De wereld heeft 7 continenten en/of werelddelen. Dat is het korte antwoord. Toch is lang niet iedereen het daarover eens. In dit artikel leggen we uit wat een continent of werelddeel precies is en waarom er zo veel onenigheid bestaat over het aantal continenten dat onze wereld telt.
Afrika, Antarctica, Australië, Azië, Europa, Noord-Amerika, Zuid-Amerika zijn de werelddelen. Afrika, Antarctica, Australië, Azië, Europa, Noord-Amerika, Zuid-Amerika zijn de werelddelen.
Op aarde bevinden zich, gerangschikt van groot naar klein, de volgende continenten: Azië, Afrika, Noord-Amerika, Zuid-Amerika, Antarctica, Europa en Australië.
Een werelddeel is inclusief alle eilanden en een continent is een aaneengesloten landmassa zonder eilanden. Tot een continent behoort bovendien naast de landmassa ook het continentale plat. Dit wordt meestal niet tot het werelddeel gerekend.
De 7 continenten / werelddelen van de wereld
Hoewel wetenschappers en deskundigen er wereldwijd het er maar niet eens kunnen worden over de hoeveel continenten / werelddelen die onze wereld telt, gaan we voor het gemak toch maar uit van 7.
Azië is met 44.579.000 km2 het grootste continent ter wereld. In totaal zijn er 51 erkende landen te vinden in werelddeel Azië.
Ze leren nu topografie met een eerlijkere wereldkaart die wél in verhouding is. Op deze zogeheten Peters-wereldkaart zijn Europa en de Verenigde Staten kleiner en Zuid-Amerika en Afrika groter en langer (zie kaart hierboven). Het lijkt net of de kaart is uitgerekt.
Uitleg. Er zijn 196 internationaal erkende onafhankelijke staten. Dat zijn de 193 leden van de Verenigde Naties plus Palestina en Vaticaanstad, die beide een waarnemersstatus hebben bij de VN, en Kosovo.
Hij maakte hier twee ijstijden door, waarna de anatomisch moderne mens Europa rond 45.000 BP zou bereiken. Deze eerste moderne Europeanen zijn binnengekomen vanuit West-Azië.
In termen van oppervlakte is Europa het op één na kleinste continent van de wereld. In totaal bestrijkt Europa een gebied van 10.400.000 km², slechts een fractie groter dan het continent Australië.
Oceanië (ook wel Australazië) is een werelddeel dat bestaat uit het continent Australië en een groot aantal eilanden tussen de Grote of Stille Oceaan en Indische Oceaan. Naast Australië worden Nieuw-Guinea en Nieuw-Zeeland hier toe gerekend.
Antarctica is een continent rond de Zuidpool van de aarde. Antarctica is deels geclaimd door de volgende landen: Argentinië, Australië, Chili, Frankrijk, Nieuw-Zeeland, Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk. Deze landen bezitten allemaal delen van Antarctica.
Afrika bestaat uit 54 onafhankelijke staten en een aantal niet-onafhankelijke gebieden.
1. China 2. Egypte 6000+ jaar geledem.
Nederland lag tijdens het Perm aan de rand van het Zechsteinbekken, waarvan het centrum in het Nederlandse deel van de (huidige) Noordzee lag. Het was in onze omgeving zeer droog. Ten zuiden van Nederland lag het Varistisch Gebergte.
Waar er nu zeven continenten zijn, is er ooit één groot continent: Pangea . Zo'n 200 miljoen jaar geleden komt dat continent in beweging. Er ontstaan breuklijnen en scheuren, waardoor de verschillende landmassa's langzaam uit elkaar drijven.
De Lage Landen worden dan bewoond door drie Germaanse volken, de Friezen in het westen en noorden, Franken in het zuiden en de Saksen in het oosten. De Franken ontwikkelen zich tot het dominantste volk.
Feiten en cijfers over het leven in de Europese Unie
De EU beslaat meer dan 4 miljoen km² en heeft 447,7 miljoen inwoners. Qua oppervlakte is Frankrijk het grootste EU-land en Malta het kleinste.
Vaticaanstad (0,44 km²)
Vaticaanstad is een land binnenin de stad Rome in Italië. Het is de kleinste onafhankelijke staat in de wereld, zowel op vierkante meter als in bewoners; het land telt slechts 842 bewoners.
In juli 2012 hadden naar schatting 1,5 miljoen mensen in Syrië humanitaire hulp nodig. Vandaag in 2022 zijn dat er meer dan 13.4 miljoen, waarvan 6.1 miljoen kinderen.
Europa heeft een oppervlakte van 10.180.000 km², en strekt zich uit van Azië tot de Atlantische Oceaan en van Afrika tot de Noordelijke IJszee.
Een half miljoen jaar later verbleef de mens ook in zuidelijk Europa, zoals in Spanje, zuidelijk Frankrijk en Italië. Simon Parfitt en collega's claimen nu dat ze de oudste bewijzen hebben van menselijke bewoning ten noorden van 45° noorderbreedte, wat grofweg het gebied boven de Alpen is.