika. Het gebied was in Nederlandse handen van 6 april 1652 tot 7 augustus 1795.
Zie Taalfamilie en Taalverwantschap voor de hoofdartikelen over dit onderwerp. Nederlands is een West-Germaanse taal en is daarmee nauw verwant aan onder meer het Engels en het Duits.
Nederlandse taal
Met de formatie van de Unie van Zuid-Afrika in 1910 werd het Nederlands, naast het Engels, weer een officiële taal in Zuid-Afrika. Het Nederlands is de enige taal in Zuid-Afrika die zijn officiële status heeft verloren.
In 1652 doet het Nederlands zijn intrede in Zuid-Afrika, wanneer Nederlandse kolonisten onder leiding van de V.O.C. de Nederlandse Kaapkolonie stichten bij de Kaap de Goede Hoop. Het Nederlands is tot in de twintigste eeuw gebruikt als cultuurtaal van de Afrikaners, die voor een groot deel afstammen van Nederlanders.
Het budget voor Zuid-Afrika. Vergelijk je Zuid-Afrika met Nederland, dan is Zuid-Afrika een goedkoop land. Ook in vergelijking met andere Europese landen, is Zuid-Afrika goedkoop. Wel is het land duurder dan de meeste andere Afrikaanse landen aangezien dit een van de populairste landen in Afrika is.
Het inkomen in Zuid Afrika is gemiddeld 2600 USD per inwoner. 23% van de bevolking is werkeloos.
Een verhuizing naar Zuid-Afrika kost gemiddeld tussen de €4.200 en €8.300 euro.
Velen van hen, beter bekend onder de naam Voortrekkers, trokken het binnenland in om hun eigen republieken te stichten: Oranje Vrijstaat en Transvaal oftewel de Zuid-Afrikaansche Republiek. Deze verhuizing wordt de Grote Trek genoemd.
Het Afrikaans is een West-Germaanse taal die hoofdzakelijk in Zuid-Afrika en Namibië wordt gesproken. De taal is een dochtertaal van het Nederlands, ontstaan uit zeventiende-eeuwse Nederlandse dialecten, en werd historisch Kaaps-Hollands genoemd.
Een bekende onder de Zuid Afrikaanse gerechten is bobotie: een kruidige gehaktschotel met daarnaast gele rijst met rozijnen. Het is misschien internationaal gezien wel het meest beroemde gerecht van Zuid Afrika. Alle verschillende smaken die je tegelijk proeft maakt het echt een feestje om te eten!
Zuid-Afrika is van oudsher vooral een christelijk land. Zo'n 70 procent van de bevolking is christen. Het land telt slechts 650 000 moslims, op een bevolking van 45 miljoen - minder dan 2 procent. Van origine zijn het hoofdzakelijke Indiërs en kleurlingen die de islam aanhangen.
Wat voor taal wordt er gesproken in Zuid-Afrika? Na India is Zuid-Afrika het land met de meeste verschillende officiële talen. Elf stuks maar liefst: Engels, Afrikaans, Ndebele, Pedi, Sotho, Swazi, Tsonga, Tswana, Venda, Xhosa en Zulu. De meest gesproken taal tussen verschillende bevolkingsgroepen is Engels.
Het Standaardafrikaans zoals we het nu kennen is een versmelting van het Kaaps-Hollands van de blanke kolonisten en het Khoi-Afrikaans van de gekleurde bevolking. Dat eerste heeft ervoor gezorgd dat het Afrikaans zo goed op het Nederlands is blijven lijken; het tweede verklaart vooral de vereenvoudigingen in de taal.
Daarnaast is het leven in Zuid-Afrika gewoon heel relaxed eigenlijk. Men leeft meer buiten dan binnen, niet gek als het zulk lekker weer is. 's Avonds wordt er heel vaak gebarbecued. Die keren zijn niet meer op een hand te tellen dat ik gebarbecued heb in Zuid-Afrika. De mensen houden in Zuid-Afrika heel erg van vlees.
Nederlanders kunnen het Afrikaans nog altijd eenvoudig begrijpen – zeker als je het voorleest. Carstens werkt aan een boek over de geschiedenis van het Afrikaans. Hij schat de overeenkomsten tussen de zustertalen op circa tachtig procent. “De woordenschat en de taalstructuur komen grotendeels overeen.
Swahili is de taal met de meeste sprekers in Afrika. 150 miljoen mensen op het continent beheersen Swahili.
isiZulu. Dit is de meest gesproken taal in Zuid-Afrika. Zo'n 23% van de populatie (ongeveer 11.6 miljoen mensen) uit zich dagelijks in deze taal. Het is de taal van de grootste etnische groep in Zuid-Afrika: de Zulu.
Volgens het Guinness Book of Records zijn de moeilijkste talen het Tabassaran in de Kaukasus omdat deze taal maar liefst 48 naamvallen kent; de Noord-Amerikaanse indianentaal Haida, die met 70 de meeste voorvoegsels ter wereld heeft; Amale uit Papoea-Nieuw-Guinea, de taal met de meeste werkwoordsvormen: meer dan 69.000 ...
1. Afrikaanse taal. Afrikaans heeft veel gemeen met Engels (en uiteraard nog veel meer met Nederlands), en de grammatica is erg eenvoudig. Werkwoorden hoeven niet vervoegd te worden, er zijn geen geslachten en veel woorden zijn overgenomen uit het Nederlands en het Engels.