Volgens de richtlijn moeten mensen met hartfalen zout beperken tot 5 à 6 gram per dag.
Bij hartfalen wordt geadviseerd om 5 tot 6 gram zout per dag te eten. Dat is omgerekend 2000 tot 2400 milligram (mg) natrium.
Hoeveel zout moet u eten? Als u lijdt aan congestief hartfalen, is het het beste om de hoeveelheid natrium in uw dieet te beperken tot minder dan 1.500 milligram per dag . Dat is veel minder dan de hoeveelheid die de meeste Amerikanen eten -- 3.400 milligram.
Zout bevat natrium. Natrium houdt vocht vast en dit zorgt voor vochtophoping in het lichaam. Bij hartfalen moet u deze vochtophoping zoveel mogelijk vermijden. Daarom is het van belang dat u het gebruik van zout (natrium) beperkt en hier bij de keuze van uw voedingsmiddelen rekening mee houdt.
Voedingsmiddelen die veel zout bevatten: Soepen, kant-en-klare jus en sauzen, kant- en-klaar maaltijden, bouillon(-blokjes), ketjap, strooiaroma, kruidenmengsels, vleeswaren, zoals rauwe ham, worstsoorten en rookvlees, gekruid vlees, rookworst, hamburgers, kaas, haring, zoutjes, borrelnootjes, snacks, zoals bamiballen, ...
Te veel zout is een gevaar voor de gezondheid. Zout verhoogt de bloeddruk en vergroot hiermee het risico op hart- en vaatziekten. De te hoge bloeddruk beschadigt de kleine bloedvaatjes in de nieren. En als je al nierschade hebt, ben je extra gevoelig voor te veel zout: je nierfunctie gaat daardoor sneller achteruit.
Uw levensstijl kan uw risico op hartziekten vergroten. Het eten van een dieet met veel verzadigde vetten, transvetten en cholesterol is in verband gebracht met hartziekten en gerelateerde aandoeningen, zoals atherosclerose. Ook kan te veel zout (natrium) in het dieet de bloeddruk verhogen.
Hoewel de aanbeveling van de vereniging verwijst naar tafelzout, zou roze Himalayazout ook kunnen werken. Himalayazout heeft lagere natriumgehaltes. De natriumgehaltes in tafelzout en roze Himalayazout zijn ongeveer hetzelfde. Himalayazout is beter voor u.
Zout is immers een smaak die alles overheerst! Je compenseert het gemis aan zout het eenvoudigst met kruiden of specerijen. Hele sterke smaakmakers zijn bijvoorbeeld peper, knoflook, kruidnagel, kaneel, nootmuskaat, komijn en gember. Peper doet het bijvoorbeeld geweldig bij vleesgerechten en in salade dressings.
Rust en bewegen. Bewegen is goed, maar extreme inspanning kunt u beter vermijden. Dit veroorzaakt een (te) grote belasting voor uw hart en kan leiden tot acute benauwdheid (astma cardiale). Wat extreme inspanning is, is voor iedereen verschillend.
Voor de patiënt met hartfalen wordt enige mate van natriumbeperking aanbevolen. Teveel natrium in één keer wordt afgeraden. Natrium en chloride Zout bestaat uit natrium en chloride. Elke gram zout bevat 0,4 gram natrium en 600 mg chloride.
Dagelijkse zoutinname
Volwassenen zouden niet meer dan 6 gram zout per dag moeten eten (ongeveer 1 afgestreken theelepel). Dit omvat het zout dat al in ons eten zit en het zout dat tijdens en na het koken wordt toegevoegd. Baby's zouden niet veel zout moeten eten, omdat hun nieren nog niet volledig ontwikkeld zijn en het niet kunnen verwerken.
Het zou het bleekmiddel in wit keukenzout zijn dat de bloeddruk verhoogt, niet het zout zelf. Daarom moet je volgens hem ongebleekt himalayazout of keltisch zeezout gebruiken, die je bloeddruk zelfs zouden verlagen (1).
Brood bevat gemiddeld circa 0,35 gram zout (140 mg natrium) per boterham van ongeveer 35 gram. Het verschilt erg per broodsoort. Volgens het Warenwetbesluit Meel en brood mag er maximaal 1,8 procent (bakkers)zout berekend op de hoeveelheid droge stof in brood zitten.
De aanvoer van zuurstofrijk bloed is van wezenlijk belang voor weefsels en organen. Hartfalen is een chronische ziekte. Als het hart pompkracht heeft verloren, is het heel moeilijk die weer terug te winnen. De behandeling is er meestal op gericht om het proces van verzwakking te vertragen of een halt toe te roepen.
Voldoende water drinken kan de kans op een hartaanval verlagen. Het American Journal of Epidemiology toont in een 6-jaar durend onderzoek aan dat mensen, die dagelijks meer dan 5 glazen water per dag drinken, 41% minder kans hebben op een hartaanval.
Als je alle voor- en nadelen van de verschillende soorten zout bekijkt zou je kunnen zeggen dat Keltisch zeezout de meeste voordelen heeft. Deze is het minst bewerkt en bevat verreweg de meeste mineralen. Ook het gewone zeezout, Himalayazout en Fleur de Sel bevatten meer mineralen dan het gewone tafelzout.
Kalium. Kalium lijkt qua zoutheid sterk op natrium. In de praktijk is kaliumchloride (ook wel kaliumzout genoemd) de meest gebruikte zoutvervanger.
Probeer eens een soep te maken met natriumarme bouillonpoeder of natriumarme soeppoeder. Zelf kunt u ook bouillon trekken van vlees, kip of vis. Voeg veel groenten toe en laat deze niet te lang koken zodat de groente nog knapperig is. Neem daarnaast groenten met een sterk uitkomende smaak zoals prei, selderij en ui.
Aanbevelingen en patronen voor natriuminname
Deze aanbeveling werd vervolgens bijgewerkt naar matige natriumbeperking. De Heart Failure Society of America beveelt een dagelijkse natriuminname van 2000 tot 3000 mg aan17 en <2000 mg voor patiënten met matige tot ernstige HF-symptomen.
Dus wat is beter? Dus, zijn ongeraffineerde of minder geraffineerde zouten beter dan zeer geraffineerd keukenzout? Het korte antwoord is: niet veel . Ongeacht waar het vandaan komt, zout bevat dezelfde hoeveelheid natriumchloride, de boosdoener achter zoveel hartaanvallen en beroertes.
Van alle zoutsoorten op basis van natriumchloride, met of zonder jodium, is er geen één echt gezonder dan de ander. Dus ook niet Himalayazout, Keltisch zeezout of Koosjerzout. 'Deze bestaan voor het overgrote deel uit natriumchloride en zijn niet gezonder dan gewoon keukenzout', zegt Geleijnse.
Spek, hotdogs en andere bewerkte vleessoorten
Het feit is dat spek niet alleen vol zit met verzadigd vet, maar ook veel natrium bevat, wat beide in verband wordt gebracht met een verhoogd risico op hartziekten. Hetzelfde geldt voor frankfurters en vleeswaren zoals salami, ham en pastrami.
Neem geen medicijnen die pseudo-efedrine, efedrine, fenylefrine of oxymetazoline bevatten. En zorg ervoor dat er geen aspirine of ibuprofen in zit.
Paracetamol is de standaard voor pijnbehandeling.