Sinds de wolf in Nederland terugkeerde, zijn er vijftien wolven doodgereden, blijkt uit cijfers van BIJ12, de organisatie die voor de provincies onder meer wolvenzaken bijhoudt. Op dit moment leven er zo'n dertig wolven in Nederland.
Op de Doornseweg in Leusden is in de buurt van het ecoduct woensdagochtend een wolf doodgereden. Afgelopen zaterdag circuleerden er op internet video's van een wolf in Achterveld en Stoutenburg. Kort daarna werden er in de buurt twee dode schapen gevonden.
Sinds begin februari kwamen drie Vlaamse wolven in Nederland om het leven bij aanrijdingen op de A12 bij Zevenaar, op de A2 bij Vught en op de A2 bij Grathem (Limburg). Daarvoor kwamen ook al drie van de in totaal twaalf jongen van het Vlaamse wolvenpaar in Nederland onder een auto.
In de nieuwste voortgangsrapportage over de activiteit van de wolf in Nederland over de periode 1 mei tot en met 31 juli 2023 meldt BIJ12 dat er in Nederland op dit moment minimaal twintig gevestigde wolven leven. Daarnaast zijn er de welpen die dit jaar geboren zijn en nakomelingen van voorgaande jaren.
Een mens alleen wordt zelden benaderd door een wolf. In het bijzijn van een hond kan dit vaker voorkomen. Dit komt omdat de wolf in een hond een sociale partner kan zien, een paringspartner of een concurrent. Het komt zeer incidenteel voor dat een wolf een loslopende hond aanvalt.
Dit meldt BIJ12, het bureau dat voor de provincies de wolvenstand bijhoudt. In totaal leven er in Nederland momenteel minstens twintig gevestigde wolven, wat betekent dat ze een eigen territorium hebben. Daarnaast zijn er nog zwervende wolven en de welpen die dit jaar en in voorgaande jaren zijn geboren.
De reden waarom de mens op wolven jaagt zijn divers: bescherming van mensen en vee, opbrengst van de huid, sport en vermaak. De jacht op wolven dateert van circa 14.000 jaar geleden, wanneer wolven een bedreiging gaan vormen voor nederzettingen van de neolithische mens.
Wolven leven nu vooral in bosrijke natuurgebieden op de Veluwe en een enkeling in Noord-Brabant, Overijssel en Drenthe. In een cultuurlandschap als Nederland zou dat in de toekomst ook op andere plekken kunnen zijn. Als er maar voldoende voedsel en rust te vinden is.
Daar heeft vooral de mens voor gezorgd. Toch zijn er nog heel veel wolven in Europa, Azië en Noord-Amerika. In Rusland leven de meeste wolven, tussen de 10.000 en 20.000.
Het is verboden om in het wild levende wolven in hun natuurlijke verspreidingsgebied opzettelijk te doden, te vangen of te verstoren. Het doden van een wolf kan leiden tot een gevangenisstraf tot drie jaar of een boete van maximaal 21.750 euro. Waarom worden wolven beschermd?
Afschieten van een wolf mag alleen als de openbare veiligheid in gevaar is en alle andere opties zijn uitgeput. Illegaal doden van een wolf kan een gevangenisstraf van drie jaar of een boete van tienduizenden euro's opleveren, aangezien de wolf aan alle kanten in Europees verband beschermd is.
Wolven zijn van nature schuw en gaan mensen uit de weg. Wolven zien mensen als een mogelijk gevaar. Daarom zult u niet gauw een wolf zien, als u buiten in de natuur bent. Gebeurt dat toch, blijf dan rustig en geef de wolf de ruimte.
Dit patroon laat zien dat wolven altijd de zwakste en de gemakkelijkste prooi uitzoeken. Dat wolven mensen als prooi zien is vandaag de dag zeer zelden. Tegenwoordig zijn de meeste aanvallen van wolven door het gewend raken aan mensen en dan vooral door het geven van eten aan de wolven.
Maak jezelf zo groot mogelijk door je armen boven je hoofd uit te steken. Loop op deze manier langzaam achteruit. Zo geef je de wolf de kans om weg te gaan, terwijl je er zelf ook stiekem vandoor gaat. Verlies de wolf ondertussen geen seconde uit het oog.
Vrouwtjes zijn volwassen (dan kunnen ze zelf jongen krijgen) na twee jaar, mannetjes na drie jaar. Een in het wild levende wolf kan ongeveer 13 jaar oud worden, maar gemiddeld worden ze maar 5 of 6 jaar oud.In gevangenschap kan een wolf 15 of zelfs 20 jaar oud worden.
Wolven hebben eigenlijk bijna geen vijanden. De grootse vijand zijn wij: de mens. Met name vroeger is er veel door mensen op wolven gejaagd, omdat de dieren vaak schapen van boeren doodden. Daarnaast vormen alleen tijgers een gevaar voor wolven: ze jagen op dezelfde dieren, dus vormen concurrentie voor elkaar.
Zeven roedels hebben hun territoria op de Veluwe, de andere twee roedels leven in Midden-Drenthe en de Drents-Friese regio. Dit meldt BIJ12 in de nieuwste voortgangsrapportage over de activiteit van de wolf in Nederland over de periode 1 mei tot en met 31 juli 2023.
Waar slaapt een wolf? Een wolf leeft het gehele jaar, dag en nacht, buiten. Hij rust dan in het gras, onder de bomen of in de bosjes. Tijdens het paarseizoen verhuist de roedel naar een wolvenhol.
Wolven vermijden mensen. Ze merken mensen vroeg op en meestal vluchten ze dan of verstoppen ze zich. Mocht je toch een wolf tegenkomen: blijf rustig en houd afstand. Net als bij andere grote wilde dieren.
Hou hem aan de lijn. Je kunt het beste achteruit weglopen, met je armen boven je hoofd om groter te lijken. Omdat je afstand neemt, geef je de wolf de kans om dat ook te doen. Maak lawaai door te schreeuwen of met takken te gooien.
En wij als mensen zijn onraad. Hooguit in geval van hondsdolheid kan het gebeuren dat hij een mens kan aanvallen, maar dat komt niet meer voor en in zo'n geval is ook een grote hond gevaarlijk. Maar er zijn in West-Europa geen gevallen bekend van wolven die mensen aanvallen en er zijn al veel wolven, hoor.”
Het verspreidingsgebied van de wolf wordt echter kleiner en verschillende ondersoorten van de wolf zijn reeds uitgestorven. De laatste jaren zijn er meer waarnemingen in Duitsland, Nederland en Frankrijk. Begin 2018 stak een gezenderde wolvin de grens met Vlaanderen over.
De meeste waarnemingen komen uit de provincies Drenthe, Friesland, Overijssel, Gelderland, Noord-Brabant en Limburg. De wolvenpopulatie in Nederland wordt goed in de gaten gehouden. BIJ12 houdt voor de provincies bij op welke plekken de wolf is gezien.
De geschiktheid van Nederland als leefge- bied voor de wolf is nog grotendeels onbekend. Door te dispergeren kunnen wolven Nederland koloniseren waarbij de wolven drukke wegen moeten passeren. Bij hun habitatkeuze vermij- den ze echter wel gebieden in de nabijheid van drukke wegen.