Richtlijn voor de omvang van een schriftelijk verslag voor een profielwerkstuk is 3200 tot 6000 woorden (10 tot 15 pagina's). Hieronder wordt een aantal onderdelen nader toegelicht: de titelpagina, de inhoudsopgave, de inleiding, de hoofdtekst, de samenvatting, de literatuurlijst en de bijlagen.
Een groot vak heeft in de bovenbouw op de havo een omvang van minimaal 320 uur en op het vwo minimaal 400 uur. Het profielwerkstuk heeft zowel in vwo als havo een omvang van 80 studielasturen die bovenop die van de afzonderlijke vakken komt.
Een richtlijn is rond de 10.000 woorden (zo'n 25 pagina's). Lees altijd de opdracht van jouw school goed door om zeker te weten wat er van je verwacht wordt. Wanneer moet het profielwerkstuk af zijn? Wettelijk gezien moet het profielwerkstuk voor de start van tijdvak 1 van de eindexamens af zijn.
Richtlijn voor de omvang van het profielwerkstuk is ongeveer 8.000 woorden (ongeveer 20 pagina's tekst) en maximaal ongeveer 12.000 woorden. De schriftelijke presentatie moet aan een aantal eisen voldoen.
Hoeveel uur moet je aan het PWS besteden? Over het algemeen moet je op de havo en het vwo 80 uur per persoon in het profielwerkstuk steken. Op het vmbo tl/gl is dit minimaal 20 uur.
Maar omdat het profielwerkstuk alleen een schoolexamen betreft, stelt de school zelf vast of het profielwerkstuk op vwo-niveau is afgerond en of het resultaat wordt meegenomen in de beoordeling. Behaalde cijfers tellen mee in de uitslagbepaling voor het vwo-diploma.
Volgens de slagingseisen moet je op havo- en vwo-niveau minstens een 4 halen voor ieder afzonderlijk deel van het combinatiecijfer, zo ook voor je profielwerkstuk. Voor vmbo-gl/tl geldt dat je profielwerkstuk met een voldoende of goed beoordeeld moet worden om te kunnen slagen.
Het te laat inleveren van het PWS kost de leerling één herkansing. Ouders worden ook hiervan schriftelijk op de hoogte gesteld.
Gelukkig staat de opbouw min of meer vast: een PWS opent met een inleiding, inhoudsopgave en samenvatting. Daarna behandel in de hoofdstukken je onderzoeksopzet, deelvragen en onderzoeksresultaten. Tenslotte trek je je conclusie(s) in het laatste hoofdstuk. Je sluit af met de literatuurlijst en de bijlagen.
Vanwege de omvang van 80 uur is het na februari praktisch niet meer mogelijk om in je examenjaar het PWS nog te herkansen. Wat moet je weten over het combinatiecijfer en hoe je cijfer PWS meetelt? Voor zowel havo als vwo wordt het PWS afgesloten met een cijfer dat meetelt in het combinatiecijfer.
Er is geen vast aantal deelvragen dat je moet opstellen. Wel is het zo dat hoe complexer je onderwerp is, hoe meer deelvragen je nodig zult hebben. Probeer je te beperken tot 4 à 5 deelvragen. Als je er (veel) meer nodig hebt, moet je wellicht je hoofdvraag vereenvoudigen of beter afbakenen.
Kies een onderwerp dat je leuk vindt
Of heb je een bepaalde interesse in een onderwerp?Als je al weet wat je wilt studeren, kun je ook iets in die richting kiezen. Je kunt iets onderzoeken of iets maken, dat laatste noemen we een ontwerp. Let wel op dat het onderwerp aansluit op een vak uit jouw profiel.
De omvang van het profielwerkstuk moet minimaal 8 en maximaal 10 A4-tjes (vanaf de inleiding t/m de samenvatting) zijn, exclusief de illustraties en de bijlagen. Het maximum aantal pagina's is niet bindend maar richtinggevend.
Het profielwerkstuk is behoorlijk groot en je moet er dus ook veel tijd aan besteden. Het is daarom erg belangrijk dat je een onderwerp kiest waar jij je lang mee bezig kunt houden. Als je het onderwerp niet interessant vindt, zal het heel moeilijk zijn om motivatie op te brengen om ermee aan de slag te gaan.
Anders maak je het voor jezelf moeilijk en kan de samenhang binnen je PWS ontbreken. Een goede onderzoeksvraag begint vaak met de woorden 'in hoeverre', 'wat', 'hoe', 'waarom' en 'wanneer'. Hierdoor maak je het onderwerp vaak al specifieker. Aan de andere kant moet de onderzoeksvraag ook niet te smal zijn.
Het profielwerkstuk (afgekort pws, ook wel meesterproef genoemd) is een praktische opdracht voor leerlingen in de laatste klas uit de bovenbouw van het vmbo, havo en vwo. Deze dient als een soort 'meesterproef'. Zij maken een werkstuk over een onderwerp uit hun gekozen profiel.
De begeleider kijkt het PWS na.
Met de samenvatting zorg je ervoor dat lezers al in het kort kunnen doornemen waar jouw onderzoek over gaat en welke bevindingen je deed. De samenvatting mag de belangrijkste conclusie(s) alvast weggeven en moet nieuwsgierig maken om het hele profielwerkstuk te lezen.
Het PWS is tussen 3500 en 5500 woorden lang, inclusief bijlages. - Gebruik als lettertype Calibri puntgrootte 11 of 12 met regelafstand 1 of 1,5; dan moet je uitkomen op een werkstuk van 25-30 pagina's (inclusief bijlages). verslag.
In de conclusie beantwoord je de onderzoeksvraag op basis van de resultaten van je onderzoek. In de conclusie mag nooit nieuwe informatie gepresenteerd worden. Daarnaast mag je in de conclusie alleen puur observeren en nog niet interpreteren. Het interpreteren van de resultaten komt pas aan bod in de discussie.
Is een 5.5 voldoende? Ja, alle cijfers boven een 5.5 zijn voldoende. Wat is de 5.5 regel? Gemiddeld moeten alle resultaten van je centraal examen minimaal een 5,5 (voldoende) zijn.
Nee, je mag maximaal 2 vijven OF 1 vijf en 1 vier OF 1 vier hebben op je eindlijst.
In examenjaar 2023 slaagde 89,4% van alle kandidaten voor hun eindexamens. Dit percentage is lager dan de periode waarin er extra examenmaatregelen getroffen waren vanwege de coronapandemie (examenjaren 2020, 2021 en 2022). Het slagingspercentage van dit jaar is ook iets onder het niveau van pre-corona.