Of het nou om amandelen, cashewnoten of pijnboompitten gaat: noten zijn een bron van zink. En dat geldt ook voor de pinda (die eigenlijk bij de categorie peulvruchten hoort). Een handje cashewnoten bevat al snel 15% van de ADH aan zink.
Daarnaast zijn cashewnoten uniek vanwege hun hoge gehalte aan vitamines B: B1, B2, B3, B5, B6 en B11, wat bijdraagt aan gezonde spiergroei. Ook vitamine E (een belangrijke antioxidant) en vitamine K (essentieel voor bloedstolling) zijn te vinden in deze heerlijke noten.
Vitamine: Naast mineralen bevatten cashewnoten veel vitaminen. Het bevat bijna alle vitaminen van het B-complex; B1, B2, B3, B5, B6 en B11. Van vitamine B1 en E zit er 35% van de ADH in een ons nootjes. Pirydoxine of B6 is ook ruim vertegenwoordigd in cashewnoten; 32% van de ADH.
Cashewnoten zijn een uitstekende bron van gezonde, onverzadigde vetzuren die belangrijk zijn bij de opname van vitamine A, D, E en K.
Cashewnoten zijn heel gezond en dus een slimme keuze als je noten kiest als vleesvervanger. Van alle noten bevatten ze de minste calorieën per 100 gram, zijn ze rijk aan onverzadigde vetzuren en leveren ze het meeste ijzer.Ook zit er veel mangaan, kalium, magnesium, zink, seleen, fosfor en koper in.
Het advies is 25 gram per dag voor mannen tot en met 69 jaar en vrouwen tot en met 50 jaar. Dat is dus een klein handje vol. Voor iedereen die ouder is, is 15 gram noten per dag voldoende. Dus overdrijf het niet want er zitten veel calorieën in noten.
Toch kun je er beter niet onbeperkt van eten. Ze bevatten namelijk maar liefst 616 kcal per 100 gram. Dit zegt echter niet meteen dat het ongezond is. Er zitten namelijk veel kcal in cashewnoten door de vele eiwitten, koolhydraten en vetten.
Een handje noten is ongeveer 25 gram.
Paranoten zitten bomvol vezels, eiwitten, fosfor, magnesium, vitamine E en B1 en selenium. Hoewel die stoffen allemaal heel goed zijn voor je gezondheid, kun je er beter niet te veel van eten.
Gebrande noten zijn noten die zijn gefrituurd in olie. Doordat de noten op hoge temperatuur zijn gebrand, bevatten deze noten iets minder vitamines en mineralen dan de ongebrande rauwe variant. Voor hun gezondheidswaarde maakt dat niet veel uit.
Een portie cashewnoten, vers, ongezouten komt overeen met 100 gram. -1 g. +1 g.
Waarom noten, zaden en granen weken? Het weken van noten, zaden en granen (ze vochtig maken) repliceert in feite de perfecte vochtige omstandigheden die nodig zijn voor ontkieming. Door dit proces worden de antinutriënten en enzymremmers geneutraliseerd waardoor ze beter verteerbaar worden.
Er zitten 154 kilocalorieën in 1 handje (25 gram) cashewnoten, ongezouten. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'cashewnoten, ongezouten'?
Cashewnoten – goed voor spieropbouw en de cholesterol balans. Hazelnoten – goed voor gezondheid, huid en haar en ideaal voor gewichtsverlies. Paranoten – gezonde schildklierfunctie. Macadamianoten – zorgt voor sterke botten en voldoende energie.
Pinda's bevatten veel vezels, eiwitten, verschillende B-vitamines, vitamine E en magnesium. Als je een volkoren boterham met 100% pindakaas (of een handje ongezouten pinda's) eet, krijg je dus allerlei belangrijke voedingsstoffen binnen. In noten (en dus ook in 100% pindakaas) zit ook veel onverzadigd vet.
De macadamia is momenteel de duurste nootsoort en er wordt vaak gezegd dat de noot erg vet is.
Het eten van ongezouten noten verlaagt bovendien het LDL-cholesterol. LDL-cholesterol is niet goed voor de bloedvaten. Vanwege deze positieve effecten staan ongezouten noten in de Schijf van Vijf. Het advies is om elke dag wat ongezouten noten te eten.
Een walnoot bijvoorbeeld lijkt erg op onze hersenen, en de doorsnede van een wortel op de iris van onze ogen. Volgens de signatuurleer is dit een aanwijzing dat walnoten en wortels een gunstige werking hebben op respectievelijk onze hersenen en ogen.
Ongebrande noten bevatten nog dezelfde voedingsstoffen en aminozuren als toen ze nog aan de boom hingen. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan vitamine E, folaat, zink, koper, magnesium en selenium. Ook gezonde vetzuren, zoals omega 3, vind je in ongebrande noten. Door noten te verhitten, nemen hun voedingsstoffen af.
Het voedingscentrum adviseert om elke 100 gram vlees te vervangen voor 25 gram noten. Door de verschillende soorten, smaken en eigenschappen van noten kun je makkelijk variëren!
Het eten van de meeste noten verlaagt het cholesterolgehalte in je bloed. Er is keus genoeg voor je lekkere, dagelijkse tussendoortje. Bovenaan het lijstje van noten met veel onverzadigde vetten en een goede vetzuursamenstelling staan: amandelen, pinda's, hazelnoten, walnoten, macadamia's, pistachenoten en pecannoten.
Het zaad van deze boom is hier wel bekend en volop te verkrijgen. De bewerking van deze noot gebeurt gedeeltelijk handmatig en is relatief bewerkelijk. Dat maakt dat cashewnoten relatief duur zijn. De noot wordt in de dop gebrand zodat die makkelijker kan worden verwijderd, soms gebeurt dit handmatig.
Noten bevorderen de darmwerking
Vezels zorgen ervoor dat de ontlasting indikt en dat de darmen actief bewegen. Daarnaast dienen vetten als een smeermiddel voor de darm. Hierdoor beweegt de ontlasting soepel door de darm. Om deze reden zijn noten dus ideaal voor een goede darmwerking.
Ongebrand zijn ze net iets gezonder maar ook de gezouten cashewnoten zitten vol met eiwitten, fosfor, ijzer en magnesium. Ze bevatten over het algemeen minder vetten dan andere noten. Naast de gezonde voedingstoffen zitten er wel veel calorieën in. Natuurlijk zijn ze heerlijk om te eten als snack.