gewicht kleine huisvuilzak: 5 kg. Per ophaalbeurt mag u max.8 kleine huisvuilzakken of max.4 grote huisvuilzakken buitenzetten.
Vanaf 1 april wordt het maximumgewicht van de huisvuilzak verlaagd naar 15 kg.
Pmd wordt aan huis opgehaald.
Raadpleeg uw afvalkalender voor de juiste ophaaldagen. Zet uw pmd-zak vóór 6 uur 's morgens buiten, desnoods de avond voordien. Per ophaalbeurt mag u max.8 pmd-zakken buitenzetten.
Een tuinafvalzak mag max. 15 kg wegen. Per ophaalbeurt mag u max.8 groene tuinafvalzakken buitenzetten.
Raadpleeg de afvalkalender voor de juiste ophaaldag. Per ophaalbeurt mag u max.8 kleine huisvuilzakken of max.4 grote huisvuilzakken buitenzetten.
Afval dat je niet gescheiden kunt inleveren, mag bij het restafval (de grijze kliko of vuilniszak).
De doelen van 2020 zijn duidelijk dichterbij gekomen: In 2020 bereikten 31% van de gemeenten 75% afvalscheiding, tegenover 7% in 2015. Ruim 15% van de gemeenten hadden minder dan 100 kg restafval per inwoner. In de periode 2015 - 2020 daalde de hoeveelheid restafval van 240 kg naar 180 kg per inwoner per jaar.
Als je de container zelf bijna niet meer kan verplaatsen is deze zeker te zwaar. De grijparm van een zijlader kan containers zwaarder van 75 kilo niet optillen. Je krijgt dan een rode kaart aan de container met het verzoek deze minder zwaar te maken voor een volgende lediging.
U mag uw container aanbieden met een maximaal gewicht van 80 kilo. Dit is het maximale gewicht wat de hefarm van de vrachtauto kan tillen. Als uw container meer weegt dan 80 kilo dan kan het zijn dat deze niet geleegd wordt. U zult het afval dan zelf moeten aanbieden bij het brengstation.
De standaardmaat voor een container voor gft-afval is 140 liter. De standaardmaat voor een container voor restafval is ook 140 liter.
Kan ik met restafval terecht op het recyclagepark? Neen, met restafval kan je niet terecht op de recyclageparken. Dit geldt ook voor aarde en groente- en fruitafval.
Restafval is klein brandbaar afval dat niet tot één van de selectief ingezamelde afvalfracties behoort die via de huisvuilophaling of op het recyclagepark worden ingezameld. De restafvalzak is verkrijgbaar met inhoud van 30 liter en met inhoud van 60 liter.
Kan hout bij restafval? Nee, hout is niet toegestaan bij restafval. Onder restafval wordt gemengd klein huishoudelijk afval verstaan. Houtafval is grof afval en dient apart aangeboden te worden bij de milieustraat of je kunt bijvoorbeeld een houtcontainer huren voor grote hoeveelheden afvalhout.
Wat brandbaar is, wordt in een huisvuilverbrandingsinstallatie verbrand. Dat gebeurt met respect voor het milieu. De rookgassen worden gereinigd, de reststoffen (as, rookgasresidu) worden milieuvriendelijk verwerkt en via energierecuperatie wordt elektriciteit opgewekt.
Gebruik nooit plastic zakjes of zakken om je GFT-afval in te doen. GFT-afval wordt namelijk gecomposteerd en plastic zakken kunnen dit proces vertragen of zelfs verhinderen. Wil je toch graag je GFT-afval verzamelen in zakjes of zakken, gebruik dan alleen biozakjes. Deze zijn niet van plastic gemaakt.
Zo mag een container maximaal 90 kilo per kuub wegen. Wanneer je een 1100 liter container hebt mag de container dus maximaal 100 kilo wegen. Een rolcontainer van 240 liter, de containermaat die ook voor huisvuil wordt gebruikt, mag dan maximaal 22 kilo wegen.
Plastic verpakkingsafval, metalen ver- pakkingen en kartonnen drinkpakken horen van- af nu thuis in de grijze PMD-container met oranje deksel, of in de ondergrondse plastic-verzamel- containers. Hoe minder restafval je daarmee overhoudt, hoe goedkoper je straks uit bent.
Gooi schadelijk tuinafval weg bij het restafval en niet op de eigen composthoop.
De container mag maximaal 75 kg wegen. Ook is het van belang de container op de juiste manier aan de weg te zetten: met het handvat van de straat af en de opening naar de straat toe gericht. Houd daarnaast minimaal 30 cm ruimte vrij naast de container.
Zet uw snoeiafval aan de weg langs de stoep waar de vuilniswagen naast kan staan (niet op eigen terrein, niet achter een auto en ook niet direct naast/tussen (ondergrondse) containers). Per keer mag u niet meer dan 2 m3 snoeiafval aanbieden.