Het voelen van je baby geeft je een vertrouwd gevoel en is belangrijk. Vanaf 16-20 weken zwangerschap kun je je baby meestal voelen bewegen. De bewegingen zijn in het begin nog zwak, maar worden sterker naarmate de baby groeit. 'Leven voelen' wordt dit ook wel genoemd.
De meeste moeders voelen hun baby voor het eerst bewegen tussen de 14 en 20 weken zwangerschap. Wanneer je precies iets voelt is afhankelijk van je bouw en of je al eens eerder zwanger bent geweest. Is het je eerste zwangerschap? Dan kan het wat langer duren voordat je je baby voelt.
Vaak worden de eerste bewegingen omschreven als 'belletjes, bubbeltjes of kleine plopjes' of 'zoals je darmen, maar dan toch anders'. Als je je baby eenmaal hebt gevoeld, herken je de bewegingen. Je gaat je baby steeds vaker voelen.
Vrouwen die een volgend kindje krijgen voelen soms al bewegingen rond 12 weken, maar er zijn ook zwangeren die voor het eerst iets rond de 25 weken herkennen als beweging van hun kindje.
Nu je tien weken zwanger bent, beginnen de geslachtsorganen zich te ontwikkelen al kun je nu nog niet zien of je een jongen of een meisje krijgt. De spieren van je kindje zijn nu zo ver ontwikkeld, dat zijn armen en benen met kleine schokjes in beweging komen. Je kunt dit echter nog niet voelen.
Leg twee warme handen om de buik en pak de buitenkant van de baarmoeder als het ware vast. Beweeg de buik zachtjes heen en weer. De baby wordt zo heerlijk gewiegd en zal reageren als je stopt met wiegen door naar je hand toe te zwemmen. Vaak moet je even leren om dit goed te doen, maar het is zó leuk.
Als je 11 weken zwanger bent begint je baby met bewegen: eerst met trekkingen en trillingen in de armpjes en beentjes, nek en de romp. Daarna gaat hij de beentjes buigen en strekken, stapbewegingen maken, een vuist maken en de hand weer openen, en het hoofdje op en neer bewegen.
Bekendmaking zwangerschap na termijnecho
De meeste stellen kiezen ervoor om de zwangerschap nog even geheim te houden tot na de twaalfde week zwangerschap. Na het eerste trimester is namelijk het grootste gevaar op een miskraam geweken, want 80% van de miskramen vindt plaats in de eerste 12 weken van de zwangerschap.
De baby in je buik kan niet de hele dag bewegen. Hij of zij heeft ook periodes waarin hij / zij slaapt en dus ook niet beweegt. Deze slaapperiodes duren nooit langer dan een uur, en het is bewezen dat een baby actiever is in de avond.
Zo is er ruimte voor je baarmoeder, die enorm groeit tijdens je zwangerschap. Alleen al in de eerste 12 weken wordt zij al 2x zo groot! Hierdoor komt je baarmoeder zo rond die 12 weken net boven het schaambeen uit. Als je plat op je rug gaat liggen, kun je dit (misschien!)
Je kan je baby zachtjes proberen wekken door: de pamper te vervangen of de sokjes uit te doen, zodat de temperatuur wat daalt; het licht aan te doen; zachte geluidjes te maken.
In de baarmoederwand lopen diverse spierlagen en net als iedere spier kunnen die aanspannen. Je kunt dat aanspannen voelen doordat je buik aan de buitenkant hard aanvoelt, vandaar dat we het wel een harde buik noemen.
Gemiddeld komen vrouwen met een gezond gewicht zo'n 12-15 kg aan in de hele zwangerschap. Het verschilt alleen erg hoeveel je aankomt tijdens de zwangerschap en wanneer deze kilo's erbij komen. Het aantal kilo's dat je aankomt hangt vaak ook af van de BMI die je hebt voor je zwangerschap.
Jij. Je baarmoeder heeft nu ongeveer de grootte van een stevige vuist. Omdat de baarmoeder steeds groter wordt, komen andere organen een beetje in de verdrukking.
Een richtlijn is dat je per dag minimaal 10 tot 15 bewegingen moet voelen. Je telt dan iedere verschuiving, schop of draai. Deze 10 tot 15 bewegingen zijn verdeeld over minimaal 2 tot 3 "bewegingsmomenten" per dag. Twijfel je over de hoeveelheid beweging van je baby, neem dan even rustig de tijd.
De baby kan voor of tijdens de bevalling in het vruchtwater poepen. Hoe verder je zwangerschap, hoe groter de kans dat de baby in het vruchtwater poept. Bij 42 weken (2 weken voorbij de uitgerekende datum) heeft 25% van de baby's in het vruchtwater gepoept. Het overgrote deel van de baby's heeft hier geen last van.
Symptomen zwangerschap en jouw lichaam
De eerste signalen van je zwangerschap zijn: gevoelige en opgezette borsten, tepels die groter en donkerder zijn, misselijkheid, vaak moeten plassen, trek in eten op vreemde momenten en sneller moe zijn. Het komt allemaal door nieuwe hormonen!
Leg je (warme) handen op je buik en pak als het ware de 'ballon' in je buik een beetje op. Beweeg je buik voorzichtig op en neer. Wieg je buik op het ritme dat jouw lijf aangeeft. Je zult merken dat je baby inspeelt op deze beweging.
Als de echoscopist een goed ontwikkelde foetus en een kloppend hartje ziet, dan weten we dat de kans op een miskraam daalt. De kans op een miskraam voor een echo is 10% (voor de gehele populatie), na een goede echo nog maar 1-3% (afhankelijk van de zwangerschapsduur).
Miskraam 12 weken kans
Het krijgen van een miskraam in week 12 is zo'n 8%. Na deze week neemt de kans hierop gelukkig weer wat af. In de weken 13 t/m 15 is de kans op een miskraam nog maar tussen de 5 en 8%.
Wanneer op een echo een kloppend hartje is gezien (vanaf de 6e week), dan is de kans op een miskraam nog maar 1-3%! Vaginaal bloedverlies en/of buikpijn zijn meestal de eerste tekenen van een miskraam. Bij bloedverlies in het begin van de zwangerschap eindigt 50% van de gevallen ook in een miskraam.
Je baby begint al met bewegen als hij nog maar 7 weken oud is. Stel je voor: zo groot als een bosbes en dan al bewegen! Bij 9 weken is je baby zo groot als een dadel maar toch kan het de armen en benen al los van het lichaam bewegen en ook de hik krijgen. Hier voel je waarschijnlijk nog helemaal niks van.
Eén van de belangrijkste onderdelen daarvan is de placenta, ook wel de moederkoek genoemd. Tijdens de zwangerschap heeft de placenta verschillende functies om je zwangerschap te ondersteunen en je baby gezond te houden.
Miskraam 11 weken kans
De kans op een miskraam in week 11 van je zwangerschap is ongeveer 8%. Na week 12 wordt de kans op een miskraam kleiner, in de weken 13 t/m 15 is de kans op een miskraam nog maar tussen de 5 en 8%.