Het evacueren van een rolstoelgebruiker via de trap kun je doen met een evacuatie middel. Voorbeelden van evacuatie middelen zijn een evacuatiematras, een brancard, een evacuatiestoel, een draagstoel of een stretcher.
Om de persoon veilig te evacueren zonder deze nog erger letsel op loopt door brand of instortinggevaar adviseren wij de Evacuatiematras ResQmat. Het evacuatiematras is een ideaal evacuatiemiddel om bedlegerige personen snel te evacueren. Het katoenen doek heeft een gladde vinylcoating die het slepen verlichten.
Tijdens een evacuatie is het van groot belang dat zo snel mogelijk alle aanwezige naar buiten kunnen. Houd daarom altijd alle uitgangen en toegangswegen vrij zodat iedereen makkelijk naar buiten kan. Ook zorgt dit ervoor dat de hulpdiensten eenvoudig naar binnen/buiten kunnen om hun werkzaamheden uit te voeren.
Niet-mobiele personen verplaatsen
U kunt een matras of laken gebruiken om niet-mobiele personen uit bed te halen. Het is vaak handiger om ze over de grond te verplaatsen, dan ze in een rolstoel te zetten. Bij een brandmelding mag u de liften niet gebruiken.
Een evacuatiestoel wordt vaak geïnstalleerd in de trappenhallen van gebouwen. In het geval van evacuatie, is de stoel binnen handbereik. De betreffende persoon kan vervolgens van zijn of haar eigen rolstoel worden overgezet naar deze speciale evacuatiestoel.Vervolgens rijdt men naar de dichtstbijzijnde trap.
In het onderdeel ontruimen leer je wat je de bhv-taken zijn en hoe een bhv-inzet verloopt. Je krijgt zicht op de inzetmogelijkheden van de bhv bij brand en rook. Daarbij staat jouw eigen veiligheid altijd voorop. Daarnaast leer je welke voorzieningen er in een gebouw zijn om een vlotte ontruiming mogelijk te maken.
Ook al is het nog zo'n klein brandje, u moet altijd eerst alarm slaan, zodat alle aanwezigen in het pand veilig naar buiten kunnen komen. Nadat alle aanwezigen zijn gealarmeerd, schat u de situatie in en checkt u of u toegang heeft tot de juiste blusmiddelen om het brandje te blussen.
Een BHV'er vangt de brandweer op en geeft informatie over wat er precies aan de hand is. Op deze manier heeft de brandweer informatie om goed, snel en veilig te kunnen werken.
Kleding in brand
Ga liggen en rol over de grond. Doof de vlammen met een katoenen of wollen jas of deken en koel onder de douche met lauw stromend water. Verwijder geen kleding en gebruik geen zalfjes.
De kubus methode kan je helpen dat een-en-dezelfde ruimte meerdere keren wordt gecontroleerd, of dat een andere ruimte wordt overgeslagen. Deze methode wordt ook wel de 3D-aanpak genoemd en is goed te combineren met “kijken, denken, doen”.
Veilige plaatsen in geval van ontruiming
Daarom is het handig om eerst horizontaal te ontruimen en iedereen naar het trappenhuis te krijgen achter deze deuren. Daarna moeten mensen het gebouw uit. Bij meerdere verdiepingen ga je nu verticaal ontruimen naar de volgende veilige verzamelplaats.
Wanneer moet je evacueren? De procedure voor evacuatie start zodra een evacuatiebevel gegeven wordt. Dit evacuatiebevel kan volgende vormen aannemen, afhankelijk van gebouw tot gebouw: een aanhoudend geluidssignaal (een sirene of een bel).
Ja, een gebouw evacueren is een correcte formulering. Evacueren had toen het in de zeventiende eeuw aan het Frans ontleend werd, al twee betekenissen: 'ontruimen' (dus bijvoorbeeld een gebied evacueren, een gebouw evacueren) en '(mensen) ergens weghalen en elders onderbrengen'.
Evacuatie of ontruiming is het wegtrekken of verplaatsen van meestal groepen personen van een gevaarlijke of omstreden plaats naar een veiligere plaats vanwege dreiging of het plaatsvinden van een gevaarlijke gebeurtenis of andere dringende omstandigheid. Evacuatie kan vrijwillig of gedwongen gebeuren.
Een slow whoop geluid is een duidelijk herkenbaar en goed hoorbaar geluidssignaal dat in een regelmatig tempo steeds herhaald wordt. Dit luide signaal waarschuwt de werknemers en alle aanwezigen binnen een gebouw dat er snel actie moet worden ondernomen om tot ontruiming van het gebouw over te gaan.
De Rubik's Cube van 17x17x17 werd enkele jaren geleden ontworpen door de Nederlander Oskar van Deventer, die daarmee ook het Guinness Book of World Records haalde.
Een ontruimingsplan omschrijft hoe er moet worden ontruimd, hoe er wordt gecommuniceerd en hoe de hulpverleningsdiensten worden opgevangen en wie de leiding heeft. Het ontruimingsplan omschrijft ook wat er, bij welke calamiteit, wordt verwacht van de BHV'ers.
Een bhv'er leert om eerste hulp te verlenen bij incidenten die kunnen voorkomen op de werkvloer, dus in, op of rondom het bedrijf waar men werkzaam is of door ingehuurd. Een ehbo'er daarentegen wordt opgeleid voor alle mogelijke ongevallen die bijvoorbeeld thuis, op straat of bij evenementen kunnen optreden.
De belangrijkste taken van een BHV'er zijn alarmeren en evacueren in noodsituaties, inroepen van professionele hulp, brand bestrijden en eerste hulp verlenen.
Met een CO2 blusser, blus je met CO2 gas. Het gas verdrijft de zuurstof waardoor de brand wordt verstikt. Een CO2 blusser wordt in gebouwen vooral gebruikt bij een serverruimte of in een omgeving met veel elektra omdat het geven nevenschade geeft.
Effectiviteit: Poederblussers zijn effectiever bij het blussen van branden van klasse C dan schuimblussers. Schuimblussers zijn echter effectiever bij het blussen van branden van klasse A en B. Nevenschade: Poederblussers kunnen nevenschade veroorzaken, terwijl schuimblussers dat niet doen.